Newsroom

Newsroom

Πλήρες πολιτικό αδιέξοδο στον Λίβανο – Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις παρά την παραίτηση Χαρίρι

Η παραίτηση Χαρίρι τελικά δεν οδήγησε σε παύση των διαδηλώσεων, ενώ παράλληλα η πολιτική τάξη δεν είναι σε θέση να διαμορφώσει νέα κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές

ap 19292614160973 1

Οδοφράγματα εμπόδιζαν και πάλι σήμερα την κυκλοφορία στον Λίβανο, για τρίτη συνεχή εβδομάδα, με τους διαδηλωτές να φαίνεται ότι δεν ικανοποιήθηκαν μετά την παραίτηση της κυβέρνησης της χώρας και συνεχίζουν το άνευ προηγουμένου κίνημα διαμαρτυρίας.

Δύο ημέρες μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Σάαντ αλ Χαρίρι, οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης φαίνεται ότι έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν πρόκειται να απευθυνθεί σήμερα το βράδυ στους πολίτες με την ευκαιρία των τριών ετών από την εκλογή του στο αξίωμα.

Κάποια σχολεία και πανεπιστήμια έχουν αρχίσει και πάλι να λειτουργούν, ενώ οι τράπεζες είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν και πάλι αύριο Παρασκευή, αν και κάποιοι διαδηλωτές πραγματοποίησαν ξανά καθιστικές διαμαρτυρίες σε κάποιες μεγάλες οδικές αρτηρίες της χώρας.

«Δεν θα παραδοθούμε»

Οι μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας και μέλη του στρατού αναπτύχθηκαν σήμερα για να ανοίξουν μεγάλο αυτοκινητόδρομο στο βόρειο τμήμα της Βηρυτού όπως και μία γέφυρα που είχαν κλείσει οι διαδηλωτές.

«Τα αδέλφια σας είναι ανάμεσά μας, δεν μπορείτε να μας επιτεθείτε», φώναξε προς τους στρατιώτες ένας νέος.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να παραδοθούμε», τόνισε ένας άλλος.

Οι διαδηλωτές επιθυμούν την πλήρη ανανέωση της πολιτικής τάξης ώστε να τεθούν νέες βάσεις στη χώρα, που θεωρείται μία από τις πιο διεφθαρμένες παγκοσμίως, βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης και στην οποία εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, ακόμη και 30 χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου.

Η παραίτηση Χαρίρι την Τρίτη θεωρήθηκε νίκη των διαδηλωτών και έγινε δεκτή με σκηνές λαϊκής ευδαιμονίας.

Αμέσως μετά διαλύθηκαν τα περισσότερα οδοφράγματα, κάνοντας κάποιους να πιστέψουν ότι το κίνημα διαμαρτυρίας θα ξεφούσκωνε. Όμως από χθες Τετάρτη το βράδυ ξεκίνησαν και πάλι συγκεντρώσεις, ενώ στήθηκαν και οδοφράγματα, κυρίως στην Τρίπολη, τη μεγάλη πόλη στον βόρειο Λίβανο που έχει αναχθεί σε λίκνο του κινήματος.

«Χαστούκι»

Σύμφωνα με τον αναλυτή Καρίμ Μπιτάρ, η πολιτική τάξη «ήλπιζε ότι οι Λιβανέζοι, πνιγμένοι από την οικονομική κρίση, θα επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους, αναγκασμένοι να διαχειριστούν τις καθημερινές έκτακτες ανάγκες τους», αλλά διαψεύσθηκε.

Ο Τύπος του Λιβάνου κάνει εικασίες για τα σενάρια εξόδου από την κρίση. Σύμφωνα με αυτόν, ο Χαρίρι θα είναι διατεθειμένος να επιστρέψει στην πρωθυπουργία με την προϋπόθεση ότι η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα αποτελείται από τεχνοκράτες ή προσωπικότητες γενικής αποδοχής.

Όμως το έργο του θα είναι περίπλοκο καθώς «έριξε ένα χαστούκι στους εταίρους του», όπως αναφέρει η εφημερίδα L’ Orient- Le jour, παραιτούμενος παρά την αντίθεσή τους.

