Newsroom

Newsroom

Ποινες φυλάκισης σε γιατρούς στο Κόσοβο για εμπόριο οργάνων

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης σε πέντε γιατρούς του Κοσόβου, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινές έως και οκτώ χρόνια…

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης σε πέντε γιατρούς του Κοσόβου, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινές έως και οκτώ χρόνια κάθειρξη για λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων.

Συγκεκριμένα, σε οκτώ χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο ουρολόγος Λούτφι Ντερβίσι, ενώ ο γιος του, επίσης γιατρός, Άρμπαν Ντερβίσι καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών και τριών μηνών. Τρεις ακόμη γιατροί καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης από ένα έτος με αναστολή σε τρία έτη.

Η υπόθεση αυτή τοποθετείται χρονικά το 2008. Η κλινική Medicus υποσχόταν 15.000 ευρώ σε φτωχούς πολίτες από την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία με αντάλλαγμα τα όργανά τους. Το δίκτυο στο οποίο φερόνταν να ανήκουν είχε απλώσει τα πλοκάμια του σε ολόκληρη την Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική, ενώ έφθαναν και έως τη Μέση Ανατολή.

Η ταρίφα για τα όργανα φαίνεται ότι έφτανε μέχρι και τα 100.000 ευρώ για ένα μόσχευμα.Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν ένας τούρκος πολίτης κατέρρευσε, μετά την αφαίρεση νεφρού του.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η όλη ιστορία ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, από τον πόλεμο του Κοσόβου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σημερινή κυβέρνηση και ο Χακίμ Θάτσι έχουν κατηγορηθεί για σφαγές αιμαλώτων με σκοπό την εμπορία των οργάνων τους.

Δείτε σχετική εκπομπή από το “Κουτί της Πανδώρας”

Το κίτρινο σπίτι, εμπορία οργάνων στον πόλεμο του Κοσσόβου