Ποδόσφαιρο για τις γυναίκες με τα χιτζάμπ

Η μαντήλα είναι απαγορευμένη από τη Γαλλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και οι γυναίκες που λατρεύουν το όμορφο παιχνίδι και δεν θέλουν  να αποχωριστούν το χιτζάμπ, βρήκαν τρόπο να κλοτσήσουν μπάλα, ζητώντας παράλληλα την αλλαγή.

hijab

Ήταν το 2014, όταν η FIFA αποφάσισε να άρει την απαγόρευση της μαντήλας σε γυναίκες που παίζουν ποδόσφαιρο και ασπάζονται το Ισλάμ. Το ζήτημα είχε ανακινηθεί το 2012, όταν  ο Πρίγκιπας Αλί Μπιν Αλ-Χουσεΐν της Ιορδανίας, που ήταν αντιπρόεδρος της FIFA στην Ασία, είχε ασκήσει πιέσεις για τη μαντήλα σε επίσημα ματς, ώστε να ενθαρρύνει τη διάδοση του αθλήματος στον ισλαμικό κόσμο. Ακόμα και άνθρωποι που εξέφραζαν τον σκεπτικισμό τους για το θέμα, όπως ο Μισέλ ντ’ Ουγκ, επικεφαλής της ιατρικής επιτροπής της FIFA, είχε ανάψει το «πράσινο φως» για τους αγώνες με χιτζάμπ, όταν αποδείχθηκε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για σωματική βλάβη. 

Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) υιοθέτησε τον όρο «κάλυμμα του κεφαλιού» προκειμένου να αποφύγει θρησκευτικές ή πολιτιστικές αναφορές, καθώς υπήρχε ζήτημα με τις λέξεις «χιτζάμπ» αλλά και «τουρμπάνι», οι οποίες θεωρούνται πως ενθαρρύνουν τις διακρίσεις. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή η Γαλλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν ακολούθησε τη FIFA. Απαγόρευσε τις μαντήλες στις Μουσουλμάνες παίκτριες, επικαλούμενη την αρχής της ανεξιθρησκίας, η οποία την οδήγησε στο να μην δέχεται οποιοδήποτε θρησκευτικό σύμβολο. Το 2011, άλλωστε, η Γαλλία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγόρευσε στις γυναίκες να φορούν χιτζάμπ ή μπούρκα εκτός του σπιτιού τους. O νέος νόμος που βρίσκεται υπό εξέταση και έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις, θέλει όλες τις γυναίκες κάτω των 18 να μην επιτρέπεται να φορούν μαντήλες σε δημόσιους χώρους. Για τα περίπου 5.7 εκατομμύρια Μουσουλμάνους που ζουν στη Γαλλία, ισοδυναμεί με στίγμα.

Παγιδευμένη

Για κάποιους η μαντήλα αποτελεί σύμβολο καταπίεσης, για άλλους ωστόσο είναι στοιχείο της πολιτισμικής τους παράδοσης. Η Φουνέ Ντιαβαρά ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Μεγαλωμένη στη Γαλλία, ήταν 15 ετών όταν για πρώτη φορά της απαγορεύτηκε να φορέσει χιτζάμπ σε ποδοσφαιρικό αγώνα. Ήταν σε μια αναμέτρηση της ομάδας της περιοχής της, στα βορειοανατολικά προάστια του Παρισιού. Ο διαιτητής δεν της επέτρεψε να περάσει στον αγωνιστικό χώρο και της ξεκαθάρισε ότι για να αγωνιστεί, πρέπει να αποχωριστεί τη μαντίλα. Εκείνη, αρνήθηκε. «Έχει να κάνει με τις πεποιθήσεις μου. Είναι κάτι που έχω επιλέξει να φοράω».

Ο διαιτητής αρνήθηκε να συμβιβαστεί κι έτσι η Φουνέ έμεινε στον πάγκο για όλο το υπόλοιπο της αναμέτρησης. 

Η ίδια, μιλώντας στον Guardian, υποστήριξε: «Ήμουν παγιδευμένη ανάμεσα στο πάθος μου για το ποδόσφαιρο και σε κάτι που αποτελεί πολύ σημαντικό μέρος της ταυτότητάς μου. Ήταν σαν να προσπαθούν να μου πουν να διαλέξω ανάμεσα σε ένα από τα δύο».

Η ιδέα των “Hijabeuses”

Η Ντιαβαρά είναι πλέον 21 ετών και κάνει μεταπτυχιακό στο Παρίσι. Δεν άφησε το πάθος της για το ποδόσφαιρο να σβήσει από την απαγόρευση της Γαλλικής Ομοσπονδίας και βοήθησε στην ίδρυση μιας ομάδας γυναικών, η οποία παίζει μπάλα με χιτζάμπ και αγωνίζεται για να πείσει την FFF να επιτρέπει σε όσες γυναίκες επιθυμούν, να αγωνίζονται φορώντας το ύφασμα που είναι συνδεδεμένο με τον πολιτισμό τους. Οι “Les Hijabeuses” ιδρύθηκαν τον Μάιο του 2000, ως μέρος του οργανισμού  «Συμμαχία Πολιτών», ο οποίος μάχεται κατά των κοινωνικών αδικιών στη Γαλλία. Ν Ντιαβαρά είναι αντιπρόεδρός τους και στόχος της είναι να βοηθάει όλο και περισσότερες κοπέλες που βρίσκονται ή θα βρεθούν στην ίδια θέση με εκείνη.

