Newsroom

Newsroom

Ποιά είναι τα «αρπακτικά της ελευθεροτυπίας» σύμφωνα με την RSF

Στον κατάλογο εντάσσεται για πρώτη φορά ηγέτης μιας χώρας μέλους της ΕΕ, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, μεταξύ 37 αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) δημοσιοποίησε σήμερα τον κατάλογό της για το 2021 με τα «αρπακτικά της ελευθεροτυπίας» στον οποίο εντάσσεται για πρώτη φορά ηγέτης μιας χώρας μέλους της ΕΕ, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, μεταξύ 37 αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων.

Τα μέλη αυτού του καταλόγου, ο οποίος ανανεώθηκε πιο πρόσφατα το 2016, “επιβάλλουν μια μαζική καταστολή, μέσω της εφαρμογής μηχανισμών λογοκρισίας, των αυθαίρετων φυλακίσεων δημοσιογράφων, της υποκίνησης στη βία σε βάρος τους, όταν δεν έχουν ωθήσει άμεσα ή έμμεσα στην δολοφονία τους”, αναφέρει η μκο σε ανακοίνωσή της.

Σχεδόν οι μισοί (17) “βρίσκονται σε αυτόν για πρώτη φορά” δίπλα σε “παλιούς τυράννους” που είχαν ήδη χαρακτηριστεί “αρπακτικά” από την RSF το 2001, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ομόλογός του της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, όπως και οι πρόεδροι του Ισημερινού Τεοντόρο Ομπιάνγκ Νγκέμα Μπασόγκο, της Ερυθραίας Ισάιας Αφεουόρκι και της Ρουάντας Πολ Καγκαμέ.

Πέραν του Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος σύμφωνα με την μκο “δεν έχει πάψει από την επάνοδό του στην εξουσία το 2010 να επιτίθεται αποτελεσματικά στον πλουραλισμό και την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης”, μεταξύ των νεοεισαχθέντων στον κατάλογο αυτόν βρίσκονται ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, που έχει προχωρήσει σε “μια πολύμορφη και “βάρβαρη καταστολή”, η οποία φαίνεται από την “τρομερή δολοφονία, το 2018, του αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι”.

Επίσης στον κατάλογο βρίσκεται ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο “η πολεμική και σάπια ρητορική του οποίου για τον Τύπο έχει πολλαπλασιαστεί από τότε που ξέσπασε η υγειονομική κρίση”.

Στον κατάλογο αυτόν μπήκαν τώρα και δύο γυναίκες, η μία εκ των οποίων είναι η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ. “Μαριονέτα στα χέρια του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ”, αυτή υποστηρίζει ανοιχτά τις πολιτικές του “περιστολής της ελευθερίας”, στις οποίες οφείλεται η εξαφάνιση τον Ιούνιο “της κύριας ανεξάρτητης εφημερίδας του Χονγκ Κονγκ Apple Daily” και “η φυλάκιση του ιδρυτή της Τζίμι Λάι”, σημειώνει η RSF.

Η άλλη γυναίκα που εντάχθηκε στον κατάλογο είναι η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές Σεΐχ Χασίνα, καθώς αυτή “οδήγησε κυρίως να υιοθετηθεί το 2018 νόμος για την ψηφιακή ασφάλεια, ο οποίος προκάλεσε διώξεις κατά περισσότερων των 70 δημοσιογράφων και ιστολόγων”.

Η μέση ηλικία των αρπακτικών είναι 66 ετών, ενώ η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού έχει μόνη της 13 από τους 37 τυράννους που έχουν καταγραφεί”, σύμφωνα με την μκο.

Η RSF είχε δημοσιεύσει το 2020 κατάλογο με τα “ψηφιακά αρπακτικά της ελευθεροτυπίας” και θα δημοσιεύσει έναν με τα “μη κρατικά αρπακτικά” πριν από το τέλος της χρονιάς.

Φρικιαστική γυναικοκτονία στο Περού: Ένας 19χρονος έκαψε ζωντανή την φίλη του όταν του ζήτησε να χωρίσουν

Φρικιαστική γυναικοκτονία στο Περού: Ένας 19χρονος έκαψε ζωντανή την φίλη του όταν του ζήτησε να χωρίσουν

Η Κατερίνε Γκόμες, 18 ετών, είχε εισαχθεί το περασμένο Σάββατο σε νοσοκομείο, με εγκαύματα στο…

Επική γκάφα στην Κάτω Αχαΐα – Μπέρδεψαν τις εθνικές επετείους και γιορτάζουν αύριο την… 28η Οκτωβρίου

Επική γκάφα στην Κάτω Αχαΐα – Μπέρδεψαν τις εθνικές επετείους και γιορτάζουν αύριο την… 28η Οκτωβρίου

Μάλλον τα μπέρδεψαν στην Κ. Αχαϊα! Και αντί να στολίσουν για την 25η Μαρίου ενόψει…

Η χήρα του δημοσιογράφου του Γιώργου Καραϊβάζ: «Κάποιοι ήθελαν να του κλείσουν το στόμα»

Η χήρα του δημοσιογράφου του Γιώργου Καραϊβάζ: «Κάποιοι ήθελαν να του κλείσουν το στόμα»

Τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ σχολίασαν στον ΑΝΤ1 η χήρα του δημοσιογράφου και…