Newsroom

Newsroom

Ποιοι είναι οι Χούθι – Η οργάνωση που πρωταγωνιστεί στην κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Η ταυτότητα των Ανσάρ Αλλάχ («Υποστηρικτές του Θεού») ή αλλιώς Χούθι

AP301607587217

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εξαπέλυσαν πυραυλικά πλήγματα στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, και άλλες πόλεις που ελέγχουν οι Χούθι, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, που πρόσκειται στους σιίτες αντάρτες.

Η «αμερικανική επίθεση με βρετανική συμμετοχή» έπληξε τη Σανάα, τη Χοντάιντα, τη Σαάντα και την Τάιζ. Στο στόχαστρο μπήκαν αεροδρόμια και στρατιωτικές βάσεις, πρόσθεσε το δίκτυο.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στην πρωτεύουσα και στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι Χοντάιντα μετέδωσαν πως άκουσαν πολλές εκρήξεις, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Μοχάμεντ Άλι αλ-Χούθι, μέλος τους ανώτατου πολιτικού συμβουλίου των ανταρτών Χούθι, χαρακτήρισε «βάρβαρα» τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα, ενώ ένας σύμβουλος του πρωθυπουργού του Ιράκ, ο Φάντι Αλ-Σαμάρι, προειδοποίησε πως η Δύση επεκτείνει τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή, όπως μετέδωσε το κρατικό ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων INA.

«Η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστια επίθεση από αμερικανικά και βρετανικά πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των Χούθι, ο Χουσέιν αλ Έζι, σύμφωνα με ΜΜΕ των σιιτών ανταρτών. «Οι ΗΠΑ και η Βρετανία πρέπει να προετοιμαστούν να πληρώσουν ακριβά και να υποστούν βαριές συνέπειες για την επίθεση αυτή», διεμήνυσε.

Βίντεο – Βρετανία και ΗΠΑ βομβάρδισαν υποδομές των Χούθι στην Υεμένη

Π

Ποιοι είναι οι Χούθι

Σε πρωταγωνιστές των εξελίξεων έχουν μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες οι Χούθι, η σιιτική ένοπλη οργάνωση που ιδρύθηκε το 1994 για να αντιταχθεί στον τότε πρόεδρο Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, τον οποίο κατηγορούσε για διαφθορά και για υποχείριο στις διαθέσεις της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τελικά, κατάφεραν να τον δολοφονήσουν το 2017 κατά τη διάρκεια επίθεσης σε αυτοκινητοπομπή που τον μετέφερε.

Αν και τυπικά η ονομασία της είναι Ανσάρ Αλλάχ («Υποστηρικτές του Θεού»), η οργάνωση είναι κυρίως γνωστή από το όνομα του ιδρυτή της, Χουσεΐν αλ Χούθι.

Από το 2014, έχει ξεσπάσει ένας αιματηρός εμφύλιος πόλεμος στη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου ανάμεσα στους Χούθι και τις κυβερνητικές δυνάμεις,  που πολλοί ερμηνεύουν ως «πόλεμο δι’ αντιπροσώπων» του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, αφού οι σιίτες αντάρτες υποστηρίζονται από το Ιράν και η κυβέρνηση από τη Σαουδική Αραβία.

Η ανθρωπιστική καταστροφή λόγω του εμφυλίου πολέμου είναι τεράστια. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι σχεδόν 400.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ περίπου 4 εκατομμύρια άτομα εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους.

Τυπικά, εδώ και ένα χρόνο έχει συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός, που σε γενικές γραμμές τηρείται. Μάλιστα, έχουν γίνει και ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές στο Ριάντ, στο πλαίσιο της γενικότερης προσέγγισης το τελευταίο διάστημα μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν. Όμως ακόμη δεν έχει επιτευχθεί κάποια οριστική συμφωνία για ειρήνευση στη χώρα.

Χούθι: Η ταυτότητα της οργάνωσης που δρα καταλυτικά στην κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Hani Mohammed, File)

Από την έναρξη του εμφυλίου, οι Χούθι λαμβάνουν συστηματικά βοήθεια και εκπαίδευση από την οργάνωση της Χεζμπολάχ, μαζί με την οποία, καθώς και με τη Χαμάς και την υποστήριξη του Ιράν έχουν συγκροτήσει τον λεγόμενο «άξονα αντίστασης» κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η δύναμη της οργάνωσης ανέρχεται σε περίπου 120.000 άνδρες, συνυπολογίζοντας ένοπλους και άοπλους υποστηρικτές.

Χούθι: Η ταυτότητα της οργάνωσης που δρα καταλυτικά στην κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Hani Mohammed)

Σήμερα, οι Χούθι ελέγχουν όλο το βόρειο τμήμα της Υεμένης και την ακτογραμμή κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας, καθώς και την πρωτεύουσα Σαναά.

* Με πληροφορίες από ΕΡΤ