Ποδοσφαιρική μαγεία ή «τουρνουά του θανάτου»;

Η επιλογή της Βραζιλίας για τη διεξαγωγή του Copa America, του αρχαιότερου ποδοσφαιρικού τουρνουά εθνικών ομάδων στον κόσμο, έχει προκαλέσει κύμα ανησυχίας ακόμα και εντός της ίδιας της Σελεσάο, η οποία αναζητά αντίδραση

AP21156090310520

Το ταξίδι του Copa America

Όπως συνέβη και με το Euro 2020, έτσι και το Copa America, του αντίστοιχο τουρνουά εθνικών ομάδων της Λατινικής Αμερικής, το οποίο πάντα εκπέμπει μια διαφορετική μαγεία, αναβλήθηκε. Τα πράγματα, ωστόσο, ήταν δύσκολα και φέτος. Το τουρνουά είχε αρχικά ανατεθεί στην Κολομβία και την Αργεντινή. Οι Κολομβιανοί ήταν εκείνοι που έχασαν πρώτοι τη διοργάνωση, λόγω της έκρυθμης πολιτικής κατάστασης της χώρας, της άγριας καταστολής, των δολοφονιών και των εξαφανίσεων διαδηλωτών. Ο Υπουργός Αθλητισμού, Ερνέστο Λουτσένα, ζήτησε από την Conmebol την ποδοσφαιρική συνομοσπονδία της Νοτίου Αμερικής, να μεταφέρει το τουρνουά τον Δεκέμβριο, προκειμένου να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και να παιχτούν οι αγώνες με κόσμο. Ήταν μια τελευταία, απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης Ντούκε να κρατήσει το Copa America στη χώρα και να προσπαθήσει να στρέψει το ενδιαφέρον στο ποδόσφαιρο, όπως άλλωστε έχει συμβεί και παλιότερα στη χώρα του, την εποχή της περίφημης «Βιολένσια» και του εμφυλίου στα τέλη της δεκαετίας του ΄40. 

Η Conmebol δεν συμφώνησε ποτέ, καθώς δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να αναβληθεί εκ νέου η διοργάνωση, το βάρος έπεσε στην Αργεντινή, όμως η πανδημία ήταν εκείνη που έκρινε της εξελίξεις. Η κατάσταση στη χώρα της «αλμπισελέστε» ξέφυγε σε τέτοιο βαθμό, που σταμάτησε κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα των εγχώριων πρωταθλημάτων. «Κατόπιν εξέτασης της δημόσιας υγείας, κρίνεται πολύ δύσκολη η διεξαγωγή του Copa America από την  Αργεντινή», ανακοίνωσε στις 30 Μαΐου ο υπουργός εσωτερικών, Εδουάρδο ντε Πέδρο. Μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες και ενώ είχαν δει το φως της δημοσιότητας φήμες περί διεξαγωγής της διοργάνωσης από τις ΗΠΑ, το Copa America μεταφέρθηκε στη Βραζιλία. Με σέντρα στις 13 του μήνα, ήταν δεδομένο πως οι νέοι διοργανωτές, η κυβέρνηση των οποίων λέγεται ότι ήταν εκείνη που κίνησε τα νήματα για να αναλάβει τους αγώνες, δεν θα μπορούσαν να κάνουν και πολλά για να προετοιμαστούν.

Ο Μπολσονάρο ξανά στο επίκεντρο

Η απόφαση ξένισε σε πολύ κόσμο, ακόμα και εντός της νέας χώρας διεξαγωγής. Η έκρυθμη πολιτική κατάσταση και η πανδημία του κορωνοϊού, οι λόγοι δηλαδή που το Copa America έφυγε από την Κολομβία και την Αργεντινή, είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς στη Βραζιλία. Ο ακροδεξιός πρόεδρος Μπολσονάρο έχει χαρακτηρίσει τον COVID-19 ως «μια μικρή γρίπη», ενώ πριν από μερικές μέρες δεκάδες χιλιάδες Βραζιλιάνοι βγήκαν στον δρόμο, για να διαμαρτυρηθούν για τον τρόπο που ο Μπολσονάρο χειρίζεται την πανδημία και για να ζητήσουν την απομάκρυνσή του. Η χώρα τους είναι η δεύτερη χειρότερη σε ποσοστά θανάτων, ενώ μόλις το 10% του πληθυσμού υπολογίζεται ότι είναι εμβολιασμένο. Την προηγούμενη Πέμπτη, χαρακτηριστικά, υπήρξαν 83.391 νέα κρούσματα και 1.682 θάνατοι. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 460.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή του από τον ιό.

