Newsroom

Newsroom

"Το ποδόσφαιρο των μελλοθανάτων" στο 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου

Την πρώτη εκδήλωση της νέας σεζόν πραγματοποιεί ο ρ/σ «Στο Κόκκινο» από το Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο.

5b912c2b1dc52468738b457e

Σε συνεργασία με τις εκδόσεις MVPublications θα παρουσιάσουν το βιβλίο «Το ποδόσφαιρο των μελλοθάνατων», του Kevin Simpson, σε μετάφραση Νίκου Παπαδογιάννη.

Το βιβλίο πραγματεύεται την ιστορία του ποδοσφαίρου στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και είναι προϊόν μιας εκπληκτικής έρευνας που έκανε ο συγγραφέας για το ποδόσφαιρο και πώς αυτό αποτελούσε πηγή ζωής ή αιτία θανάτου για τους κρατούμενους

«Στα κολαστήρια του ανείπωτου τρόμου, ο χτύπος της αυτοσχέδιας ποδοσφαιρικής μπάλας συμβόλιζε τη φωνή της ελπίδας. Κρατούμενοι που βρέθηκαν στο χείλος του Άδη, από το διεστραμμένο καπρίτσιο μίας υπερδύναμης που αιματοκύλιζε την οικουμένη, γαντζώνονταν από οτιδήποτε μπορούσε να τους προσφέρει μια σπίθα φωτός στο βάθος της ερεβώδους σήραγγας.

»Από τα φονικά στρατόπεδα συγκέντρωσης του ναζιστικού Ράιχ μέχρι τα σκλαβωμένα γήπεδα της Αυστρίας, από τις Ολυμπιάδες της φασιστικής προπαγάνδας μέχρι τα Μουντιάλ της μουσολινικής ποδηγέτησης, από τα δακρύβρεχτα γκέτο της Τσεχοσλοβακίας μέχρι τα ματωμένα φαράγγια της Ουκρανίας, το ποδόσφαιρο των μελλοθανάτων έγινε όχημα επιβίωσης και φεγγίτης προς ένα δυσνόητο και νεφελώδες μέλλον.

»Οι φλόγες του Πολέμου κατέκαψαν την Ευρώπη και άφησαν πίσω τους 60 εκατομμύρια θύματα. Το πρώτο από αυτά, το πιο ευάλωτο, ήταν η αθωότητα, η χαρά του ανέμελου παιχνιδιού.

Οι τυχεροί που χρωστάνε τη ζωή τους σε μια επιδέξια ντρίμπλα απέναντι στον κατακτητή μνημονεύουν τους νεκρούς και, λίγο πριν φύγουν, παραδίδουν στις νεότερες γενιές τον τρόμο του μάταιου μίσους. Μια ολόκληρη ήπειρος πενθεί εδώ και δεκαετίες το κληροδότημα ενός ακατανόητου οφσάιντ».

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στη «σκιά και στο φως» του σύγχρονου ποδοσφαίρου: από τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό στις κερκίδες, στη φωτεινή διέξοδο που το ίδιο το άθλημα μπορεί να αποτελέσει για διαφορετικές κοινωνικές ομάδες.

Ομιλητές

Νόα Κλίγκερ, επιζών του ολοκαυτώματος στο Άουσβιτς (μέσω Skype)

Ηλίας Νικολακόπουλος, ιστορικός – ομότιμος καθηγητής Παν/μίου Αθηνών

Αλέξης Σπυρόπουλος, δημοσιογράφος

Διονύσης Ελευθεράτος, δημοσιογράφος

Θανάσης Ασπρούλιας, εκδότης MVPublications

Γιώργος Βασιλειάδης, υφυπουργός Αθλητισμού.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Αλέκα Ζουμή, δημοσιογράφος (105,5 Στο Κόκκινο).

Θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:00, στον χώρο εκδηλώσεων 47ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2018, στο Ζάππειο, στη σκηνή «Διονύσιος Σολωμός».