Ποινική δίωξη κατά "αμαρτωλού" αρχιμανδρίτη μετά από αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του koutipandoras.gr

Ποινική δίωξη κατά του «αμαρτωλού» και υπόδικου αρχιμανδρίτη του Γηροκομείου Αθηνών, Προκόπιου Μπούμπα για το μισό εκατομμύριο ευρώ που έβαλε σε λογαριασμό στο όνομά του, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Πλήρης επιβεβαίωση για το koutipandoras.gr το οποίο αποκάλυψε την πολύκροτη υπόθεση.

NewsRoom 04/12/2017 | 15:37

Του Νίκου Σπυρόπουλου

Ειδικότερα, τον Οκτώβριο του 2017, η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη για την πράξη της Απιστίας στην υπηρεσία με ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 120.000 σε βάρος του Γηροκομείου Αθηνών στον υπόδικο αρχιμανδρίτη Μπούμπα. Πρόκειται για την υπόθεση του μισού εκατ. ευρώ που είχε αποκαλύψει τον Οκτώβριο του 2016 το koutipandoras.gr η οποία είχε συμπεριληφθεί και στο «καυτό» κατηγορητήριο της εισαγγελίας Διαφθοράς εις βάρος του άλλοτε ισχυρού προέδρου της ΕΕΑ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η Προσωρινή Διοίκηση της Ελεήμονος Εταιρίας Αθηνών ψάχνοντας τα οικονομικά του Γηροκομείου, εντόπισε κάτι αρκετά ύποπτο και περίεργο.

Ο «αμαρτωλός» αρχιμανδρίτης αφού «σήκωσε» μισό εκατομμύριο ευρώ από τραπεζικό λογαριασμό κληροδοτήματος χωρίς να τηρήσει τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, τέσσερα χρόνια μετά άνοιξε λογαριασμό στο όνομά του σε άλλη τράπεζα και έβαλε ποσό χρημάτων ίσο με αυτό που είχε κάνει ανάληψη. Συγκεκριμένα, το 2010, ο αρχιμανδρίτης χωρίς να έχει λάβει τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εθνικών Κληροδοτημάτων και την άδεια της Υπηρεσίας Κληροδοτημάτων μόνο με μια απόφαση Δ.Σ της Ελεήμονος Εταιρίας Αθηνών, προέβη στην ανάληψη συνολικά 534.000 ευρώ από το Κληροδότημα Βαρθολομαίου, ρευστοποιώντας και λίρες που βρίσκονταν σε θυρίδα.

Το Δεκέμβριο του 2014 και αφού το Γηροκομείο εισέπραξε περισσότερα από 800.000 ευρώ από τη μίσθωση ακινήτου ιδιοκτησίας του, ο Μπούμπας άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό και με διαδοχικές καταθέσεις έβαλε το ποσό των 534.000 ευρώ. Δηλαδή, όσα ακριβώς είχε «σηκώσει» πριν από τέσσερα χρόνια από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του εν λόγω κληροδοτήματος.

Δικαιούχος του λογαριασμού εμφανίζεται ο ίδιος ο Μπούμπας ενώ ο λογαριασμός φέρει την επωνυμία «Κληροδότημα Αγγελική Βαρθολομαίου. Ο υπόδικος παπάς εν συνεχεία, εμφάνισε τα καταθετήρια αυτά στο λογιστήριο της ΕΕΑ τα οποία και καταχωρήθηκαν, χωρίς να ελεγχθούν όπως θα έπρεπε. Έτσι, αυτά αποτυπώθηκαν ως καταθέσεις σε καταθετικό λογαριασμό του Γηροκομείου παρά το γεγονός ότι δικαιούχος του λογαριασμού δεν ήταν η ΕΕΑ αλλά ο πρόεδρός της.

Το καλοκαίρι του 2015 ο Μπούμπας με έγγραφό του, ενημέρωσε τόσο την Τράπεζα, όσο και τη Διεύθυνση Εθνικών κληροδοτημάτων της περιφέρειας Αττικής, πως έχει καταθέσει τα χρήματα του κληροδοτήματος Βαρθολομαίου σε λογαριασμό. Δεν διευκρίνιζε όμως πουθενά πως δικαιούχος είναι μόνο ο ίδιος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του koutipandoras.gr, μέλη του Δ.Σ φέρονται να γνώριζαν από το 2016 την παραπάνω ενέργεια του τότε προέδρου της ΕΕΑ, χωρίς όμως να αντιδράσουν. Το συγκεκριμένο είναι πιθανό να τους φέρει προ των όποιων ευθυνών τους.

Και στο «καυτό» κατηγορητήριο η υπόθεση

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο εις βάρος του Μπούμπα που δημοσίευσε κατ’ αποκλειστικότητα το koutipandoras.gr, ο αρχιμανδρίτης ιδιοποιήθηκε παράνομα περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ από τα κληροδοτήματα του Γηροκομείου Αθηνών. Όπως σημειώνεται στο κατηγορητήριο, ο Μπούμπας ενεργώντας ως διαχειριστής των κληροδοτημάτων αυτών, προέβη σε «παράτυπες αναλήψεις χρηματικών ποσών από τα κεφάλαιά των κληροδοτημάτων αυτών, καταθέτοντας αυτά σε τραπεζικούς λογαριασμούς χρηματικών διαθεσίμων της ΕΕΑ και εν συνεχεία χρησιμοποιώντας τα για πληρωμή υποχρεώσεων της ίδιας της ΕΕΑ, χωρίς να τηρήσεις την προβλεπόμενη διαδικασία».

Υπενθυμίζεται πως για το «πάρτι» στα κληροδοτήματα, ο Μπούμπας έχει παραπεμφθεί ήδη σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών. Όσον αφορά τώρα την υπόθεση με το μισό εκατ. ευρώ στο λογαριασμό του αρχιμανδρίτη, το κατηγορητήριο επισημαίνει πως πρόκειται για το κληροδότημα Βαρθολομαίο. Όπως τονίζει, ο Μπούμπας, ενεργώντας από κοινού με τους Διονυσόπουλο και Γρινιεζάκη, γραμματέα και σύμβουλο ταμία του ΔΣ της ΕΕΑ αντίστοιχα, σήκωνε κατά το δοκούν χρήματα από το λογαριασμό αυτό και τα κατέθετε αλλού. Στη διαδρομή χάθηκαν έτσι χιλιάδες ευρώ. Το συνολικό χρηματικό ποσό που «έκανε αέρα» από το κληροδότημα Βαρθολομαίου, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, ανέρχεται ακριβώς στα 533.821,64 ευρώ.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.