To ποδόσφαιρο δεν έχει φύλο

Ο προημιτελικός Κυπέλλου γυναικών ανάμεσα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο και την Ατλέτικο Μαδρίτης συγκέντρωσε σχεδόν 50.000 κόσμου, ξεπερνώντας το φετινό ρεκόρ της αντρικής ομάδας και δείχνοντας μια αντίληψη που στα μέρη μας φαντάζει ολότελα ξένη.

athleatl4

Είναι μια φράση που ακούγεται συχνά. Σε εξέδρες, καφετέριες, στην κουβέντα με φίλους, στο 5×5 της γειτονιάς. «Το ποδόσφαιρο είναι αντρικό άθλημα». Είδαμε πρόσφατα στην τελετή της Χρυσής Μπάλας -του πιο αναγνωρίσιμου ατομικού ποδοσφαιρικού βραβείου στον κόσμο- τον παρουσιαστή να ζητά από την Άντα Χέγκερμπεργκ, που πήγε στην εκδήλωση για να παραλάβει την πρώτη γυναικεία Χρυσή Μπάλα της ιστορίας, να πανηγυρίσει κουνώντας τα οπίσθιά της. Αργότερα προσπάθησε να τα μαζέψει, κάνοντας λόγο για ένα κακόγουστο αστείο, όμως είναι γεγονός πως η λέξη γυναίκα δίπλα στη λέξη ποδόσφαιρο σε αρκετούς προκαλεί ακόμα από ειρωνικά χαμόγελα μέχρι χλευασμό. «Το ποδόσφαιρο είναι το σπουδαιότερο άθλημα στη χώρα μου, όμως δεν προσφέρει τις ίδιες ευκαιρίες στις γυναίκες. Παρότι υπάρχει παράδοση με πολλές καλές παίκτριες, είναι πολύ δύσκολο να διακριθείς εξαιτίας των ανισοτήτων», έλεγε χαρακτηριστικά η Νορβηγίδα που αισθάνθηκε τον χλευασμό στο λαμπερό γκαλά των βραβείων, αναδεικνύοντας ουσιαστικά το κλίμα που υπάρχει σε αρκετές κοινωνίες.

Τα κορίτσια που έχουν έρωτα με την ασπρόμαυρη θεά γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτό είναι απλά ένας μύθος, όμως τελευταία, τουλάχιστον σε κάποιες χώρες, το ταμπού αυτό σπάει για τα καλά και για τον υπόλοιπο κόσμο. Αρκετές γυναίκες αναλαμβάνουν διοικητικά πόστα σε νευραλγικές θέσεις, ή χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο ως κοινωνικό εργαλείο για να νικήσουν την καταπίεση και τη φτώχεια, όπως η Αφγανή Καλίντα Ποπάλ που αποτέλεσε σύμβολο για τις γυναίκες και έβαλε ουσιαστικά το ποδόσφαιρο στο χάρτη του Αφγανιστάν ή η Χάνι Ταλζίε, πρώτη αρχηγός της Εθνικής Παλαιστίνης, που κατάφερε να εισαχθεί στο μεταπτυχιακό της FIFA και πλέον εργάζεται για την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι παίζουν ελεύθερα και μάλιστα το παιχνίδι τους δείχνει να ενδιαφέρει όλο και περισσότερους. H αναμέτρηση της Αθλέτικ Μπιλμπάο με την Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Γυναικών της Ισπανίας ήρθε για να δείξει πως ένας ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα σε γυναίκες μπορεί να είναι εξίσου ελκυστικός με έναν ανάμεσα σε άνδρες.

Υπόκλιση

Στο Σαν Μαμές του Μπιλμπάο κόπηκαν πάνω από 48.000 εισιτήρια για έναν αγώνα πραγματική γιορτή, που βρήκε τους φιλοξενούμενους να προκρίνονται αλλά να ενθουσιάζονται περισσότερο με αυτό που έζησαν, παρά με τη νίκη αυτή καθεαυτή. Η μαζικότητα στις κερκίδες έγινε θέμα στις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ισπανίας και ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας. Αναπαράχθηκε στην Αγγλία, τη Γαλλία, ακόμα και η Washington Post εντυπωσιάστηκε από το γεγονός και αφιέρωσε μερικές αράδες. Έφτασε μέχρι την Κίνα, την Ινδία, την Αυστραλία.

