Newsroom

Newsroom

Ποινές για όσους δεν πιάνουν τους στόχους του Μνημονίου

Με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (που δεν χρειάζονται την έγκριση της Βουλής) η κυβέρνηση περνάει νέες ρυθμίσεις που προβλέπουν αυστηρές ποινές…

stou

Με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (που δεν χρειάζονται την έγκριση της Βουλής) η κυβέρνηση περνάει νέες ρυθμίσεις που προβλέπουν αυστηρές ποινές σε υπουργεία, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ σε περίπτωση που δεν εκπληρώνονται οι στόχοι του Μνημονίου.

Συγκεκριμένα: Αν επί δύο τρίμηνα δεν εκπληρωθούν οι στόχοι από κάποιο υπουργείο αυτομάτως τοποθετείται επίτροπος- ο οποίος θα είναι Έλληνας – από το υπουργείο Οικονομικών στο συγκεκριμένο υπουργείο.

Αν επί δύο επίσης τρίμηνα δεν εκπληρώνονται οι στόχοι στους δήμους αυτομάτως μπαίνουν νέοι φόροι στους πολίτες.

Αν οι διοικητές ΔΕΚΟ δεν πιάσουν στους στόχους αυτομάτως τους κόβεται ο μισθός.

Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, θα λαμβάνονται μέτρα.
Επιπλέον με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου καθορίζεται η λειτουργία του ειδικού λογαριασμού της Τράπεζας της Ελλάδος στον οποίο θα κατατεθούν τα χρήματα του δανείου, και από τον οποίο θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. Στον ίδιο λογαριασμό θα κατατίθενται τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.

Με την δεύτερη από τις πράξεις αυτές, για τις οποίες άνοιξε εκτάκτως το Εθνικό Τυπογραφείο παρά την κυριακάτικη αργία, κλείνουν θέματα τα οποία δεν ρυθμίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, των ταξί/βυτιοφόρων και το γεννόσημο, μέχρι την πώληση του βρεφικού γάλακτος και τις μειώσεις στις συντάξεις και τα εφάπαξ.

Σήμερα αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή προκειμένου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας να μεταβεί στο κρίσιμο Eurogroup της Τρίτης χωρίς εκκρεμότητες, σε μια προσπάθεια να εκταμιευτεί η δόση.