Ποινικές διώξεις σε πρώην μέλη διοικήσεων των ΕΑΣ

Αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για απιστία βρίσκονται πρώην μέλη των διοικήσεων των ΕΑΣ. Οι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν…

eas foto

Αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για απιστία βρίσκονται πρώην μέλη των διοικήσεων των ΕΑΣ. Οι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν από την εισαγγελία διαφθοράς κατά 19 ατόμων, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Οι διώξεις αφορούν τα μέλη των διοικήσεων της περιόδου 2006-2010.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κατηγορητήριο, από τις ενέργειές τους φέρεται ότι προκλήθηκε ζημία στο Δημόσιο που ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να έδιναν αποζημιώσεις έως και τέσσερις φόρες περισσότερες από τις νόμιμες στους αποχωρήσαντες λόγω συνταξιοδότησης από την επιχείρηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, οι διοικήσεις των ΕΑΣ εμφανίζονται να έχουν χορηγήσει αποζημιώσεις έως και 80.000 ευρώ προκαλώντας ζημία τουλάχιστον 11 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο ενώ παράλληλα είχαν προχωρήσει και σε ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την Εθνική Ασφαλιστική με αποτέλεσμα να πληρώσει η ΕΑΣ πάνω από 40 εκατ. γι’ αυτό.

Συνολικά, από την εισαγγελική έρευνα προκύπτει πως οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν στην ΕΑΣ από το 2003 έως το 2010 φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ εκατ. εκ των οποίων τα 40 εκατ. μετρητά.