Ποιοι και πώς μεθοδεύουν το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών

«Καυτή» είναι η συνέχεια της υπόθεσης «ΣτουρνΆΡΕΙΟΣ Πάγος» που είχε αποκαλύψει η εφημερίδα Documento καθώς φαίνεται πως προωθείται ένα δεύτερο σχέδιο. Σύμφωνα με αυτό το PLAN B, προτείνεται στο όνομα των «απαιτήσεων των θεσμών» για το φλέγον ζήτημα των κόκκινων δανείων, η αναγόρευση αντί του κεντρικού τραπεζίτη ως «αρχιδικαστή» του… υπουργού Οικονομικών.

591054061dc524c64c8b45b0

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento της Κυριακής 29 Απριλίου, με πρόσχημα πως όσοι ρυθμίσουν τα «κόκκινα» δάνεια θα πρέπει να έχουν κάποια μορφή ασυλίας ώστε να μη βρίσκονται υπό τη συνεχή απειλή δίωξης, οι τραπεζίτες εμφανίζονταν να μετατρέπουν τον Γιάννη Στουρνάρα και τους τεχνοκράτες του σε… αρχιδικαστές.

Για την ακρίβεια, όπως έγραψε ο Κώστας Βαξεβάνης, καμιά δίωξη εναντίον τραπεζιτών δεν θα μπορεί να γίνει αν δεν συναινεί η ΤτΕ, ενώ (ακόμη χειρότερο) οι μηνύσεις πολιτών και οι αναφορές θα «αρχειοθετούνται» όχι από τους εισαγγελείς αλλά από την Τράπεζα της Ελλάδος. Επρόκειτο ουσιαστικά για μια συντονισμένη προσπάθεια για να ξεφύγουν από τους εισαγγελείς και την απόδοση ποινικών ευθυνών καταβάλλουν οι τραπεζίτες, προωθώντας καλυμμένες νομικές ρυθμίσεις που θα αντικαθιστούν πρακτικά τους εισαγγελείς με την Τράπεζα της Ελλάδος και φυσικά τον διοικητή της.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από το δημοσίευμα της εφημερίδας, νέες αποκαλύψεις έρχονται να ταράξουν για ακόμη μια φορά τα νερά. Πλέον, όπως γράφει το Documento, νέες πληροφορίες καταδεικνύουν μια επιμονή με πρόσχημα τους θεσμούς, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε εξέλιξη Plan B που προβλέπει την αναγόρευση σε αρχιδικαστή του υπουργού Οικονομικών και όχι του κεντρικού τραπεζίτη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εάν προχωρήσει αυτή η ρύθμιση, υπουργοί της κυβέρνησης θα θέσουν την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε ένα νομοθέτημα που οδηγεί σε συνταγματική εκτροπή.  


Αντί εισαγγελέα ο… υπουργός

Μετά το δημοσίευμα του Documento o κ. Κοντονής προώθησε κείμενο στο οποίο στον ρόλο του μεσολαβητή και αυτού που αποφασίζει για την προώθηση της έρευνας για τα «τραπεζικά εγκλήματα» τοποθετούσε τον υπουργό Οικονομικών αντί του Γιάννη Στουρνάρα που αρχικώς προέβλεπε. Τη θέση αυτή διατύπωσε και στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη 4 Μαΐου, όπου εκφράστηκαν απόψεις ότι αυτή η νομική ρύθμιση είναι αντισυνταγματική καθώς υποκαθιστά τον εισαγγελέα με πολιτικά πρόσωπα που δεν πρέπει να έχουν τέτοιον ρόλο.

Το Documento ζήτησε από τον κ. Δραγασάκη να απαντήσει γιατί ως αντιπρόεδρος δέχθηκε να προχωρήσει μια ρύθμιση έκδηλου αντισυνταγματικού χαρακτήρα. Ο Γ. Δραγασάκης διά του γραφείου Τύπου μας απάντησε ότι στη σύσκεψη «οι υπουργοί και τα κυβερνητικά στελέχη ενημέρωσαν τους παρισταμένους για θέματα που άπτονται του πεδίου ευθύνης τους. Στο πλαίσιο αυτό και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής ενημέρωσε για την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση η οποία θα αφορά στελέχη της δημόσιας διοίκησης και των τραπεζικών ιδρυμάτων που θα έχουν την ευθύνη ρύθμισης των “κόκκινων” δανείων. Το συγκεκριμένο θέμα που αναφέρεται στο ερώτημα ούτε ετέθη ούτε συζητήθηκε στη συγκεκριμένη σύσκεψη και μας προκαλούνται ερωτήματα και απορίες για τις σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τέτοιες διαρροές».

Σε εμάς προκαλεί εντύπωση η προσπάθεια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης να αποκρύψει το γεγονός, αφήνοντας μάλιστα υπονοούμενα για «σκοπιμότητες». Για την ιστορία λοιπόν (αλλά και την πολιτική) να σημειώσουμε ότι ο κ. Κοντονής έκανε αυτή την πρόταση όταν ρωτήθηκε από τους τραπεζίτες για τα «κόκκινα» δάνεια, πράγμα το οποίο επιβεβαιώνουν πολλοί παριστάμενοι. Το περιεχόμενο της πρότασης Κοντονή προσομοίαζε μάλιστα με το περιεχόμενο της τροπολογίας που διακινούσαν οι τραπεζίτες.

