Πλησιάζει ο Μεσογειακός Κυκλώνας – Σε πλήρη εξέλιξη ο "Ξενοφών"

Συνεχίζεται η κακοκαιρία «Ξενοφών» με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους και τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε όλη την χώρα.

5bac9cd51dc52423758b4569

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία,εξέδωσε νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων το οποίο αφορά τη σημερινή ημέρα και διαρκεί μέχρι και την Κυριακή.

Παράλληλα, το Αστεροσκοπείο προειδοποιεί ότι ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Ξενοφών» είναι πολύ πιθανόν να σχηματιστεί σήμερα αργά το βράδυ στο Νότιο Ιόνιο. Η κίνηση του κυκλώνα αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου. 

Στη συνέχεια αναμένεται να επηρεάσει την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και μέχρι το πρωί της Κυριακής θα συνεχίσει να πλήττει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα.

Λόγω της χαμηλής προγνωσιμότητας της πορείας του μεσογειακού κυκλώνα «Ξενοφών», το meteo-ΕΑΑ θα εκδώσει νεότερες ανακοινώσεις με επικαιροποιημένα στοιχεία.


«Δεμένα» τα πλοία στα λιμάνια

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κακοκαιρία «Ξενοφών» με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους που φτάνουν κατά τόπους τα 10 μποφόρ και τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Τα πλοία στα περισσότερα λιμάνια της χώρας παραμένουν δεμένα. Ειδικότερα, σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, ενώ δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο για τον Αργοσαρωνικό. Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές: Ρίο -Αντίρριο, Γλύφα Φθιώτιδας – Αγιόκαμπος, Αγ. Μαρίνα – Νέα Στύρα, Αρκίτσα – Αιδηψός, Καβάλα – Πρίνος, Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη, Κέρκυρα – Λευκίμμη. Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή Λιμένας Θάσου.

Στο μεταξύ στο λιμάνι της Αίγινας με τη βοήθεια ρυμουλκού, οδηγήθηκε χθες ιστιοφόρο σκάφος με δύο αλλοδαπούς επιβαίνοντες που έμεινε ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης και κοπής του ιστίου του, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αίγινας και Σαλαμίνας. Στο σημείο, όπου έπνεαν άνεμοι έντασης 7 μποφόρ, έσπευσαν ρυμουλκό, φορτηγό πλοίο και πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού.

Πάνω από 350 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Την ίδια ώρα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχεται βροχή τηλεφωνημάτων λόγω των προβλημάτων που δημιουργούνται από τους ισχυρούς ανέμους. Το τελευταίο 24ωρο έχει δεχτεί συνολικά 355 κλήσεις για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων στην Αττική, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο λεκανοπέδιο.



Θυελλώδεις άνεμοι, βροχές και σποραδικές καταιγίδες

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα θα είναι οι ισχυροί άνεμοι στα πελάγη, οι τοπικές βροχές στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Αττική, την Πελοπόννησο και τη νότια νησιωτική χώρα, αλλά και οι σποραδικές καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα.

Ειδικότερα, στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά 9 με 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 21 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 23 βαθμούς κελσίου.

Κλειστά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Σαρωνικού

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και όλοι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Σαρωνικού.

Αυτό, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, αποφασίστηκε με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και κατόπιν επικοινωνίας με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, λόγω των έντονων ανέμων και των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.



Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Οι επιστήμονες συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες λόγω των ακραίων φαινομένων που είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να κορυφωθούν.

1. Σήμερα Πέμπτη (27-09-2018):

α. Οι θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7-9 μποφόρ που πνέουν στο βόρειο Ιόνιο, τα ανατολικά ηπειρωτικά και σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ) τοπικά στο Αιγαίο και το νότιο Ιόνιο, σταδιακά μέχρι το βράδυ θα σημειώσουν μικρή εξασθένηση από βορρά προς νότο, άλλα στα νοτιά πελάγη (νότιο ιόνιο, θάλασσα Κυθήρων) θα διατηρηθεί η ένταση τους (9-10 μποφόρ).

β. Από τις απογευματινές ώρες οι βροχές που σημειώνονται στα νοτιά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στην ανατολική και νοτιά Πελοπόννησο, το νότιο Ιόνιο και την Κρήτη οπού τη νύχτα θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

2. Την Παρασκευή (28-09-2018):

α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο νότιο Ιόνιο , την Πελοπόννησο (κυρίως στην ανατολική και τη νοτιά) και την Κρήτη. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις Κυκλάδες και προς το μεσημέρι στην ανατολική Στέρεα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια.

β. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως στο Αιγαίο 6-7 και το πρωί τοπικά Θ μποφόρ, και στο ιόνιο Θ με 9 και το πρωί τοπικά 10. βαθμιαία μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα πνέουν με ένταση στο ιόνιο 6-7 και στο αιγαίο 5-6 μποφόρ.

3. Το Σάββατο (29-09-2018):

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν, με κυρία χαρακτηριστικά:

α. Τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη στέρεα, την Εύβοια και την ανατολική και νοτιά νησιωτική χωρά.

β. Τη σταδιακή επικράτηση νοτίων ανέμων, οι οποίοι στο νότιο ιόνιο μέχρι το μεσημέρι θα φτάσουν τα Θ-9 μποφόρ.

4. Την Κυριακή (30-09-2018):

α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναφέρθηκαν στη παράγραφο 3(α) θα επηρεάσουν την κεντρική και νοτιά χωρά.

β. Νότιοι άνεμοι, πολύ θυελλώδεις και πιθανώς σε επίπεδο θύελλας (9-10 μποφόρ) θα πνέουν στα νοτιά πελάγη