Ποδοσφαιρική τουρκοφαγία

Των αδυνάτων αδύνατο να παίζει ελληνική ομάδα με τουρκική και να μη φορέσουν φουστανέλα οι τίτλοι.

Παντελής Μπουκάλας 02/10/2021 | 22:09

Και όχι μόνο στις αθλητικές εφημερίδες και ιστοσελίδες, οπαδικές και μη, αλλά και στις πολιτικές. Στο μπάσκετ τα πνεύματα έχουν κάπως ηρεμήσει, κυρίως επειδή οι ήττες μας είναι πια περισσότερες από τις νίκες μας. Στο ποδόσφαιρο όμως επιμένουμε να βλέπουμε τις γηπεδικές αναμετρήσεις σαν σύγκρουση του σταυρού με την ημισέληνο. Εξ ου και η διαδικτυακή ομοψυχία, όπως την πιστοποιούν τα «ελληνόψυχα» σχόλια αλληλομισούμενων οπαδών, που για δύο ώρες συνασπίζονται και επιτίθενται στα «Μεμέτια». 

Αν τύχει μάλιστα και κάποια ελληνική ομάδα νικήσει μέσα στην Κωνσταντινούπολη, είναι σαν να ανασταίνεται ταυτόχρονα η Βυζαντινή Αυτοκρατορία και η Επανάσταση του 1821. Αυτό συνέβη χθες, μετά την εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού επί της Φενέρμπαχτσε με 3-0, που τη χάρηκαν και αρκετοί μη «γαύροι». Για «εθνικούς» λόγους, όχι ποδοσφαιρικούς. Λες και ο συμβολικός πόλεμος που είναι η μπάλα έγινε αίφνης πραγματικός. Λες δηλαδή και οι Ελληνες, με Πορτογάλους, Βραζιλιάνους και Μολδαβούς συμμάχους, ανακατέλαβαν την Πόλη, εκδιώκοντας τους Τούρκους και τους Βραζιλιάνους, Πορτογάλους και Ούγγρους συμμάχους τους. Παραδόξως, μόνο η Αγιά Σοφιά έλειπε από τους τίτλους: «Αυτοκράτορας στη Βασιλεύουσα» – «Αλωσε την Πόλη με στρατηλάτη τον Μασούρα» – «Τουρκοφάγος» (ο Γιώργος Μασούρας και πάλι). Σαν να πήραν γραμμή από τις δηλώσεις του κ. Μαρινάκη: «Ελλάδα – Θρύλος – θρησκεία – μέσα στην Τουρκία». Ευτυχώς, οι του αθλητικού ρεπορτάζ δεν θυμήθηκαν ότι το χωριό του Μασούρα, η Κεχρινιά, βρίσκεται στον Βάλτο της Αιτωλοακαρνανίας. Αν το θυμούνταν, θ’ ακούγαμε συνέχεια στα ραδιόφωνα και στο Διαδίκτυο το «Κάτω στου Βάλτου τα χωριά» με τον Τάκη Καρναβά. Ευτυχώς επίσης, όταν παίζουμε με τις ισραηλινές Μακάμπι, του Τελ Αβίβ και της Χάιφας, δεν θυμόμαστε (ή κάνουμε πως δεν θυμόμαστε) ότι το όνομά τους είναι τίτλος τιμής στην εξέγερση των αδελφών Μακκαβαίων εναντίον των Σελευκιδών, το 167 π.Χ. 

Εναντίον των δικών μας δηλαδή. Οι οποίοι δεν ήξεραν ότι εμείς οι απόγονοι θα λέμε πως οι αρχαίοι μας απλώς εκπολίτιζαν τους άλλους λαούς, σεβόμενοι τα έθιμα και τη θρησκεία τους. Αν το ήξεραν, δεν θα λεηλατούσαν τον Ναό της Ιερουσαλήμ, με επικεφαλής τον Αντίοχο Δ΄ τον Επιφανή, ούτε θα οικοδομούσαν ιερό του Δία στο εσωτερικό του ναού. Και δεν θα ανάγκαζαν τους Ιουδαίους να θυσιάζουν στους ναούς τους χοίρους και λοιπά ακάθαρτα ζώα.

Πηγή: Καθημερινή 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr