Ομπντούλιο

Το ποδόσφαιρο παγιδευμένο στα δίχτυα του χρήματος

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέδειξε το πόσο ευάλωτο είναι το ποδόσφαιρο σε ανθρώπους που απλώς έχουν λεφτά. 

trophy g9d7cda859 1920

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς αγόρασε την Τσέλσι πριν από 19 χρόνια και στις μέρες του ο σύλλογος έγινε ξανά πρωταγωνιστής σε Αγγλία και Ευρώπη. Οι «Μπλε» γρήγορα εξελίχθηκαν σε μία από τις μεγάλες αγγλικές ποδοσφαιρικές δυνάμεις, κατέκτησαν πρωτάθλημα, Champions League, έφεραν ποδοσφαιριστές με μεταγραφές που κόστισαν ποσά πέρα από κάθε φαντασία. Η «βασιλεία» του, ωστόσο, στο Λονδίνο δείχνει να φτάνει στο τέλος της. Μετά το ντόμινο που προέκυψε στον αθλητισμό από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αρχικά «πάρκαρε» τις μετοχές του στο Ίδρυμα της Τσέλσι και στη συνέχεια τόνισε ότι πουλάει τον σύλλογο και θα διαθέσει τα χρήματα σε φιλανθρωπικό ίδρυμα για τα θύματα πολέμου. 

Οι κατηγορίες

Ο Αμπράμοβιτς έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει καμία σχέση, πρόσβαση ή επιρροή με τον Πούτιν και τον Κρεμλίνο. Παράλληλα, τόνισε ότι η απόφασή του να αγοράσει την Τσέλσι δεν είχε να κάνει με πολιτική ή με σκοπούς επιρροής. Τον Ιανουάριο, ωστόσο, ο βουλευτής Ντέιβιντ Ντέιβις, σε μια συζήτηση στο Κοινοβούλιο για τον έλεγχο των Ρώσων ολιγαρχών, υποστήριξε: «Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε στον κόσμο το περιβάλλον του κύριου Αμπράμοβιτς και τον χαρακτήρα του. Μιλάμε για τον άνθρωπο που διαχειρίζεται τα ιδιωτικά οικονομικά ζητήματα του προέδρου Πούτιν, σύμφωνα με την Ισπανική Επιτροπή Πληροφοριών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρνήθηκε η άδεια διαμονής στην Ελβετία, λόγω υποψίας εμπλοκής σε ξέπλυμα χρήματος και επαφές με εγκληματικές οργανώσεις. O Αμπράμοβιτς θεωρήθηκε επίσης κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και ως ρίσκο για τη φήμη της Ελβετίας». 

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Όταν αγόρασε την Τσέλσι, ήταν κυβερνήτης της Τσουκότκα στη Ρωσία. Υποστηρίχθηκε από συνεργάτες του ότι η αγορά έγινε υπό τις ευλογίες του Κρεμλίνου. Ως αποτέλεσμα, πλέον έχει τεράστια ήπια δύναμη και επιρροή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ρωτώ το Κοινοβούλιο να συμπεράνει μόνο του αν αυτός ο άνθρωπος δρα κατ’ εντολή του Κρεμλίνου ή της κυβέρνησης του Πούτιν». Τα «βαριά» αυτά λόγια δεν ανήκουν σε κάποιον νεόκοπο βουλευτή, αλλά σε έναν άνθρωπο με 35 χρόνια εμπειρίας στο Συντηρητικό Κόμμα, το ίδιο που όλο αυτό το διάστημα δεν έχει κάνει κάτι για να ελέγξει τον τρόπο που οι μεγιστάνες κάθε είδους μπαίνουν στο ποδόσφαιρο της χώρας του. Ο Αμπράμοβιτς δεν είναι ο μοναδικός Ρώσος ολιγάρχης που εμπλέκεται με το αγγλικό ποδόσφαιρο. Η εταιρεία του Άλισερ Ουσμάνοβ χορήγησε το προπονητικό κέντρο της Έβερτον και έχει την οψιόν για ονομαστική χορηγία στο νέο γήπεδο της ομάδας. Θεωρείται στενός συνεργάτης του ιδιοκτήτη των «Ζαχαρωτών», Φαρχάντ Μοσίρι και βρέθηκε στη λίστα της Ε.Ε με τους ολιγάρχες που υφιστανται κυρώσεις, καθώς περιγράφηκε ως «υποστηρικτής του Κρεμλίνου, με στενούς δεσμούς προς τον Βλάντιμιρ Πούτιν». H Έβερτον έσπευσε να διακόψει τις εμπορικές σχέσεις μαζί του. 

