Ποινικές διώξεις κατά μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού για υπεξαίρεση

Ποινικές διώξεις ασκήθηκαν κατά νυν και πρώην μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού για υπεξαίρεση, αναφορικά με παράνομες καταβολές ποσών που διαπιστώθηκαν στο πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τον έλεγχο της μισθοδοσίας στην εν λόγω Ανεξάρτητη Αρχή.

NewsRoom 27/07/2016 | 18:06

του Άγγελου Προβολισιάνου

Εκτός από την καταβολή μη νόμιμων επιδομάτων (Χριστουγέννων και Πάσχα) που λάμβαναν πρωτοκλασάτα στελέχη της Επιτροπής, όπως ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος (σ.σ. Κυριτσάκης και Λουκάς αντίστοιχα), είχε διαπιστωθεί υπέρβαση ορίου συνεδριάσεων.

Συγκεκριμένα, στις διαπιστώσεις του ΓΛΚ αναφέρεται ότι μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού εμφανίζονται από το 2007 έως και το 2010 να παρίστανται σε περισσότερες από μία, αμειβόμενες, συνεδριάσεις ημερησίως με αποτέλεσμα να υπερβαίνουν τις 150 ετησίως που ορίζει ο νόμος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι εντοπίστηκε ημέρα που φαίνεται να πραγματοποιήθηκαν επτά συνεδριάσεις. Δηλαδή, φέρονται να μπαινόβγαιναν στην αίθουσα, γιγαντώνοντας το ποσό που δικαιούνταν. Το ποσό της αμοιβής για κάθε συνεδρίαση ήταν 300 ευρώ για τον πρόεδρο και 250 ευρώ για κάθε μέλος.

Ποινικά διώκονται οι Δημήτρης Δανηλάτος, Χρήστος Ιωάννου και Νικος Τραυλός. Ο πρώτος είναι εν ενεργεία μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ κατά την περίοδο 1989 – 1990 είχε διατελέσει γενικός γραμματέας βιομηχανίας και εξωτερικού εμπορίου. Είναι επιτιμο μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΑ, όπως επίσης είχε αναλάβει χρέη υπεύθυνου στον κλάδο της βιομηχανίας στη Νέα Δημοκρατία το 2002. Ο Χρήστος Ιωάννου είναι σήμερα βοηθός στον Συνήγορο του Πολίτη. Και τέλος, ο κ. Τραυλός διετέλεσε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (2004 - 2009) και μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού (2009 -¬ 2012). Επιπρόσθετα, μέλος στο ΔΣ του ΙΟΒΕ και πρόεδρος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΑΕ. Πηγές χαρακτηρίζουν και τους δύο τελευταίους ως εκλεκτούς της Νέας Δημοκρατίας.

Ως προς το σκέλος των επιδομάτων Χριστουγέννων και Πάσχα, στην έκθεση ελέγχου του 2011 από το ΓΛΚ, σημειωνόταν: «Στον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Ζησιμόπουλο Σπυρίδωνα καταβλήθηκαν μη νόμιμα επιδόματα εορτών (Χριστουγέννων και Πάσχα) και αδείας για το χρονικό διάστημα από 1-1-2004 έως 31-12-2009 και στον πρόεδρο κ. Κυριτσάκη Δημήτριο καθώς και στους εισηγητές κ.κ. Μαρκάκη Ανδρέα, Μπιτούνη Ιωάννη, Κομνηνό Ασημάκη και Λουκά Δημήτριο καταβλήθηκαν μη σύννομα επίδομα εορτών Χριστουγέννων του έτους 2009 και επίδομα εορτών Πάσχα του έτους 2010». Οι προαναφερθέντες επέστρεψαν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά από αυτά τα επιδόματα και ως εκ τούτου δεν αντιμετωπίζουν κάποια κατηγορία.

Η υπόθεση θα εκδικαστεί στο Γ’ Μονομελές στις 9/12/2016.

«Θα πράξουμε κατά περίπτωση»

Το koutipandoras.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το προς συζήτηση θέμα, με τον Δημήτρη Κυριτσάκη να επισημαίνει πως οι κατηγορούμενοι έχουν κινήσει νομικές διαδικασίες κατά της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προσφεύγοντας στα διοικητικά δικαστήρια, με σκοπό να δικαιολογήσουν την πληρωμή των ποσών για τα οποία διώκονται.

Στην ερώτηση για το ποια θα είναι η στάση της Επιτροπής, εκείνος απάντησε πως αυτή θα κριθεί κατά περίπτωση. Ειδικότερα, ανέφερε πως επειδή τα μέλη προέρχονταν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, γι’ αυτό και συγκέντρωναν τις υποθέσεις για τις οποίες συνεδρίαζαν, έτσι ώστε να μην «ανεβοκατεβαίνουν».

«Οπότε, κάποιοι εξ αυτών θεωρούν πως καλώς έλαβαν αυτά τα ποσά» λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής.  

«Είναι μία αστικής φύσεως διαφορά και θα λυθεί σύντομα» πρόσθεσε, ενώ για τα επιδόματα που είχε λάβει ο ίδιος είχε τονίσει πως ήταν ένα ατόπημα του λογιστηρίου και γι’ αυτό τα χρήματα αυτά επιστράφηκαν.

Το πόρισμα του ΓΛΚ:

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.