Newsroom

Newsroom

Ποιοι είναι αυτοί που φορούν τα “κίτρινα γιλέκα”;

Νέοι, χωρίς ποινικό μητρώο που προέρχονται απ' όλη τη Γαλλία

yellow Medium

Είναι στην πλειοψηφία τους άνδρες, νέοι, χωρίς ποινικό μητρώο και προέρχονται απ’ όλη τη Γαλλία: τα “κίτρινα γιλέκα” που οδηγήθηκαν χθες το απόγευμα στο αυτόφωρο, μετά τις ταραχές του Σαββάτου στο Παρίσι δεν ταιριάζουν –τουλάχιστον οι περισσότεροι– στο προφίλ του ταραξία ή του παραβάτη του νόμου.

Από τους 363 ανθρώπους που τέθηκαν υπό κράτηση το Σαββατοκύριακο, τουλάχιστον οι 57 οδηγήθηκαν σήμερα στο δικαστήριο. Η δίκη πολλών άλλων αναβλήθηκε για αργότερα, κάποιοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης.

Στο εδώλιο, πολλοί κατηγορούμενοι εξηγούν ότι μετά βίας βγάζουν τον μήνα, εξαιτίας των χαμηλών μισθών τους, των δανείων ή των “φόρων”, άλλοι όμως ζουν πιο άνετα. Αρκετοί έχουν ποινικό μητρώο αλλά για πάρα πολλούς η διαδήλωση του Σαββάτου ήταν η πρώτη στην οποία συμμετείχαν στη ζωή τους. Σχεδόν όλοι διαβεβαιώνουν ότι πήγαν να διαδηλώσουν ειρηνικά και μετανιώνουν για την τροπή που πήραν τα πράγματα.

Το προφίλ των πρώτων κατηγορουμένων

Στεφάν, 45 ετών, χασάπης στο Οτ-Αλπ.

Στη δίκη του, ο άνδρας αυτός που δεν έχει καμία προηγούμενη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του, εμφανίστηκε με μαυρισμένο το μάτι. “Με χτύπησαν και δεν φορούσα το κράνος μου”, είπε. Εξήγησε ότι αυτή ήταν “η πρώτη τόσο μεγάλη διαδήλωση” στην οποία συμμετείχε. Είναι διαζευγμένος, με έναν γιο στην εφηβεία. Εργάζεται σε ένα σφαγείο, ο μισθός του φτάνει τα 1.200 ευρώ μηνιαίως και δηλώνει “καταχρεωμένος”.

Ο Στεφάν συνελήφθη αφού έσπασε ένα μπλόκο της αστυνομίας. Ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι θα ήθελε από τους αστυνομικούς “να μας σφίξουν το χέρι και να σταθούν στο πλευρό του λαού”. Στο σακίδιό του βρέθηκε ένα κράνος και ένα μαχαίρι που, όπως λέει, το είχε μαζί του “για να κόβει το λουκάνικο ή το τυρί του”.

Καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών.

Πέντε φίλοι από τα προάστια

Ο Ζερεμί, ο Μπιλί, ο Ζοφρουά, ο Φρεντερίκ και ο Μαξίμ είναι ηλικίας 25-34 ετών. Συνελήφθησαν μόλις έφτασαν από τα προάστια του Παρισιού για να διαδηλώσουν. Είχαν στην κατοχή τους μάσκες και φυσιολογικό ορό, οι δυο από αυτούς μετέφεραν και κροτίδες. Οι τέσσερις πρώτοι είναι εργάτες σε μια μεγάλη αεροναυπηγική εταιρεία και κερδίζουν πάνω από 2.000 ευρώ τον μήνα, ο τελευταίος, ως οδηγός ανυψωτικού μηχανήματος, βγάζει 1.300 ευρώ. Όλοι τους δηλώνουν ότι έχουν οικονομικές δυσκολίες: δάνεια, οικογένεια, φόρους…Τους απαγορεύτηκε η παραμονή στο Παρίσι για έναν χρόνο και τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από τρεις μέχρι οκτώ μήνες.

Στίβεν, 24 ετών, οικοδόμος στη Νιεβρ

Ο νεαρός συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου, έχοντας στην κατοχή του ένα κράνος από ένα κατάστημα που είχε λεηλατηθεί νωρίτερα. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι απλώς το μάζεψε από κάτω για να προστατεύσει το κεφάλι του. Βγάζει λιγότερα από 1.100 ευρώ αλλά λέει ότι έχει μόνο “μικρές οικονομικές δυσκολίες”.

Ο Στίβεν είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για κλοπή και τώρα καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών μηνών με αναστολή.

Μικαέλ, 30 ετών, άνεργος, άστεγος

Συνελήφθη την Παρασκευή στο σιδηροδρομικό σταθμό Λιόν και στην κατοχή του βρέθηκαν ένα φούτερ με μια υβριστική φράση για τους αστυνομικούς, ένα κράνος, μια σφεντόνα, 250 σφαιρίδια. Είχε αφήσει μηνύματα στο Facebook ζητώντας να μάθει που θα γινόταν ή “επίσημη” συγκέντρωση.

Έχοντας άλλη μια καταδίκη από το 2010, του επιβλήθηκε τώρα ποινή φυλάκισης έξι μηνών (εκ των οποίων οι τρεις με αναστολή). Το δικαστήριο τον διέταξε επίσης να αναζητήσει εργασία και να βρει στέγη. Προς το παρόν, θα κοιμηθεί στη φυλακή.

Ζερεμί, 18 ετών, φοιτητής στο Παρίσι

Ο νεαρός ζει με τους γονείς του στο Βαλ ντ’ Ουάζ, σπουδάζει σε εμπορική σχολή και παρακολουθεί ένα πρόγραμμα κατάρτισης στο Ταχυδρομείο, κερδίζοντας 1.500 ευρώ μηνιαίως. Του ασκήθηκε δίωξη για “συμμετοχή σε συγκέντρωση” με σκοπό τη διάπραξη βιαιοπραγίας ή καταστροφών, χρήση ναρκωτικών ουσιών και κατασκευή οδοφράγματος σε δημόσιο δρόμο. Η δίκη του αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

ose treno

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

Το τρένο με εντολή του ΟΣΕ και της Πυροσβεστική παραμένει στο σημείο

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

5820786

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

«Εάν θέλετε μπορείτε να φέρετε και τους νομικούς σας. Εμείς δεν θα τους έχουμε», λένε…

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

THE WILDEST LANDING EVER at Madeira Airport 0 54 screenshot

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

Κόβουν την ανάσα τα πλάνα του αεροσκάφους που προσπαθεί να προσγειωθεί στη Μαδέρα