Newsroom

Newsroom

Πογκρόμ κατά Ισραηλινών στην Τουρκία

Ισραηλινοί κατήγγειλαν χθες ότι υποβλήθηκαν σε ταπεινωτικούς ελέγχους και υπέστησαν εκφοβισμό στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ενώ ανάλογες καταγγελίες έγιναν από…

Ισραηλινοί κατήγγειλαν χθες ότι υποβλήθηκαν σε ταπεινωτικούς ελέγχους και υπέστησαν εκφοβισμό στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ενώ ανάλογες καταγγελίες έγιναν από Τούρκους που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ. Τα περιστατικά σημειώνονται τρεις ημέρες από την ανακοίνωση της Αγκυρας για αντίποινα μετά την άρνηση του Τελ Αβίβ να ζητήσει συγνώμη για τη φονική επιδρομή στο πλοίο “Mavi Marmara” το 2010
Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, με τις κυβερνήσεις και των δύο χωρών να καταγγέλλουν χτες ότι πολίτες τους παρενοχλήθηκαν και υπέστησαν εκφοβισμό στα αεροδρόμια του Τελ Αβίβ και της Κωνσταντινούπολης.
Την ένταση στις διμερείς σχέσεις πυροδοτεί η επίμονη άρνηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να ζητήσει συγνώμη για το αιματηρό ρεσάλτο στο τουρκικό πλοίο “Mavi Marmara”, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα τον Μάιο του 2010. Οι πρώτες καταγγελίες ήρθαν από τη γείτονα, με τα ΜΜΕ να μεταδίδουν ότι Τούρκοι επιβάτες σε πτήση της “Turkish Airlines” παρενοχλήθηκαν κατά τον έλεγχο διαβατηρίων στο Τελ Αβίβ πριν αναχωρήσουν για την Κωνσταντινούπολη. Ενας άνδρας δήλωσε ότι τον εξανάγκασαν να απαγγείλει μία προσευχή από το Κοράνι. Αλλοι ανέφεραν ότι τους έκαναν ταπεινούς σωματικούς ελέγχους? οι ισραηλινοί κανόνες ασφαλείας είναι πολύ αυστηροί, γεγονός που προκαλεί συχνά τη δυσφορία των ξένων ταξιδιωτών.
Λίγο αργότερα, δεκάδες Ισραηλινοί επιβάτες πτήσεων μεταξύ Τελ Αβίβ και Κωνσταντινούπολης κατήγγειλαν ότι τέθηκαν προσωρινά υπό κράτηση και ανακρίθηκαν από τις τουρκικές αρχές στο διεθνές αεροδρόμιο “Ατατούρκ”.
“Οι επιβάτες που έφθασαν χτες το πρωί με πτήση της εταιρείας ?Turkish Airlines? οδηγήθηκαν σε χωριστές αίθουσες για να ανακριθούν ένας ένας, αφού τους κατάσχεσαν τα διαβατήριά τους”, ανέφεραν εκπρόσωποι του ισραηλινού ΥΠΕΞ. Επειτα από μιάμιση ώρα μπόρεσαν να πάρουν πίσω τα διαβατήριά τους και τους δόθηκε άδεια να φύγουν. “Είναι η πρώτη φορά που μας γίνεται γνωστό τέτοιο επεισόδιο και εξετάζουμε την υπόθεση”, δήλωσαν οι εκπρόσωποι.
Απαντώντας σε ερωτήσεις Ισραηλινών δημοσιογράφων, ορισμένοι επιβάτες είπαν ότι τους χώρισαν από τους άλλους επιβάτες χωρίς να τους δώσουν εξηγήσεις και ότι υποβλήθηκαν σε ταπεινωτικούς σωματικούς ελέγχους.
Τα περιστατικά σημειώνονται τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση από την Αγκυρα μιας σειράς αντιποίνων έπειτα από την άρνηση του Τελ Αβίβ να ζητήσει συγνώμη για τη φονική επιδρομή στο πλοίο “Mavi Marmara” στις 31 Μαΐου του 2010. Το οχηματαγωγό ήταν μέλος του διεθνούς Στόλου της Ελευθερίας και μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια προς την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.
Η Τουρκία αποφάσισε να απελάσει τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Αγκυρα και να παγώσει τις στρατιωτικές σχέσεις με τον πρώην στρατηγικό σύμμαχό της. Η Αγκυρα ήταν για πολλά χρόνια ένας από τους τουριστικούς προορισμούς που προτιμούσαν οι Ισραηλινοί (περισσότεροι από 500 χιλιάδες την επισκέφθηκαν το 2008), όμως ο αριθμός αυτός βρίσκεται σε συνεχή πτώση λόγω της επιδείνωσης των διμερών σχέσεων.
Σε μία άλλη εξέλιξη, η Τουρκία πρόκειται να αγοράσει έξι υποβρύχια τύπου 214 από τη Γερμανία. Η κυβέρνηση Ερντογάν επιδιώκει την κατασκευή των υποβρυχίων σε τουρκικά ναυπηγεία με τη συμμετοχή των εταιρειών Aselsan, Tubitak και Havelsan στην παραγωγή, επικαλούμενη και τα προβλήματα που ενέσκηψαν με τα συγκεκριμένα υποβρύχια σε Ελλάδα και Ν. Κορέα.
“ΒΟΛΕΣ” ΑΠΟ ΙΡΑΝ
Το Ιράν επέκρινε χτες την αποδοχή από την Τουρκία της εγκατάστασης στο έδαφός της στοιχείων συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ, το οποίο “δεν θα βελτιώσει την περιφερειακή ασφάλεια”. “Πιστεύουμε ότι η παρουσία στα σύνορά μας χωρών ξένων προς την περιοχή δεν θα βελτιώσει την περιφερειακή ασφάλεια, αλλά θα έχει αντίθετο αποτέλεσμα”, προειδοποίησε ο Χασάν Γασγάβι, υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν.
ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ
http://www.ethnos.gr

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…