Ποινική δίωξη για διασπορά ψευδών ειδήσεων στους «Έλληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς»

Ποιοι είναι οι «Έλληνες αυτόχθονες ιθαγενείς»

NewsRoom 03/12/2021 | 14:32

Ποινική δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε βάρος δύο προσώπων που φέρονται ως διαχειριστές της ιστοσελίδας «Έλληνες αυτόχθονες ιθαγενείς». Η δίωξη αφορά στα αδικήματα της διασποράς ψευδών ειδήσεων και πρόκλησης σε ανυπακοή, καθώς η ιστοσελίδα καλούσε σε μη εφαρμογή των μέτρων για τον κορονοϊό.

Η υπόθεση μπήκε στο «στόχαστρο» της εισαγγελικής έρευνας μετά την διαβίβαση σχετικής δικογραφίας από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ποιοι είναι οι «Έλληνες αυτόχθονες ιθαγενείς»

Η ιστοσελίδα με τίτλο «Ελληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς», που καλεί σε αυτό που ονομάζει «ανάκληση αντιπροσώπευσης». Οι διαχειριστές της αμφισβητούν ουσιαστικά τον ρόλο βουλευτών, κυβέρνησης, δικαστικών και εν κατακλείδι των απαγορεύσεων και κανονισμών για τον περιορισμό της πανδημίας. Δημοσιεύουν μάλιστα έναν ιδιότυπο τιμοκατάλογο, προτρέποντας τους επισκέπτες της ιστοσελίδας να καταθέσουν αναφορές και μηνύσεις αξιώνοντας αποζημιώσεις πολλών χιλιάδων ή ακόμα και εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση πατέρα στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, ο οποίος με έγγραφο που έφερε την υπογραφή των «Ελλήνων Αυτοχθόνων Ιθαγενών» αξίωσε 2,7 εκατ. ευρώ από τη διευθύντρια δημοτικού επειδή ζήτησε self test από το παιδί του.

Φυσικά όλες αυτές οι μεγαλεπίβολες φαντασιώσεις δεν έχουν καμία νομική βάση και είναι αδύνατο να σταθούν, ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πείθονται από τη σοβαρότητα με την οποία «εκτοξεύονται» αυτές οι θεωρίες.