Newsroom

Newsroom

Ποιες ασθένειες χτυπούν τους Ελληνες εν μέσω κρίσης!

42% στους άνδρες 52% στις γυναίκες Τα καρδιαγγειακά νοσήματα πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο Δεκάδες σοβαρές ασθένειες…

astheneia

42% στους άνδρες 52% στις γυναίκες Τα καρδιαγγειακά νοσήματα πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Δεκάδες σοβαρές ασθένειες πλήττουν τους Ελληνες· και μάλιστα εν μέσω Μνημονίου εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα. Τις επιπτώσεις άλλωστε της οικονομικής κρίσης τις ζούμε στο… πετσί μας και πλέον αποτυπώνονται και στους δείκτες υγείας που όμως μέχρι σήμερα καταγράφονται σε τοπικό και όχι εθνικό επίπεδο, αφού επίσημες καταγραφές από την Πολιτεία δεν υπάρχουν.

Σύμφωνα ωστόσο με τα διεθνή στατιστικά δεδομένα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη (42% στους άνδρες, 52% στις γυναίκες). Στην Ελλάδα, η αλλαγή του τρόπου ζωής των Ελλήνων και η επιδείνωση αναγνωρισμένων παραγόντων κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και το κάπνισμα, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία και ο διαβήτης, που αποτελούν και απόρροια της κρίσης, έχουν οδηγήσει σε αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα περιλαμβάνονται επίσης στα σημαντικότερα αίτια νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως, συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση των ιατροφαρμακευτικών δαπανών κάθε κράτους.

Από την άλλη, η ανεργία ή η εργασιακή επισφάλεια που κυριαρχούν στη χώρα μας, οι συνθήκες ζωής κατά τα πρώιμα χρόνια, ο εθισμός στον καπνό, στην αιθανόλη και άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες, το καθημερινό άγχος, τα διατροφικά προβλήματα, η φτώχεια, οι διακρίσεις, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η έλλειψη δικτύων υποστήριξης αναφέρονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μεταξύ των οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων που καθορίζουν το επίπεδο υγείας.

Ταυτόχρονα στη χώρα μας οι ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα Β (HBV) υπολογίζονται σε περίπου 300.000, οι ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C (HCV) σε 200.000, ενώ τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σταδιακή αύξηση των περιστατικών με λοίμωξη HIV.

Το κύριο πρόβλημα με τις λοιμώξεις HBV, HCV και HIV είναι ότι παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς συμπτώματα με αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό να αγνοεί ότι έχει τη λοίμωξη.

Η έλλειψη έγκυρων δεδομένων σχετικά με τη διασπορά των ηπατιτίδων και της λοίμωξης HIV έχει αναγνωριστεί διεθνώς ότι αποτελεί σημαντικό φραγμό στην ανάπτυξη αποτελεσματικών προγραμμάτων πρόληψης και ελέγχου της εξάπλωσής τους τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ομως το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ε.Ε., δεν υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες αντιπροσωπευτικές του πληθυσμού που να μας δίνουν έγκυρα στοιχεία για την κατάσταση της υγείας του πληθυσμού. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ιατρική Σχολή Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή Επιδημιολογίας Αγγελο Χατζάκη, οργανώνει την εκπόνηση δύο εθνικών μελετών ώστε να υπάρχουν επίσημα πια στατιστικά δεδομένα και να μπορεί να σχεδιαστεί μια εθνική στρατηγική.

Η Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου (ΕΜΕΝΟ) και η έρευνα Hprolipsis θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και θα εκπονηθούν από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με όλες τις Ιατρικές Σχολές της Ελλάδας και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους.

Οι ερευνητές θα επιχειρήσουν να καταγράψουν μεταξύ άλλων και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία του ελληνικού πληθυσμού. enet.gr

Κουτσελίνη: Απαντά μετά το σάλο και δεν παίρνει τίποτα πίσω – «Τίποτα από αυτά που με κατηγορείτε δεν στέκει» (video)

ζηνα

Κουτσελίνη: Απαντά μετά το σάλο και δεν παίρνει τίποτα πίσω – «Τίποτα από αυτά που με κατηγορείτε δεν στέκει» (video)

«Είδα αρκετά σχόλια όπου πήρατε κι απομονώσατε μία δική μου φράση, θέλοντας να με επικηρύξετε»,…

Καρυστιανού: Οργή για ανασχηματισμό και σκληρή γλώσσα για Μητσοτάκη – «Όχι ένα, όχι δύο, οκτώ μέλη»

Μαρία Καρυστιανού

Καρυστιανού: Οργή για ανασχηματισμό και σκληρή γλώσσα για Μητσοτάκη – «Όχι ένα, όχι δύο, οκτώ μέλη»

Η Μαρία Καρυστιανού άσκησε σφοδρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τον πρόσφατο ανασχηματισμό

Καιρός: Έρχεται το Hot Dry Windy – Οι τεράστιες θερμοκρασίες και ο μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιών που φέρνει

5610034

Καιρός: Έρχεται το Hot Dry Windy – Οι τεράστιες θερμοκρασίες και ο μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιών που φέρνει

Κοκτέιλ υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας

Στο νοσοκομείο ο «Γκάνταλφ» Ίαν ΜακΚέλεν – Έπεσε από τη σκηνή κατά τη διάρκεια παράστασης στο Λονδίνο

AP21047549110276

Στο νοσοκομείο ο «Γκάνταλφ» Ίαν ΜακΚέλεν – Έπεσε από τη σκηνή κατά τη διάρκεια παράστασης στο Λονδίνο

Ο ηθοποιός έπαιζε σε μια σκηνή μάχης όταν φάνηκε να χάνει τα πατήματά του. Μεταφέρθηκε…