Ποια είναι η περιβόητη αντι-ναζί φωτογραφία που «παραβιάζει τους όρους του Facebook»; (Photos)

Για τρίτη φορά μέσα, ο επιχειρηματικός όμιλος Facebook κλείδωσε για 90 μέρες την σελίδα των εκδόσεων ΚΨΜ, με αφορμή το εξώφυλλο ενός βιβλίου. Ο αντιφασισμός αντίκειται στους κανονισμούς της κοινότητας του Facebook;

fmnjdtjy

Για τρίτη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο ο επιχειρηματικός κολοσσός Facebook κλείδωσε για 90 μέρες την σελίδα των εκδόσεων ΚΨΜ, όπως καταγγέλλει η ιστοσελίδα των εκδόσεων.

Στην ανακοινωσή τους οι Εκδόσεις ΚΨΜ εξηγούν πως η λογοκρισία ξεκίνησε «αρχικά πλήρως τον Ιούλιο 2021 και μετά από ένα μήνα σε περιορισμένη λειτουργία (δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε προώθηση, έχει περιορισμένη απήχηση και ορατότητα στους χρήστες)», ενώ η «νέα αυτή ‘δίωξη’ έρχεται αμέσως μετά τον τρίμηνο αποκλεισμό της σελίδας των εκδόσεών μας τον περασμένο Μάρτιο (πάλι για 90 μέρες)». Ο λόγος για τον τρίτο συνεχόμενο αποκλεισμό-περιορισμό είναι όπως πάντα η …παράβαση των κανόνων της «κοινότητας».

Μάλιστα για την ίδια αφορμή και τις 3 φορές, δηλαδή για μία φωτογραφία.

Ποια λοιπόν είναι αυτή η περιβόητη φωτογραφία που παραβιάζει τους κανόνες ενός πολυεθνικού κολοσσού όπως η Facebook;

Η αφορμή είναι η φωτογραφία/ εξώφυλλο στο βιβλίο του μαθηματικού Βασίλη Λιώση για τον ναζισμό. Το βιβλίο «Ναζισμός – τα αίτια γέννησης και γιγάντωσής του» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΚΨΜ πέρυσι την άνοιξη. Με το που αναρτήθηκε το βιβλίο στο FB των εκδόσεων, η πολυεθνική τούς «μπλόκαρε» για έναν μήνα. Η αιτία για την παραπάνω λογοκρισία όπως ισχυρίζονται, είναι η προβολή του εξώφυλλου ενός αντιφασιστικού βιβλίου που «υποκινεί την πολιτική βία» (!) και «παραβιάζει τους κανόνες της κοινότητας», σύμφωνα με την επίσημη εξήγηση του επιχειρηματικού κολοσσού.

Είναι σαφές πως μια εταιρεία ασκεί άμεση πολιτική-και εμπορική-παρέμβαση σε βάρος συγκεκριμένων απόψεων, θεμάτων, δραστηριοτήτων και προσώπων.

Η παρακάτω φωτογραφία, τραβηγμένη στις 13 Ιουνίου 1936 στη Γερμανία, απεικονίζει ανάμεσα σε πλήθος τον Άουγκουστ Λαντμέσερ, ο οποίος αρνείται να χαιρετίσει ναζιστικά όπως οι υπόλοιποι.

Η ανακοίνωση των εκδόσεων ΚΨΜ

Όπως εξηγεί σε ανακοίνωση του το ΚΨΜ, «η φωτογραφία αυτή, αγνώστου καλλιτέχνη-φωτογράφου, έχει γίνει σύμβολο της αντίστασης κατά του ναζισμού, ως μια χαρακτηριστική στάση και έκφραση ενάντια στη φασιστική ιδεολογία και πολιτική». Μάλιστα η «φωτογραφία είναι common file – κοινής χρήσης-ελεύθερων δικαιωμάτων και υπάρχει στο Wikipedia καθώς και σε εκατοντάδες ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά μέσα παγκόσμια».

