Ποιο κράτος "πίνει" 74 λίτρα κρασιού ανά άτομο το χρόνο;

[…]

wine

Ίσως να φαντάζεστε πως οι μεγαλύτερες οινοπαραγωγικές χώρες θα κρατούν και τα πρωτεία στην οινοποσία. Κι όμως, στην κορυφή της λίστας του οινολογικού ινστιτούτου (wineinstitute.org), βρίσκονται οι μόλις 800 κάτοικοι του κρατιδίου του Βατικανού, με 74 λίτρα κρασιού να αντιστοιχούν σε κάθε άνθρωπο ανά έτος! Αυτό μεταφράζεται σε 105 μπουκάλια κρασί ετησίως, ή αλλιώς, ένα μπουκάλι περίπου κάθε 3 μέρες.

Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο από τον μέσο όρο κατανάλωσης κρασιού στην Γαλλία ή στην Ιταλία και τριπλάσιο από την κατανάλωση κρασιού στην Βρετανία. Η εφημερίδα Independent σε σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι ο γηραιός πληθυσμός του κρατιδίου στον οποίο υπερισχύουν οι άνδρες μεγάλης ηλικίας, είναι μία από τις αιτίες της μεγάλης κατανάλωσης κρασιού στο Βατικανό και συνδυάζεται και με την τακτική λήψη θείας κοινωνίας.

Πάντως η μελέτη έδειξε ότι τα μικρά κράτη με λίγο πληθυσμό καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες κρασιού, έτσι το Λουξεμβούργο είναι δεύτερη χώρα στον κατάλογο, με πληθυσμό 535.000 πολίτες, δηλαδή πολύ περισσότερους κατοίκους από το Βατικανό. Οι κάτοικοι του Δουκάτου πίνουν 56 λίτρα ετησίως, ενώ ακολουθούν κάποια επίσης μικρά σε πληθυσμό κράτη, όπως η ορεινή Ανδόρα, στα σύνορα Γαλλίας και Ισπανίας (46 λίτρα ανά άτομο) και τα γαλλικά νησιά Σεν Πιέρ και Μικελόν ανοικτά των ακτών του Καναδά (44 λίτρα ανά άτομο).

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…