Πληροφορίες θέλουν τη Λιζ Τρας να λαμβάνει ήδη επιστολές μη εμπιστοσύνης από βουλευτές των Συντηρητικών

Η καθίζηση της στερλίνας φέρνει πολιτική κρίση στη Βρετανία λίγες μόλις εβδομάδες μετά την εγκατάσταση της νέας ενοίκου της Downing Street

AP - Λιζ Τρας

Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας φέρεται να δέχεται ισχυρές πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματός της, προκειμένου να αποσυρθεί, λόγω του χάους που έχει προκαλέσει στις αγορές η οικονομική της πολιτική.

Σύμφωνα με άρθρο του The National, που επικαλείται ως πηγή έναν πρώην βουλευτή των Συντηρητικών, η Τρας δέχεται ήδη επιστολές μη εμπιστοσύνης από βουλευτές του κόμματός της. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «η νέα πρωθυπουργός είναι τελειωμένη και το κόμμα ήδη προσπαθεί να τη ρίξει».

Ο National αναφέρει ότι δύο βουλευτές των Συντηρητικών δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν να υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο οργανωμενο σχέδιο ανατροπής της Τρας, ωστόσο δεν αποκλείουν να συμβεί κάτι λόγω της κατάστασης που διαμορφώνεται στην οικονομία τις τελευταίες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι από την Παρασκευή που ανακοινώθηκε το οικονομικό πρόγραμμα της Τρας με τις ραγδαίες φοροελαφρύνσεις, ιδιαίτερα στα ανώτερα οικονομικά στρώματα, η στερλίνα κατρακυλά με υψηλές ταχύτητες έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας ιστορικά χαμηλά ρεκόρ.

Μετά τις εξαγγελίες του νέου υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας Κουάζι Κβάρντενγκ για περισσότερες φορολογικές περικοπές και παροχή κινήτρων για επενδύσεις, ενισχύθηκαν οι φόβοι των επενδυτών για υπονόμευση της αντιπληθωριστικής πολιτικής και εκτίναξη του δημόσιου χρέους.

«Η στερλίνα κινδυνεύει», είχε προειδοποιήσει ο Τζορτζ Σαραβέλος, αναλυτής στην Deutsche Bank, σημειώνοντας ότι η λίρα πέφτει μολονότι τα επιτόκια του βρετανικού χρέους αυξάνονται, κάτι που είναι «πολύ σπάνιο στις αναπτυγμένες οικονομίες». «Ανησυχούμε ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο Ηνωμένο Βασίλειο διαβρώνεται γρήγορα», πρόσθεσε.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν σχολιάζει τις κινήσεις στην αγορά, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Λιζ Τρας, μετά την υποχώρηση της στερλίνας σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου και ενώ τα βρετανικά ομόλογα επλήγησαν από τις ανησυχίες για το δημοσιονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

«Ο υπουργός Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σχολιάζει τις κινήσεις στην αγορά και το ίδιο ισχύει για την πρωθυπουργό», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αλλαγές στα μέτρα που παρουσιάστηκαν στον λεγόμενο «μίνι προϋπολογισμό» από τον υπουργό Οικονομικών, Κουάζι Κουάρτενγκ, την Παρασκευή.

Η λίρα κατέρρευσε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου νωρίς σήμερα, ενώ οι επενδυτές σφυροκόπησαν τις βρετανικές αγορές σχετικά με το δημοσιονομικό πλάνο της κυβέρνησης, ενώ ακούστηκαν φωνές που καλούσαν την Τράπεζα της Αγγλίας να αναλάβει δράση για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…