«Για τα “κόκκινα” δάνεια, η αίτηση προς τον εισαγγελέα θα γίνεται από τον υπουργό Οικονομικών μετά από μη δεσμευτική γνώμη της αρμόδιας διεύθυνσης της Τράπεζας της Ελλάδος»

Άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν αρνήθηκε τη θέση που διατύπωσε. Μιλώντας στο Documento εξήγησε τη στάση του λέγοντας: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης φτιάχνει τη διάταξη με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών. Είναι θέμα που είχε τεθεί στη διαπραγμάτευση από τους θεσμούς, το βρήκα όταν ήρθα στο υπουργείο. Για την αναδιάρθρωση του χρέους προς το δημόσιο, αν υπάρξει παράβαση των κανόνων που θέτει η διάταξη, η αίτηση προς τον εισαγγελέα για άσκηση της ποινικής δίωξης θα υποβάλλεται από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Για περιπτώσεις αναδιάρθρωσης ιδιωτικού χρέους από υπαλλήλους τραπεζών, για τα “κόκκινα” δάνεια, η αίτηση προς τον εισαγγελέα θα γίνεται από τον υπουργό Οικονομικών μετά από μη δεσμευτική γνώμη της αρμόδιας διεύθυνσης της Τράπεζας της Ελλάδος».

Τη θέση αυτή δεν διέψευσε ούτε το υπουργείο Οικονομικών, που απάντησε λακωνικά μέσω κύκλων πως «το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμη, είναι σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς».


Τι πραγματικά ζητούν οι θεσμοί

Το επιχείρημα ότι η συγκεκριμένη διάταξη προωθείται επειδή είναι απαίτηση των θεσμών είναι επίσης έωλο. Οι θεσμοί μέσω του κειμένου τους ζητούν να εξασφαλιστεί «ότι θεσπίζονται επαρκείς δικονομικές εγγυήσεις για την πρόληψη αδικαιολόγητων διώξεων» (η ακριβής διατύπωση στα αγγλικά είναι: that sufficient procedural safeguards are enacted to prevent the unwarranted pressing of charges in that context). Αυτό είναι ένα αυτονόητο αίτημα, το οποίο πρέπει να στηρίζει τη συνταγματική τάξη και όχι να την αναιρεί. Πουθενά δεν υπάρχει δηλαδή αίτημα για υποκατάσταση του θεσμού που ασκεί τη δίωξη.

Ακόμη όμως και αν υπήρχε τέτοιο αίτημα, χρέος των υπουργών είναι να προασπίσουν το σύνταγμα και όχι να το καταπατήσουν. Όπως σωστά σχολίαζαν υπουργοί: «Οι θεσμοί απαιτούσαν και από την Αχτσιόγλου μαζικές απολύσεις, αλλά, όπως βλέπετε, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν το δέχθηκε αλλά επανέφερε και τις συλλογικές συμβάσεις. Δεν αποτελεί επιχείρημα ότι το θέλουν οι θεσμοί. Για να μη θυμίσουμε πόσα και πόσα εκτρωματικά μέτρα και εξυπηρετήσεις πέρασαν με το επιχείρημα των θεσμών ενώ ήταν των στενών δεσμών».

Ήδη ανάμεσα σε βουλευτές, που σχολίαζαν την αποκάλυψη του Documento, λέγεται ότι ακόμη και από άποψη ηθικής και μόνο δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πήρε σαφή και μαχητική θέση απέναντι στο ακαταδίωκτο των μελών του ΤΑΙΠΕΔ και άλλων εμπλεκομένων στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, να προχωρήσει στην αποδοχή τέτοιων μέτρων με οποιαδήποτε δικαιολογία.

Πηγή: Documento

Καταδίκη της επίθεσης του Ιράν από τους G7: «Εργαζόμαστε για σταθεροποίηση της κατάστασης»

g7

Καταδίκη της επίθεσης του Ιράν από τους G7: «Εργαζόμαστε για σταθεροποίηση της κατάστασης»

Η συνεδρίαση των G7 πραγματοποιήθηκε εκτάκτως, μέσω τηλεδιάσκεψης, εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης στη Μέση…

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή – Έκκληση για αυτοσυγκράτηση

a maksimou hd

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή – Έκκληση για αυτοσυγκράτηση

«Η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις…

Πάπας Φραγκίσκος για Μέση Ανατολή: Όχι άλλος πόλεμος, όχι άλλες επιθέσεις, όχι άλλη βία!

papas fragkiskos a

Πάπας Φραγκίσκος για Μέση Ανατολή: Όχι άλλος πόλεμος, όχι άλλες επιθέσεις, όχι άλλη βία!

Ο ποντίφικας απηύθυνε θερμή έκκληση να σταματήσει το σπιράλ της βίας στην περιοχή, το οποίο…

ΚΚΕ: Παρουσίασε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές – «Πίσω από όλα τα μεγάλα προβλήματα του λαού βρίσκεται η ΕΕ»

kke 1

ΚΚΕ: Παρουσίασε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές – «Πίσω από όλα τα μεγάλα προβλήματα του λαού βρίσκεται η ΕΕ»

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ομιλίας του στην εκδήλωση παρουσίασης του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ, ο…