Ομπντούλιο

Το ποδόσφαιρο αποβάλλει τους βιαστές

Η αντίδραση της Θέλτα και του κόσμου της στον κακοποιητή Σάντι Μίνα δείχνει πως στο όμορφο παιχνίδι δεν υπάρχει χώρος για βιαστές.

mina

O Σάντι Μίνα είναι ένα παιδί γέννημα-θρέμμα του Βίγκο. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην ομάδα της πόλης, τη Θέλτα. Πρώτα στις «μικρές» κατηγορίες κι έπειτα στις «ρεζέρβες», με τις οποίες έκανε ντεμπούτο  στην τρίτη κατηγορία της Ισπανίας το 2012-13. Ήταν τη σεζόν εκείνη, που υπέγραψε και το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, το οποίο όμως δεν εξάντλησε. Έφυγε από τη Θέλτα το 2015 για τη Βαλένθια, έχοντας προλάβει να γράψει ιστορία, καθώς στο 6-1 επί της Ράγιο Βαγιεκάνο σημείωσε 4 γκολ και έγινε ο νεαρότερος παίκτης που καταφέρνει κάτι τέτοιο τα τελευταία 80 χρόνια, καθώς και ο πρώτος που το κάνει με τη φανέλα της Θέλτα από το 1979. Με τις «Νυχτερίδες» έκανε 150 συμμετοχές και σημείωσε 42 γκολ. Το καλοκαίρι του 2019 επέστρεψε στο Βίγκο, έχοντας ωστόσο βυθιστεί στο σκοτάδι.

Τον Δεκέμβριο του 2019, στον 26χρονο, πλέον, επιθετικό, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση στην Αλμερία δύο χρόνια πριν. Ήταν διακοπές μαζί με τον Νταβίδ Γκολδάρ, όταν μια γυναίκα τους κατηγόρησε για βιασμό. Ο ποδοσφαιριστής συνελήφθη, έμεινε για λίγο υπό κράτηση και στη συνέχεια ορίστηκε δίκη. Πριν από λίγες μέρες, η απόφαση του δικαστηρίου καταδίκασε τον Μίνα σε φυλάκιση 4 ετών και αποζημίωση 50.000 ευρώ προς το θύμα, ενώ του απαγορεύτηκε να πλησιάσει σε απόσταση 500 μέτρων από την ίδια ή το σπίτι της, καθώς και να προσπαθήσει να επικοινωνήσει μαζί της με οποιονδήποτε τρόπο. Ο Μίνα δεν καταδικάστηκε για σεξουαλική επίθεση, αλλά για κακοποίηση και θα καταθέσει έφεση. Αν πέσει στο κενό, τότε θα μπει στη φυλακή. Σύμφωνα  με το Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υπεράσπισή του κάνει λόγο για λάθη στη διαδικασία της δίκης, πάνω στα οποία θα «πατήσει» για την έφεση.

Η αντίδραση της Θέλτα και του κόσμου

Η Θέλτα αποφάσισε να μην περιμένει την έφεση. Με ανακοίνωσή της, ενημέρωσε ότι ο παίκτης τίθεται εκτός ομάδας και εκτός προπονήσεων, σε μια σεζόν που είχε ήδη κάνει 19 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. «Ως αποτέλεσμα της απόφασης του Τρίτου Τμήματος του Δικαστηρίου της Αλμερία, η Θέλτα αποφάσισε να ανοίξει πειθαρχικό φάκελο για τον ποδοσφαιριστή Σαντιάγο Μίνα, για να εξηγήσει τις ευθύνες του υπό το πρίσμα αυτής της απόφασης. Γι΄ αυτόν τον λόγο και ως μέτρο πρόληψης, αποφασίστηκε να θέσει τον παίκτη εκτός προπονήσεων της πρώτης ομάδας. Η Θέλτα σέβεται το δικαίωμα του παίκτη στην υπεράσπιση, αλλά είναι υποχρεωμένη να λάβει μέτρα για αυτά τα γεγονότα, τα οποία ξεκάθαρα υπονομεύουν την εικόνα του συλλόγου και αντιτίθενται ευθέως με τις αξίες του, δείχνοντας ακόμα μια φορά την απόλυτη αντίθεσή του με την επίθεση, η οποία διευκρινίζεται στη δικαστική απόφαση». O πρόεδρος, Κάρλος Μουρίνιο, με προσωπική του δήλωση ξεκαθάρισε ότι «οι αξίες της Θέλτα είναι πάνω από όλα και θα τις υπερασπιστούμε, όπως το κάναμε πάντα», προσθέτοντας ότι ο σύλλογός του καταδικάζει με κάθε τρόπο τις πράξεις του ποδοσφαιριστή.

