Ποινική δίωξη σε 4 εκπροσώπους της Bayer Ελλάς για δωροδοκία

Για ενεργητική δωροδοκία από κοινού με το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος τεσσάρων εκπροσώπων της «Μπάγιερ Ελλάς» από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς

cover
NewsRoom 15/06/2015 | 16:31

Για ενεργητική δωροδοκία από κοινού με το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος τεσσάρων εκπροσώπων της «Μπάγιερ Ελλάς» από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.
Για άμεση συνέργεια στο ίδιο αδίκημα διώκονται ένας ακόμα υπάλληλος της ίδιας εταιρίας και οι νόμιμοι εκπρόσωποι δύο άλλων ελληνικών εταιριών.

Η έρευνα διενεργήθηκε από τους επίκουρους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς  Αγγελική Τριανταφύλλου και Γιάννης Σέβης. Και από την εισαγγελία διαφθοράς της Κολονίας στην Γερμανία έγινε ανάλογη έρευνα όπου εκεί εμφανίστηκε Έλληνας υπήκοος καταγγέλλοντας ότι από το 2005 ως το 2008 ως εντολοδόχος της «Μπάγιερ ΕΛΛΑΣ» είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια ύψους δυο εκατ. Ευρώ ισχυριζόμενος ότι δωροδοκήθηκαν στην Ελλάδα περίπου 800 γιατροί. Παράλληλα έγινε έρευνα και από το ΣΔΟΕ.

Ανοίχτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί, έγιναν έρευνες στα γραφεία της εταιρίας και επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες. Η δωροδοκία ξεκινούσε από 1000 ευρώ και έφτανε ως τις 20.000 ευρώ. Τα χρήματα τα έδιναν προκειμένου να κατευθύνουν τη συνταγογράφηση των φαρμάκων ή να παραγγέλλουν ποσότητες φαρμάκων για τα νοσοκομεία από την εταιρία.

Η δίωξη ασκήθηκε μετά απο προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε με εντολή  της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου μετά απο καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η «Μπάγιερ Ελλάς» με υπάλληλους της αλλά και με τη συνδρομή άλλων εταιριών δωροδοκούσε Έλληνες γιατρούς του ΕΣΥ προκειμένου να συνταγογραφούν τα δικά της σκευάσματα με αντάλλαγμα είτε χρηματικά ποσά είτε άλλους είδους δώρα, όπως ταξίδια κλπ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου στην «Καθημερινή», στην υπόθεση  εμπλέκονται και γιατροί σε διάφορα νοσοκομεία ανά την Ελλάδα καθώς και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Τα ποσά που προέκυψαν ωστόσο να έχουν κατατεθεί σε λογαριασμό τους  είναι μικρά ,με αποτέλεσμα η δωροδοκία για τους γιατρούς λόγω του πλημμεληματικού της χαρακτήρα να έχει παραγραφεί.