Newsroom

Newsroom

Πληροφορίες για περισσότερα από 300 κρούσματα στην Αττική μέσα σε λίγες ώρες – Σενάρια για αυστηρότερο lockdown

Η αγορά επιστρέφει – όπως όλα δείχνουν – σε καθεστώς click away για τουλάχιστον μια εβδομάδα ίσως και από αύριο και ειδικά για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης σε click in shop.

evgeni tcherkasski JrxP ua6 cw unsplash

Έκρηξη κρουσμάτων παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στην Αττική, γεγονός που φέρνει αποφάσεις για πιο αυστηρά μέτρα. Όπως μετέδωσε το OPEN TV, σήμερα μέχρι στις 10 το πρωί, καταγράφηκαν τόσα κρούσματα κορονοϊού, όσα χθες ολόκληρη την ημέρα, δηλαδή περίπου 313. Το γεγονός αυτό φέρνει ακόμη κοντύτερα το αυστηρότερο lockdown στην Αττική, η οποία από χθες (28/1) είναι σε κόκκινο συναγερμό, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους. 

Αυτή την ώρα, συνεδριάζουν οι ειδικοί της επιτροπής για τον κορονοϊό, ώστε να πραγματοποιήσουν τις εισηγήσεις τους στην κυβέρνηση.

Τα σενάρια για την αυστηροποίηση των μέτρων

Όλα δείχνουν ότι η Αττική θα βρεθεί σε καθεστώς lockdown έστω και προληπτικά καθώς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ειδικά στο κέντρο της Αθήνας και η ύπαρξη του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού δημιουργούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία στους ειδικούς ως προς τη διασπορά του κορονοϊού.

Άλλωστε χθες ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχουν μολυνθεί με το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού ανέρχονται στα 66.

Η αγορά επιστρέφει – όπως όλα δείχνουν – σε καθεστώς click away για τουλάχιστον μια εβδομάδα ίσως και από αύριο και ειδικά για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης σε click in shop.

Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας, το επικρατέστερο σενάριο είναι να διατηρηθεί το ωράριο από τις 21.00 το βράδυ έως τις 5.00 το πρωί της επόμενης ημέρας και όχι στις 18:00, όπως είχε υποστηριχθεί σε δημοσιεύματα τις τελευταίες ώρες.

Αυτό μάλιστα φαίνεται να επιβεβαιώνει και η Αριστοτελεία Πελώνη, που υποστήριξε σε δηλώσεις της ότι η μετάθεση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 18:00 θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη σύγχυση.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε συγκεκριμένα ότι υπάρχει προβληματισμός για την Αττική ο οποίος εκδηλώνεται από τους ειδικούς και από μέλη της επιτροπής.

«Παρεμβαίνουμε όποτε χρειάζεται. Θέλουμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά. Αν η Αττική μπει στο “κόκκινο” θα εξεταστεί ποιοι θα είναι οι κανόνες που θα εφαρμοστούν. Η Αττική, και λόγω μεγέθους και κλίμακας, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και ενδεχομένως να μην μπορούν να εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού τα οποία θα επέφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα», είπε, μεταξύ άλλων, σημειώνοντας μετά από σχετική ερώτηση ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 18.00 θα μπορούσε να προκαλέσει χειρότερη συμφόρηση.

Από την πλευρά του ο καθ. Λοιμοξιολογίας Νίκος Σύψας διευκρίνισε πως τα όποια μέτρα θα διαρκέσουν αρχικά για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια θα επανεξεταστούν. Σημείωσε πως στην Αττική δεν έχουν ξεφύγει ακόμη τα πράγματα, ωστόσο θέλουν να προλάβουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και γι’ αυτό συζητούν από τώρα πιο ενισχυμένα μέτρα. Διευκρίνισε, δε, πως οι δύο δείκτες που ανησυχούν τους ειδικούς είναι η αύξηση των νοσηλειών και η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ, η οποία και έχει ξεπεράσει το 60% και πως «κανείς δεν θέλει μια Αττική στο έλεος της πανδημίας». 

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία και το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, ο καθηγητής χαρακτήρισε ως «γκρίζα ζώνη» τα γυμνάσια, λέγοντας πως υπάρχει ακόμη ερωτηματικό γι’ αυτά και είπε πως «επιδημιολογικα πιο επικίνδυνα είναι τα λύκεια». Επιπλέον, σχετικά με τις μεταλλάξεις, ο κ. Σύψας τόνισε πως υπάρχει ανησυχία για εκείνη της Αφρικής ότι δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.