Αρκετές από τις peñas, τις λέσχες φιλάθλων των οπαδών της Θέλτα, ξεκαθάρισαν από την πρώτη στιγμή ότι ο σύλλογος όφειλε να μην επιτρέψει στον Μίνα να συνεχίσει να φορά τη φανέλα της αγαπημένης τους ομάδας. Η απόφαση να τεθεί εκτός, χειροκροτήθηκε από τον κόσμο. Άλλωστε, ήταν κάτι που έδειξε και στο γήπεδο. Το 4-0 επί της Αλαβές, ήταν το πρώτο παιχνίδι στο «Μπαλαΐδος» μετά την ανακοίνωση της απόφασης και η κερκίδα πήρε ξεκάθαρη θέση: «Μίνα, βιαστή», φώναζαν οι οπαδοί της ομάδας, δείχνοντας και με αυτό τον τρόπο, πως είναι ανεπιθύμητος.

Η εκπαίδευση και τα αντανακλαστικά

H αλήθεια είναι πως στα προηγμένα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα, οι σύλλογοι προσφέρουν εκπαίδευση στους ποδοσφαιριστές σε κάποια ζητήματα, όπως η επικοινωνία, η διαχείριση των χρημάτων, η ζωή μετά το ποδόσφαιρο. Όχι όμως και σ’ αυτό της σεξουαλικής συμπεριφοράς. Στο NBA ή στην MLS, το αμερικανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και η σεξουαλική συμπεριφορά είναι τομείς πάνω στους οποίους οι ομάδες επενδύουν στον τομέα της εκπαίδευσης. «Κανείς δεν τους λέει ότι μπορούν να βυθίσουν τη ζωή του θύματος, αλλά ούτε και ότι μια νύχτα μπορεί να τους κοστίσει όλη τους την καριέρα», τονίζει χαρακτηριστικά η Ισαβέλα Γκαρθία, ειδική σε θέματα ισότητας και σύμβουλος. «Είναι ξεκάθαρο ότι ελάχιστοι ασχολούνται με αυτό και είναι ένα θέμα εκπαίδευσης. Πρέπει να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε μαζί τους σ’ αυτόν τον τομέα από μικρή ηλικία», προσθέτει στην El Mundo.

Είναι πιθανόν αν ο Σάντι Μίνα και άλλοι ποδοσφαιριστές που στο παρελθόν κατηγορήθηκαν για αντίστοιχα εγκλήματα, όπως ο Ρομπίνιο ή ο Μεντί, να είχαν διαφορετική πορεία αν ως νεαροί παίκτες είχαν «ακούσει» τους ειδικούς να τους μιλούν και να τους συμβουλεύουν. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα αντανακλαστικά της Θέλτα και της κερκίδας δείχνουν ξεκάθαρα πως στο όμορφο παιχνίδι δεν υπάρχει χώρος για βιαστές. Ακόμα κι αν αποδειχθεί πως έγιναν πράγματι κάποια λάθη στη διαδικασία της δίκης και η ποινή αλλάξει, για το Βίγκο ο Μίνα θα είναι πάντα ανεπιθύμητος…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μελέτη: Τα βρήκε σκούρα με τις ερωτήσεις του Σρόιτερ για Τέμπη και υποκλοπές – «Κάποιοι θέλουν να γίνουν αρεστοί» (video)

Μελέτη

Μελέτη: Τα βρήκε σκούρα με τις ερωτήσεις του Σρόιτερ για Τέμπη και υποκλοπές – «Κάποιοι θέλουν να γίνουν αρεστοί» (video)

«Εγώ νιώθω ότι μερικές φορές η υπόθεση των Τεμπών εργαλειοποιείται πολύ και για λόγους προσωπικού…

Μαρίνα Σάττι: Ο απίστευτος λόγος που δέχθηκε επίθεση απ’ το Εκκλησία Online – «Ντροπή σου θα διαμαρτυρηθούμε στην ΕΡΤ» (video)

435694378 1068663774198291 7539433391504642710 n

Μαρίνα Σάττι: Ο απίστευτος λόγος που δέχθηκε επίθεση απ’ το Εκκλησία Online – «Ντροπή σου θα διαμαρτυρηθούμε στην ΕΡΤ» (video)

Δεν γλίτωσε απ' τα χέρια του Εκκλησία Online η Μαρίνα Σάττι

Το Meteo «κύκλωσε» τις 3 περιοχές που θα χτυπηθούν από την κακοκαιρία – Τι θα γίνει με την Αττική

Meteo καιρός

Το Meteo «κύκλωσε» τις 3 περιοχές που θα χτυπηθούν από την κακοκαιρία – Τι θα γίνει με την Αττική

Ιδιαίτερα ισχυρά θα είναι φαινόμενα σε 3 περιοχές της χώρας σύμφωνα με νέα ανάλυση του…

Η Τσιμτσιλή αποκάλυψε πως… δεν έκλεισε μάτι για τον Παπανώτα: «Τέλος η πολιτική» (video)

Τσιμτσιλή Παπανώτα

Η Τσιμτσιλή αποκάλυψε πως… δεν έκλεισε μάτι για τον Παπανώτα: «Τέλος η πολιτική» (video)

H Σταματίνα Τσιμτσιλή μίλησε για όσα έγιναν τις τελευταίες ώρες με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Παπανώτα