Για τρίτη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο ο επιχειρηματικός όμιλος Facebook κλείδωσε για 90 μέρες την σελίδα των εκδόσεων ΚΨΜ. Αρχικά πλήρως, από τον Ιούλιο 2021 και μετά από ένα μήνα σε περιορισμένη λειτουργία (δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε προώθηση, έχει περιορισμένη απήχηση και ορατότητα στους χρήστες). Η νέα αυτή «δίωξη» έρχεται αμέσως μετά τον τρίμηνο αποκλεισμό της σελίδας των εκδόσεών μας τον περασμένο Μάρτιο (πάλι για 90 μέρες), ο οποίος μετά την δημόσια έκταση που πήρε το θέμα και τις καταγγελίες από πλήθος ηλεκτρονικών μέσων και μερίδας του τύπου, άρθηκε μετά από 2 μήνες αποκλεισμού (η ποινή μας μειώθηκε κατά 30 μέρες…), με το ηλεκτρονικό μήνυμα ότι οι ενστάσεις μας έγιναν μερικώς αποδεκτές (;)…

Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα της εταιρείας Facebook; Ή μήπως της εταιρείας που διαχειρίζεται το Facebook στην Ελλάδα; Ποιος φωστήρας (ή μήπως φασίστας;)
αποκλείει την ηλεκτρονική σελίδα ενός εκδοτικού οίκου, μιας εμπορικής επιχείρησης, διότι έχει αναρτήσει το εξώφυλλο βιβλίου της που περιλαμβάνει και την επίμαχη
φωτογραφία;

Ρωτάμε για Τρίτη φορά δημόσια, γιατί στις ενστάσεις μας και τις ηλεκτρονικές διαμαρτυρίες μας μέσω Facebook φυσικά για άλλη μια φορά απάντηση ουδεμία πήραμε: Ποιος εν τέλει αποφασίζει για την πολιτική ταυτότητα μιας φωτογραφίας και μιας δημοσίευσης; Μήπως ενοχλεί το ίδιο το βιβλίο και το περιεχόμενό του; (η φωτογραφία και η ανάρτηση που τιμωρείται αφορά το βιβλίο του Βασίλη Λιόση «Ναζισμός: τα αίτια γέννησης και γιγάντωσής του», ένα αντιφασιστικό βιβλίο με μεγάλη αξία και υποδοχή από το αναγνωστικό κοινό).

Σε ποιόν δίνει λόγο ο εκάστοτε «λογοκριτής» που αποκλείει, κλείνει, κατεβάζει αναρτήσεις και σελίδες από το διαδίκτυο; Τελικά, ακόμα βαθύτερα, τίθεται το ερώτημα: Στο κατάμεστο από πολιτιστικά σκουπίδια και γεμάτο από κάθε λογής σκοταδιστικές και αντιδραστικές απόψεις, στάσεις, φωτογραφίες διαδίκτυο, ενοχλεί και υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες μόνο ότι είναι πολιτικό, ανατρεπτικό ή αντίθετο στο κυρίαρχο ρεύμα;

Απαντήσεις δεν θα πάρουμε από την εταιρεία κατά την πάγια πρακτική της. Οι απαντήσεις στα ερωτήματα και τα συμπεράσματα δικά σας…

Εκδόσεις ΚΨΜ,
Σεπτέμβριος 2021

Η πλατφόρμα του Facebook δεν δρα με το ίδιο καθεστώς λογοκρισίας όπου σταθεί και όπου βρεθεί.

Για παράδειγμα ο μισογυνισμός, η ομοφοβία, ο ρατσισμός και ο φασισμός μάλλον δεν υποπίπτουν στο ανάλογο επίπεδο παραβίασης των Όρων Χρήσης της κοινότητας για παντός τύπου αποκλισμούς. Η καταστολή στον κυβερνοχώρο είναι αναντίρρητα ζήτημα πολιτικό, όχι ψηφιακό/ τεχνολογικό. Η ψηφιακή τεχνολογία δεν φέρει αυτόματα ακροδεξιό πολιτικό πρόσημo. 

 

Άγιοι Ανάργυροι: Η απάθεια και η αδιαφορία του φρουρού την ώρα της γυναικοκτονίας (video)

11 11

Άγιοι Ανάργυροι: Η απάθεια και η αδιαφορία του φρουρού την ώρα της γυναικοκτονίας (video)

Νέο βίντεο ντοκουμέντο αυτή τη φορά από την κάμερα ασφαλείας του ίδιου του αστυνομικού τμήματος…