Πνύκα: Η ιστορία του θρυλικού φούρνου στο Σύνταγμα

Ο παραδοσιακός φούρνος της οικογένειας Κότσαρη άνοιξε το 1981 στο Σύνταγμα και είναι πασίγνωστος για το ψωμί ολικής αλέσεως, τις πεντανόστιμες τυρόπιτες και τα αγνά υλικά. Βρεθήκαμε στην Πνύκα και μιλήσαμε με τον Δημήτρη Κότσαρη για να μάθουμε καλύτερα την ιστορία και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτό το ιστορικό μαγαζί. 

πνυκα1

Ποια είναι η ιστορία του φούρνου;

Ξεκινήσαμε το 1981, όταν ακόμα ήμουν δέκα ετών. Στην αρχή, κάναμε μόνο τυρόπιτες και σπανακόπιτες. Εγώ πήγαινα τους καφέδες. Το ψωμί ο πατέρας μου το έφτιαχνε μόνο για εμάς με παραδοσιακό αλεύρι από το χωριό του. Ηταν όμως τόσο ωραίο, που γρήγορα μαθεύτηκε στη γειτονιά και τελικά ανοίξαμε φούρνο.

Πώς έμαθε να φτιάχνει τόσο ωραίο ψωμί;

Ο πατέρας μου ήξερε να εκτιμάει. Πέρασε από πολλά κύματα. Γεννήθηκε το 1936, λίγο πριν από τη γερμανική κατοχή και φόρεσε για πρώτη φορά παπούτσια στα 17 του χρόνια. Το ψωμί στάθηκε τότε η δύναμη τους. Ζούσαν σε ένα σπίτι εννιά αδέλφια και ζύμωνε μία φορά την εβδομάδα γιατί ήταν ο μεγαλύτερος.

Ποια ήταν τα πιο σημαντικά διδάγματα που κρατήσατε από εκείνον;

Οταν έφτιαχνε κάτι, η χαρά του ήταν να είναι τόσο γευστικό και υγιεινό που να το ευχαριστιέται ο κόσμος. Δεν είχε σκοπό μόνο το κέρδος. Είχε αμεσότητα και χάρισμα στην επικοινωνία. Ετρωγε ψωμί και ελιές, καλούσε και άλλους να φάνε μαζί του, έλεγαν τον πόνο τους. Πάντοτε έδινε κάτι σε αυτούς που δεν είχαν χρήματα. Ηξερε τι σημαίνει φτώχεια. Ακόμα και στο Χάρβαρντ είχε πάει να μιλήσει για το ψωμί και κάθε Χριστούγεννα τους έστελνε ρίγανη και ελιές.

Εσείς πως μπήκατε σε αυτή τη δουλειά;

Μου άρεσε η διαδικασία από παιδί. Και ενώ ο πατέρας μου με πίεζε να πάω στο σχολείο, εγώ το είχα σαν παιχνίδι. Πιλότος ήθελα να γίνω στην πραγματικότητα, αλλά χωρίς διάβασμα. Πήγαινα σχολείο στην Πλάκα και από τις πέντε το πρωί ξεκινούσα δουλειά στο μαγαζί.

Γιατί αγαπήθηκε ο φούρνος σας από τον κόσμο;

Πάντοτε κυνηγάμε την καλύτερη πρώτη ύλη. Το καλύτερο αλεύρι, το καλύτερο τυρί, μέλι και ρίγανη από τον Ταΰγετο. Η Ελλάδα κρύβει θησαυρούς. Το στάρι το αλέθουμε μόνοι μας μέσα στο μαγαζί. Ο κόσμος μας έχει στηρίξει πολύ. Εχουν περάσει από την Πνύκα μεγάλες προσωπικότητες, αλλά και απλοί, λαϊκοί άνθρωποι.

Τι έχει αλλάξει μέσα στα χρόνια;

Οι συνήθειες του κόσμου. Πλέον δεν μαγειρεύει πολύ. Φύγανε από τη ζωή και οι γιαγιάδες που ήταν κάθε μέρα μέσα στην κουζίνα. Οι πελάτες αγοράζουν πολλά σάντουιτς, σαλάτες, τυρόπιτες. Επίσης κυνηγάνε την υγιεινή διατροφή, τις μπάρες δημητριακών, το μαύρο ψωμί που φτιάχνουμε με το χαρούπι. Υπάρχουν και δυσκολίες αυτή την εποχή. Ακόμα και στο ψωμί. Εκεί που κάποιος έπαιρνε ένα καρβέλι, τώρα θα ζητήσει ένα τεταρτάκι ή ένα κουλούρι.

– Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Documento

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…