Το πρωτάθλημα των «επενδυτών»

Η Premier League αποτελεί τα τελευταία χρόνια το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στον πλανήτη, το «διαμάντι» του αγγλικού αθλητισμού. Πουλάει τα τηλεοπτικά της δικαιώματα σε όλον τον πλανήτη και οι άνθρωποι που βρίσκονται σε θέση ισχύος στις ομάδες έρχονται κοντά σε ένα τεράστιο ακροατήριο, το οποίο, όσο κι αν το αρνούνται, μπορούν να το επηρεάσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή, δύο ομάδες της Premier League ελέγχονται από κρατικούς φορείς. Η Μάντσεστερ Σίτι ανήκει στον Σεΐχη Μανσούρ, ο οποίος είναι μέλος της βασιλικής οικογένειας του Άμπου Ντάμπι. Ο αδερφός του, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ είναι ο ανώτατος άρχοντας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ σε θέση ισχύος βρίσκονται και τα άλλα αδέρφια του. Ο Ταχνούν Μπιν Ζαγιέντ σύμβουλος εθνικής άμυνας και ο Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ υπουργός εξωτερικών. 

Στις 7 Οκτωβρίου του 2021, η Νιούκαστλ πέρασε στην ιδιοκτησία ενός επενδυτικού σχήματος, αποτελούμενο από την Public Investment Fund (PIF), την PCP Capital Partners και την RB Sports and Media. Πρόεδρος στην πρώτη είναι ο ίδιος ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σάλμαν, ενώ στο διοικητικό σχήμα βρίσκονται έξι υπουργοί της κυβέρνησης και ένας σύμβουλος στο βασιλικό δικαστήριο. Ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιασίρ Αλ Ρουμαγιάν δεν έχει κάποιο κρατικό πόστο, όμως είναι επίσης πρόεδρος στην κρατική εταιρεία πετρελαίου Aramco. Προφανώς, αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Αγγλία και η παρουσία του κράτους του Κατάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Νέοι έλεγχοι 

Στην Premier League και γενικά στην Αγγλία, ωστόσο, τα πράγματα είναι πιο συγκεκριμένα. Από Ασιάτες που στη συνέχεια καταδικάστηκαν μέχρι επενδυτές-πυροτεχνήματα, η χώρα που γέννησε το ποδόσφαιρο έχει δει τα τελευταία χρόνια αρκετούς να μπαίνουν στα χωράφια της για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα άμεσα ή έμμεσα. Παρότι αρκετοί αποδείχθηκαν «φούσκα», το μοτίβο δεν σταμάτησε. Έπρεπε να γίνει πόλεμος για να καταλάβουν ακόμα περισσότερο πως το κόκκινο χαλί που βρήκαν οι μεγιστάνες, στην ουσία στρώθηκε από τους ίδιους τους οικοδεσπότες.

 Η Premier League φέρεται πλέον διατεθειμένη να εισάγει στους ελέγχους που διεξάγει για τους επίδοξους αγοραστές ή διοικητικά στελέχη των ομάδων της ένα ακόμα στάδιο, αυτό των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Για να περάσει ωστόσο κάτι τέτοιο, χρειάζεται έγκριση από τους συλλόγους. Ο πρώην θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και νυν συνιδιοκτήτης της Σάλφορντ, Γκάρι Νέβιλ, τόνισε: «Αν θεωρώ ότι πρέπει ο Αμπράμοβιτς να πεταχθεί εκτός αγγλικού ποδοσφαίρου; Δεν έχω φτάσει ακόμα σε αυτό το συμπέρασμα, αλλά σίγουρα πιστεύω ότι χρειαζόμαστε έναν στιβαρό έλεγχο για τους ιδιοκτήτες. Χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερη διαφάνεια». Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να αλλάξουν δομικά τα πράγματα και να μπει φρένο στην εισροή χρήματος απ’ όπου κι αν προέρχεται…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