Newsroom

Άγγελος Προβολισιάνος, Τζώρτζης Ρούσσος

Πλούσια δώρα στους καναλάρχες, άγριο «κούρεμα» στους συνταξιούχους

Μπορεί για την «Πέτσινη λίστα» η κυβέρνηση να αποδέσμευσε 20 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τους συνταξιούχους, όμως, επιφύλασσε πετσόκομμα των αναδρομικών πασπαλισμένο με μπόλικο εμπαιγμό.

mitsotakis maska

Με διθυράμβους ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ενώπιον της Ολομέλειας την καταβολή 1,4 δισ. ευρώ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων βάσει της απόφασης του ΣτΕ. Τα λόγια του πρωθυπουργού συνοδεύτηκαν από το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα των βουλευτών της πλειοψηφίας, οι οποίοι όρθιοι επικρότησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μόνο που η περίληψη της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας κάνει λόγο για υποχρέωση καταβολής προς τους συνταξιούχους ποσού 3,9 δισ. ευρώ.

Τα επίμονα ερωτήματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς το κούρεμα των αναδρομικών κατά 64%, ανάγκασαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει σε μία κυνική ομολογία που συνοδεύτηκε από ένα εκκωφαντικό ψέμα. Ο πρωθυπουργός ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής δεν δίστασε να δηλώσει ψευδώς ότι η απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αφορούσε μόνο τις κύριες συντάξεις και όχι τα επικουρικά αλλά και τα δώρα που εξαϋλώθηκαν δια χειρός Γιάννη Βρούτση κατά το δεύτερο μνημόνιο. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι παραπληροφορεί την εθνική αντιπροσωπεία γιατί -κατά το σκεπτικό του- δεν γνωρίζει την απόφαση.

Τι προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ

Απ΄ ό,τι φαίνεται, ο πρωθυπουργός και ψεύδεται ενσυνείδητα και δεν σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις. Το αληθές, λοιπόν, είναι ότι στην πιλοτική δίκη που προκάλεσε ο ΕΦΚΑ στις αρχές του 2020, το ζητούμενο ήταν τι θα γίνει με τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων, καθώς ήταν αμφισβητούμενο στο νόμο Κατρούγκαλου αν ο επανυπολογισμός που ορίστηκε με τον συγκεκριμένο νόμο για τις κύριες συντάξεις ενσωμάτωσε ή όχι τις παράνομες περικοπές τω νόμων 4051 (Κουτρουμάνης) και 4093 (Βρούτσης) το 2012. Με βάση τις τωρινές αποφάσεις (έχουμε μόνο τις περιλήψεις τους και όχι ολόκληρο το κείμενο που ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί από το ΣτΕ) οι μειώσεις απορροφήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 (ο νόμος Κατρούγκαλου τέθηκε σε ισχύ στις 13 Μαΐου 2016).

Συνεπώς, τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων όπως και των δώρων έχουν κριθεί ήδη από τον Ιούνιο 2015 (αποφάσεις 2287 και 2288) με τις οποίες είναι αντισυνταγματικές οι μειώσεις των Νόμων 4051 και 4093. Με δεδομένο ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ δεν άλλαξαν εκείνες τις αποφάσεις του Ιουνίου 2015, τα ποσά οφείλονται στους συνταξιούχους των οποίων η σύνταξη παρανόμως «τσεκουρώθηκε» από τους Κουτρουμάνη και Βρούτση. Εν ολίγοις, οι τωρινές αποφάσεις του ΣτΕ, με δεδομένο ότι δεν τροποποίησαν τις αποφάσεις του 2015, πέραν πάσης αμφισβήτησης, καλύπτουν και τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων.

Προκλητικός προς τους συνταξιούχους

Στη συνέχεια της απάντησής του προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυρ. Μητσοτάκης προχώρησε στην προκλητική αναφορά σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα μπορούσε να καταβάλλει αναδρομικά σε όσους συμμετείχαν στις δικαστικές διεκδικήσεις και όχι στο σύνολο των συνταξιούχων. 

Στην εν λόγω διαπίστωση κυβερνητικής γαλαντομίας ήρθε να προστεθεί η πλήρως ανακόλουθη ομολογία πως μόνο 1,4 δισ. ευρώ «μπορούμε να καλύψουμε» διότι «παραπάνω δυνατότητες σήμερα ο προϋπολογισμός δεν έχει για ενδεχόμενες παρεμβάσεις στο μέλλον». Βέβαια, για τις «Πέτσινες καμπάνιες» των 20 εκατ. ευρώ, για την απαλλαγή των καναλαρχών από την υποχρέωση καταβολής της δόσης για τις τηλεοπτικές άδειες συνολικού ύψους 21 εκατ. ευρώ, για την απευθείας ενίσχυση αθλητικών σωματείων με 12 εκατ. ευρώ, για την κρατική ενίσχυση της Aegean άνευ ανταλλάγματος και τον διπλασιασμό μισθών και μπόνους σε ημέτερους και golden boys του Δημοσίου, η κυβέρνηση και είχε και έδωσε. Συν τοις άλλοις, ο ίδιος ο πρωθυπουργός κομπάζει για τον πακτωλό χρημάτων που εξασφάλισε για την χώρα με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες…

Πηγή: documentonews.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…