Το ισχυρό φιλοϊρανικό κίνημα της Χεζμπολάχ, σύμμαχος του Αούν, είχε ταχθεί ξεκάθαρα κατά της πτώσης της κυβέρνησης, στην οποία η επιρροή του ήταν μεγάλη.

Εξάλλου ο πρόεδρος Αούν, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα είχε υπογραμμίσει την ανάγκη «εκσυγχρονισμού» της κυβέρνησης, θα αρνηθεί να θυσιάσει τον γαμπρό του, τον Γκεμπράν Μπασίλ, υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης και αγαπημένο στόχο των διαδηλωτών, οι οποίοι βλέπουν στο πρόσωπό του ένα από τα σύμβολα μιας ανίκανης και διεφθαρμένης πολιτικής τάξης.

Μετά τις εκλογές του 2018 χρειάστηκαν οκτώ μήνες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Όπως υπογραμμίζει η πολιτική επιστήμονας Αμάλ Σάαντ- Γκοραγιέμπ, ο Λίβανος δεν έχει πλέον αυτή την πολυτέλεια. Σύμφωνα με την ίδια, η χώρα «χρειάζεται μια κυβέρνηση ικανή να σταθεροποιήσει άμεσα την οικονομική κατάσταση, που έχει βγει εκτός ελέγχου τις τελευταίες εβδομάδες, και η οποία θα μπορέσει να υιοθετήσει άμεσα μεταρρυθμίσεις» ώστε να ικανοποιήσει τους διαδηλωτές.

Θανάσης Παπακωνσταντίνου: «Θα περάσουν 4 χρόνια μέχρι να ξανακάνω συναυλία» – Ένα σπάνιο ντοκουμέντο

thanasis

Θανάσης Παπακωνσταντίνου: «Θα περάσουν 4 χρόνια μέχρι να ξανακάνω συναυλία» – Ένα σπάνιο ντοκουμέντο

«Θέλω κάθε τραγούδι να είναι μια κιβωτός και να κρατήσει μέσα του κάποιες εικόνες που…

Τέλη Κυκλοφορίας 2025: Αναρτήθηκαν στην ΑΑΔΕ – Αναλυτικά η διαδικασία εκτύπωσης και πληρωμής

6105016 1

Τέλη Κυκλοφορίας 2025: Αναρτήθηκαν στην ΑΑΔΕ – Αναλυτικά η διαδικασία εκτύπωσης και πληρωμής

Τα τέλη κυκλοφορίας αναρτήθηκαν πριν από λίγο στις ψηφιακές εφαρμογές του ΑΑΔΕ με προθεσμία πληρωμής…

Ειρήνη Μουρτζούκου: Αντέδρασε με τους δημοσιογράφους που την περίμεναν στο νεκροταφείο – «Αφήστε με ήσυχη» (video)

μουρτζουκου

Ειρήνη Μουρτζούκου: Αντέδρασε με τους δημοσιογράφους που την περίμεναν στο νεκροταφείο – «Αφήστε με ήσυχη» (video)

«Παιδιά πολλά ρωτάτε, δεν χρειάζεται να ξέρει ο καθένας τι γίνεται», τόνισε η Ειρήνη Μουρτζούκου

Netflix: Έφοδος της αστυνομίας στα γραφεία σε Γαλλία και Ολλανδία – Ερευνάται για φορολογική απάτη

Netflix: Έφοδος της αστυνομίας στα γραφεία σε Γαλλία και Ολλανδία – Ερευνάται για φορολογική απάτη

Οι πρώτες πληροφορίες για την έρευνα που γίνεται στα γραφεία του Netflix σε Παρίσι και…

Πόσα λεπτά πρέπει να περπατάμε τη μέρα αν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο: Τι δείχνει νέα μελέτη

perpathma

Πόσα λεπτά πρέπει να περπατάμε τη μέρα αν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο: Τι δείχνει νέα μελέτη

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine δείχνει ότι δεν χρειάζεται αρκετά χιλιόμετρα…