Η ομάδα “Hijabeuses” στο Παρίσι απαριθμεί πλέον 100 γυναίκες και κορίτσια, οι οποίες κάνουν προπονήσεις όλες μαζί, διοργανώνουν αγώνες με άλλες ομάδες από τη Γαλλία και ενημερώνουν για τα δικαιώματά τους, προσφέροντας παράλληλα υποστήριξη σε γυναίκες που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων και της ενδυμασίας που σχετίζεται με αυτές.

Η Χαουά Ντουκουρέ είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Λάτρευε το ποδόσφαιρο από μικρή, ωστόσο δεν είχε ποτέ την δυνατότητα να αγωνιστεί. Στα 19 της, παράλληλα με τις σπουδές, βρήκε την ομάδα που της πρόσφερε επιτέλους την ευκαιρία. «Το ποδόσφαιρο ήταν πάντα ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου. Αλλά ως γυναίκα, δεν προχώρησα ποτέ για να παίξω. Όταν ανακάλυψα τις “Hijabeuses”, μου ανοίχτηκε ένας δρόμος για να το κάνω πράξη. Μου δίνουν ώθηση και ενθάρρυνση», είπε από την πλευρά της.

«Σαν να πηγαίνουμε σε πόλεμο»

Από κορίτσια που μόλις τελείωσαν το σχολείο μέχρι ενήλικες που εργάζονται και ζουν σε έναν κόσμο, ο οποίος τις κοιτάζει με μισό μάτι, η ποδοσφαιρική ομάδα του Παρισιού ύψωσε τείχη, τα οποία είναι αποφασισμένες να γκρεμίσουν. Η στρατηγική τους βασίζεται σε πέντε πυλώνες, θέλοντας να δημιουργήσουν υποδομές που θα επιτρέπουν το άνοιγμα των αθλητικών δραστηριοτήτων σε νεαρούς που βρίσκουν τις πόρτες κλειστές. Παράλληλα, αναζητούν τη νομική στρατηγική που θα πιέσει περισσότερο την FFF, τη διεύρυνση του δικτύου που θα στηρίξει τις προσπάθειές τους, την έρευνα που θα αξιολογήσει τις συνέπειες της απαγόρευσης, καθώς και τα Media που θα τους δώσουν βήμα.

Η Μπούχρα Σαΐμπ, έτερη αντιπρόεδρος, ανακάλυψε την ομάδα έπειτα από μια παρόμοια εμπειρία. Είχε καταφέρει να ισορροπήσει ανάμεσα στους κανονισμούς της Ομοσπονδίας και την επιθυμία της να φοράει χιτζάμπ, με ένα προστατευτικό προσώπου σαν αυτά που φορούν στο ράγκμπι. Ωστόσο, δέχθηκε και εκείνη τα πυρά ενός διαιτητή, ο οποίος όχι μόνο της απαγόρευσε να αγωνιστεί, αλλά δεν ήταν διατεθειμένος καν να ακούσει την επιχειρηματολογία της. Όραμά της, όπως εξηγεί η ίδια, είναι «όλες οι γυναίκες, ανεξάρτητα με το τι πιστεύουν, με το τι φορούν και με το ποιο είναι το περιβάλλον τους, να μπορούν να παίξουν ελεύθερα χωρίς να στιγματίζονται και χωρίς να χρειάζεται να προετοιμάζονται ψυχολογικά σαν να πηγαίνουν σε πόλεμο».

«Δεν προσπαθούμε να προωθήσουμε τη θρησκεία μας. Βρισκόμαστε απλά εδώ επειδή αγαπάμε το ποδόσφαιρο, όπως όλοι. Έχει να κάνει μόνο με το παιχνίδι», προσθέτει η Ντουκουρέ.

Όλο και πιο γνωστές

Η πρωτοβουλία των κοριτσιών με τις μαντήλες έχει αρχίσει και λαμβάνει διεθνείς προεκτάσεις. Πέραν των βρετανικών ΜΜΕ, δύο εκπρόσωποι των “Les Hijabeuses” φιλοξενήθηκαν σε διαδικτυακή συζήτηση του δικτύου Muslim Women in Sports. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση της Λέιλα Κελού, που τόνισε στην κουβέντα αυτή ότι οι αντίπαλοι την αντιμετώπιζαν ως «κίνδυνο». Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δύναμη των Social Media, που κάνει τη φωνή τους να ακουστεί και να ταξιδέψει πέρα από τα γηπεδάκια που κλοτσούν το τόπι. Οι “Hijabeuses” διοργανώνουν κι άλλες πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα το webinar που έγινε τον Ιανουάριο, στο οποίο μίλησαν αθλητές, προπονητές, δημοσιογράφοι, ακόμα και εκπρόσωπος από τη Γαλλική Ομοσπονδία. Τίτλος του ήταν «τα δικαιώματα των αθλητριών» και στόχος ο ευρύτερος προβληματισμός για την συμπεριφορά προς τις Μουσουλμάνες. Άλλωστε, λίγους μήνες πριν, είχε ξεκινήσει πανεπιστημιακή έρευνα, σε δείγμα 100 Μουσουλμάνων αθλητών, με αντικείμενο τον αντίκτυπο του αποκλεισμού στους νεαρούς αθλητές…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…