Παρόλα αυτά, κρίθηκε κατάλληλη για την διεξαγωγή του Copa America και αποδέχθηκε την πρόσκληση. «Υπάρχουν πράγματα, για τα οποία δεν μπορείς να βρεις λέξεις. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τη Βραζιλία», δήλωσε ο πρώην εξτρέμ της Σελεσάο, Ντενίλσον. Ο γερουσιαστής Ρενάν Καλέιρος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, αποκάλεσε το Copa America ως «το Πρωτάθλημα του θανάτου» και ζήτησε από τον Νεϊμάρ, το μεγάλο αστέρι των «καναρινιών», να μποϊκοτάρει τη διοργάνωση. «Νεϊμάρ, μην βγεις στον αγωνιστικό χώρο. Οι φίλοι σου, οι συγγενείς σου, οι συμπατριώτες σου, συνεχίζουν να πεθαίνουν και το εμβόλιο δεν έχει φτάσει στη χώρα της».

Η αντίδραση της Εθνικής Βραζιλίας

Η πολύ δύσκολη συνθήκη που έχει προκύψει, είναι πιθανόν να επιφέρει απρόβλεπτες και πρωτοφανείς αντιδράσεις από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές. Ο Τίτε, ο προπονητής που έχει αναμορφώσει την εθνική Βραζιλίας φέρεται να είναι ένα βήμα πριν την παραίτηση, καθώς οι ήδη τεταμένες σχέσεις του με την Ομοσπονδία, βρίσκονται σε οριακό σημείο. Στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε του αγώνα με το Εκουαδόρ, στον οποίο η Σελεσάο επικράτησε 2-0, ο Τίτε αποκάλυψε ότι οι ποδοσφαιριστές του ζήτησαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα. Τα ΜΜΕ της χώρας γέμισαν με ρεπορτάζ, σχετικά με τις σκέψεις των ποδοσφαιριστών να μην συμμετάσχουν στη διοργάνωση.

 Ο αρχηγός τους, Καζεμίρο, μίλησε μετά τον αγώνα με το Εκουαδόρ. Ήταν η πρώτη φορά που κάποιος ποδοσφαιριστής έπαιρνε επίσημα θέση. Και προανήγγειλε ανακοινώσεις μετά το παιχνίδι με την Παραγουάη την Τρίτη (08/06, ξημερώματα Τετάρτης για την Ελλάδα). «Όλοι γνωρίζουν τη στάση μας για το θέμα. Ο Τίτε την ξεκαθάρισε. Θέλουμε να εκφράσουμε την άποψή μας. Δεν ξέρουμε αν είναι σωστή ή λάθος, αλλά θέλουμε να την εκφράσουμε. Ας μιλήσουμε τη σωστή στιγμή. Είμαστε όλοι μαζί και όταν κάποιος μιλάει, το κάνει για όλους. Πρέπει να υπάρξει ομόφωνη απόφαση, όλοι μαζί», είπε χαρακτηριστικά ο μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, έχει βρεθεί ήδη ο αντικαταστάτης του Τίτε, ο οποίος θα είναι υποστηρικτής του Μπολσονάρο. Αναβίωση άλλων εποχών, τη στιγμή που η Ομοσπονδία ταλανίζεται και από άλλα σκάνδαλα. Κι όλα αυτά, λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη σέντρα της διοργάνωσης, η οποία φλερτάρει με το χάος.

Η FIFPRO, ο Παγκόσμιος Σύνδεσμός ποδοσφαιριστών εξέφρασε τις «σοβαρές ανησυχίες» του για την μεταφορά της διοργάνωσης και τόνισε την επιθυμία του να στηρίξει όλους τους ποδοσφαιριστές που θα αποφασίσουν ότι η συμμετοχή δεν είναι ασφαλής. «Το τελευταίο, υπερβολικά βιαστικό, πλάνο, σύμφωνα με το οποίο εκατοντάδες ποδοσφαιριστές θα αγωνιστούν σε ένα τόσο μεγάλο τουρνουά, αφήνει σε αβεβαιότητα κάθε έναν από αυτούς, καθώς και τις οικογένειές τους. Όπως συνέβη με όλες τις διοργανώσεις εθνικών ομάδων κατά τη διάρκεια της περιόδου του COVID-19, οι παίκτες πρέπει να είναι σε θέση να θέτουν τις προτεραιότητές των ίδιων και των οικογενειών τους με βάση την υγεία, χωρίς να ρισκάρουν τιμωρίες». Θα δώσουν οι ποδοσφαιριστές και ο προπονητής τις απαντήσεις τους ή τελικά οι παρασκηνιακές πιέσεις που έρχονται από ψηλά θα τους πείσουν να αγωνιστούν στο τουρνουά; Οι απαντήσεις θα δοθούν σύντομα.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…