Newsroom

Newsroom

Ποινική δίωξη στον οδηγό του ταχύπλοου

Την Παρασκευή θα απολογηθεί τελικά ο 77χρονος κυβερνήτης του ταχύπλοου που σκόρπισε τον θάνατο στην Αίγινα, όταν έκοψε στα δύο τουριστικό σκάφος. Εις βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για δύο κακουργηματικές κατηγορίες και δύο πλημμεληματικές.

57b476381dc5249b398b458f

Ο οδηγός ζήτησε νωρίτερα σήμερα και έλαβε 48ωρη προθεσμία μετά την συνομιλία που είχε με την εισαγγελέα και την ανακρίτρια.

«Η αμέλεια δεν οφείλεται στον χειριστή του σκάφους» δήλωσε ο συνήγορος του κατηγορούμενου, Αλέξανδρος Λυκουρέζος ο οποίος ανέφερε επίσης πως ασκήθηκε εις βάρος του 77χρονου ποινική δίωξη για δύο κακουργηματικές κατηγορίες και δύο πλημμεληματικές.

«Αφαιρέθηκα, δεν πρόλαβα να αντιδράσω» 

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο χειριστής του ταχύπλοου συνελήφθη λίγο μετά το δυστύχημα σε συγγενικό του σπίτι στην Αίγινα, ενώ στο σκάφος ήταν άλλα τρία άτομα (ένας άνδρας και δύο γυναίκες), τα οποία από την πρώτη στιγμή προσήχθησαν στο Λιμεναρχείο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κυβερνήτης του ταχύπλοου δηλώνει ότι αφαιρέθηκε και δεν είχε δει το τουριστικό σκάφος και όταν τελικά το είδε δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Έτσι το ταχύπλοο πέρασε στην κυριολεξία πάνω από την λάντζα, κόβοντάς την στη μέση και ρίχνοντας τους επιβάτες στη θάλασσα.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν έτρεχε, αλλά αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα, μέσα στην στενή δίαυλο, κάτι που ερευνάται στο πλαίσιο της προανάκρισης.

Σημειώνεται ότι ο χειριστής είναι ηλικίας 77 ετών και είναι κάτοχος διπλώματος για το σκάφος, το οποίο είχε θεωρηθεί το 2014.

Τα θύματα

Υπενθυμίζεται ότι από την σφοδρή σύγκρουση έχασαν τη ζωή τους ο 58χρονος κυβερνήτης του τουριστικού σκάφους, ένα κοριτσάκι 5 ετών και ο 44χρονος πατέρας του και ένας άνδρας 40 – 45 ετών, η σορός του οποίου ανασύρθηκε λίγο αργότερα από τον βυθό της θάλασσας, από βατραχανθρώπους του Λιμενικού.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι στο σκάφος, εκτός από τον 44χρονο πατέρα και την άτυχη 5χρονη κόρη του, επέβαινε και ο 9χρονος γιος του, που ευτυχώς σώθηκε, ενώ η μητέρα είχε μείνει στο ξενοδοχείο, γιατί δεν ήθελε να πάει στην εκδρομή και έπαθε ισχυρό σοκ μόλις πληροφορήθηκε τα γεγονότα.

Κάτοικοι της Αίγινας μιλώντας για τον 58χρονο καπετάνιο της λάντζας, τον χαρακτηρίζουν πολύ έμπειρο ναυτικό, ενώ μάρτυρες αναφέρουν ότι όταν είδε το ταχύπλοο κόρναρε για να το ειδοποιήσει, αλλά μάταια. Επίσης, λένε ότι δεν είχε χρόνο για ελιγμό, προκειμένου να αποφύγει την σύγκρουση, καθώς, εκτός των άλλων, υπήρχε κίνδυνος ανατροπής του γεμάτου με παραθεριστές σκάφους.

Στο σκάφος, μαζί με τον χειριστή, επέβαιναν συνολικά 24 άτομα. Οι 20 που ανασύρθηκαν ζωντανοί διακομίστηκαν αρχικά στο Κέντρο Υγείας Αίγινας, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από το ιατρικό προσωπικό, αλλά και ιδιώτες γιατρούς, που έσπευσαν να βοηθήσουν, μαζί με πολλούς κατοίκους και παραθεριστές.

Οι δύο σοβαρά τραυματίες είναι μια 29χρονη αλλοδαπή, που έπαθε μερικό ακρωτηριασμό στην κνήμη και μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, όπου οι γιατροί δίνουν μάχη για την συγκόλληση της κνήμης, καθώς και ένας 16χρονος, που φέρει τραύματα στον φάρυγγα και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Δύο ακόμα μεταφέρθηκαν στη Νίκαια με θλαστικά τραύματα και κατάγματα, ενώ στο 401 διακομίστηκε ένας αστυνομικός, που έκανε διακοπές και επέβαινε στο τουριστικό σκάφος.

Στην Αίγινα μετέβη και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς για την πορεία των ερευνών, ενώ μαζί με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, έχουν δώσει εντολές να ριχτεί άπλετο φως στις συνθήκες του δυστυχήματος και να αποδοθούν ακέραια οι ευθύνες.

Δρίτσας: Εγκληματικό ανθρώπινο λάθος

«Πρόκειται για μια παράλογη συμφορά, αδικαιολόγητη. Προς το παρόν με βάση τις μέχρι τώρα έρευνες, είναι απολύτως αναιτιολόγητη», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, με αφορμή το πολύνεκρο δυστύχημα ανοιχτά της Αίγινας, σημειώνοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται για την ανεύρεση τυχόν αγνοουμένων.

Τόνισε επίσης ότι οι ευθύνες αναζητούνται, ενώ υπογράμμισε ότι συνεχίζονται οι έρευνες για την εξεύρεση τυχόν αγνοουμένων, καθώς δεν υπάρχει ακριβής αριθμός των επιβαινόντων στο μικρό σκάφος. «Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε 48 ώρες τις έρευνες όπως λένε οι κανονισμοί ακόμη και εάν όλες οι ενδείξεις λένε ότι μάλλον δεν έχουμε άλλον αγνοούμενο», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στους τραυματίες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δήλωσε ότι «έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Αττικής, κάποιοι είναι σε ελαφρότερη κατάσταση κάποιοι είναι σε βαριά. Οι νεκροί είναι τέσσερις δυστυχώς, μεταξύ αυτών ένα μικρό παιδί, πατέρας και παιδί και ο κυβερνήτης του μικρού σκάφους. Όλοι όσοι γνωρίζουν στοιχειωδώς από θάλασσα και ειδικά από την περιοχή της Πέρδικας και της Μονής θεωρούν ότι δεν είναι δυνατόν αυτό να οφείλεται σε αυτό που λέμε ατύχημα ή έστω δυστύχημα. Είναι ένα εγκληματικό ανθρώπινο λάθος και θα πρέπει οι ευθύνες να αποδοθούν με απόλυτη αυστηρότητα».

«Ούτε αυτό δεν φτάνει, δεν πρέπει να φτάνει σε αυτά τα γεγονότα και φυσικά έστω και εκ των υστέρων και σε αυτό θα βγουν συμπεράσματα για να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια συμβάντα. Ο κυβερνήτης του σκάφους είχε δίπλωμα, όλες οι λεπτομέρειες εξετάζονται σε βάθος, οι ελαφρά τραυματισμένοι παρέμειναν στο νησί για να δώσουν κατάθεση», κατέληξε ο κ. Δρίτσας.

Σοκ στη Νάουσα: Ιδιοκτήτης στάβλου παρενόχλησε ανήλικα κορίτσια σε εκδρομή ενώ έκαναν ιππασία (Video)

Σοκ στη Νάουσα: Ιδιοκτήτης στάβλου παρενόχλησε ανήλικα κορίτσια σε εκδρομή ενώ έκαναν ιππασία (Video)

Ο διευθυντής του Γυμνασίου κατήγγειλε τον 59χρονο ιδιοκτήτη του στάβλου

Ο Μητσοτάκης, ο Μαρινάκης και η υποτιθέμενη κάθαρση στο ποδόσφαιρο – Αυτή την Κυριακή στο Documento

ρεντη document

Ο Μητσοτάκης, ο Μαρινάκης και η υποτιθέμενη κάθαρση στο ποδόσφαιρο – Αυτή την Κυριακή στο Documento

Τέσσερις φορές άλλαξε η κυβέρνηση της ΝΔ το νομοθετικό πλαίσιο για την οπαδική βία αλλά…