Την εβδομάδα που προηγήθηκε της αναμέτρησης, η Αθλέτικ Μπιλμπάο ήταν πολύ ενεργή επικοινωνιακά, μέσω των Social Media και των υπόλοιπων καναλιών της, προκειμένου η αναμέτρηση να εξελιχθεί σε μια ποδοσφαιρική εορτή. Κάλεσε πολλές γυναίκες και γενικότερα ανθρώπους του αθλητισμού, τους πολιτισμού, της πολιτικής ζωής της χώρας των Βάσκων. Οι παλιότερες παίκτριες ενεργοποιήθηκαν, έδωσαν το παρών και έφεραν μαζί τους κόσμο. Ήταν εκεί και αντιπροσωπεία από την πρώτη ομάδα, από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, καθώς και από όλες τις γυναικείες ομάδες της περιφέρειας. Και βέβαια ο Βάσκος πρόεδρος Ινίγο Ουρκουλού, μαζί με τη σύζυγό του.

Το ενδιαφέρον προκάλεσε μεγάλη συζήτηση στα ισπανικά ΜΜΕ και μια προσμονή για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, ο οποίος από την αρχή είχε προετοιμαστεί για να γίνει γιορτή. Δεν περίμεναν ούτε οι ίδιοι αυτό που έγινε. Μέχρι και το 15′ της αναμέτρησης στο γήπεδο έμπαινε κόσμος, υπήρχε μποτιλιάρισμα και ουρές στους δρόμους, παρότι οι διοργανωτές είχαν προειδοποιήσει ότι όσοι είχαν εισιτήριο, έπρεπε να προσέλθουν νωρίς. Σχεδόν κανείς δεν υποψιαζόταν ότι το γεγονός θα είχε τόσο μεγάλη απήχηση.

Ρεκόρ και αισιοδοξία

Για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν σε ισπανικό γήπεδο για να δουν αγώνα γυναικείου ποδοσφαίρου 48.121 θεατές! Σκεφτείτε το λίγο. Πάνω από τα διπλάσια εισιτήρια από όσα κόπηκαν την 16η αγωνιστική σε ολόκληρη την ελληνική Σούπερ Λιγκ, σταθερά περισσότερα από όλες τις αγωνιστικές που δεν έχουν ντέρμπι, όταν δηλαδή ένας σημαντικός αριθμός ποδοσφαιρόφιλων θυμάται το γήπεδο. Ούτε λόγος φυσικά για παρουσία σε γήπεδα που παίζουν γυναίκες.

Τα εισιτήρια που κόπηκαν ξεπέρασαν ακόμα και εκείνα της αναμέτρησης που συγκέντρωσε φέτος το περισσότερο κοινό αντρική ομάδα, ανάμεσα στην Μπιλμπάο και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Το προηγούμενο ρεκόρ στις γυναίκες ήταν το 2003, πάλι στο γήπεδο των Βάσκων. Τότε είχαν περάσει τις πύλες 36.000 θεατές. Το φετινό ρεκόρ δηλαδή έθεσε τον πήχη κατά περίπου 12.000 πιο ψηλά! Η παρουσία είναι η δεύτερη υψηλότερη στον κόσμο, αφού κατάφερε να ξεπεράσει τις περίπου 45.000 που είχαν συγκεντρωθεί στο Γουέμπλεϊ για τον τελικό του Κυπέλλου γυναικών Αγγλίας ανάμεσα στην Τσέλσι και την Άρσεναλ, ενώ στην κορυφή βρίσκεται το Μοντερέι-Τίγκρες του Μεξικού, που πέρυσι παρακολούθησαν 51.211 θεατές. Το γυναικείο πρωτάθλημα της La Liga παρουσιάζει επίσης αξιοσημείωτη άνοδο, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως πλέον αποτελεί τηλεοπτικό προϊόν, με το Gol TV να δείχνει τρία ματς κάθε Σαββατοκύριακο. Το καλοκαίρι διεξάγεται στη Γαλλία το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών και αναμένεται να δοθεί νέα ώθηση.

«Είναι μια ανάμνηση ζωής. Δεν υπάρχει καλύτερο ρεκόρ από το να σπας το ρεκόρ θεατών», τόνισε ο Χοσέ Λουίς Σάντσες Βέρα, προπονητής της Ατλέτικο, βλέποντας τα κορίτσια να βιώνουν την μαγεία που δίνει στο παιχνίδι ο κόσμος, το ζεστό γήπεδο. Άλλωστε, όπως και οι άντρες συνάδελφοί τους, τέτοιες στιγμές ονειρεύονταν όταν κλοτσούσαν μικρές ακόμα το τόπι. Μόνο που σε εκείνες ίσως το όνειρο αυτό να μην έχει αντικατασταθεί από άλλα, υλικά..