Πλημμύρες στην Καρδίτσα: Στον Εισαγγελέα ως ύποπτος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο γ.γ Πολιτικής Προστασίας

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κλήθηκε πριν από περίπου ένα μήνα προκειμένου, να παράσχει εξηγήσεις ως ύποπτος για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια το οποίο ερευνά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καρδίτσας.    

5149376

Ενώπιον της εισαγγελέως Καρδίτσας βρέθηκε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου και ακόμη 10 πρόσωπα στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται για τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Καρδίτσα τον Σεπτέμβριο του 2020, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους η 41χρονη φαρμακοποιός, Ευδοκία Πλακιά και ακόμη τρεις κάτοικοι. 

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κλήθηκε πριν από περίπου ένα μήνα προκειμένου, να παράσχει εξηγήσεις ως ύποπτος για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια το οποίο ερευνά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καρδίτσας. Στις 28 Απριλίου πέρασε το κατώφλι της Εισαγγελίας όπου και ζήτησε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί. Εκτός από το Βασίλη Παπαγεωργίου, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καρδίτσας έχουν κληθεί να καταθέσουν ακόμη 10 πρόσωπα. Μεταξύ αυτών ο δήμαρχος Μουζακίου, η διοικήτρια του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος αλλά και κρατικοί υπάλληλοι διαφόρων υπηρεσιών για τους οποίους η Εισαγγελία ερευνά την ύπαρξη τυχόν ποινικών ευθυνών.

Το περιβόητο 112 δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε

Υπενθυμίζεται πως ευθύνες του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου αλλά και αρμόδιων κρατικών φορέων για τις φονικές πλημμύρες στο Μουζάκι Καρδίτσας είχε διαπιστώσει σε έκθεση του ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής αντιστράτηγος ε.α. Ανδριανός Γκουρμπάτσης. Ο πρώην υπαρχηγός είχε διοριστεί ως τεχνικός σύμβουλος από την οικογένεια της αδικοχαμένης φαρμακοποιού. Η έκθεσή καταπέλτης είχε κατατεθεί μάλιστα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καρδίτσας ως στοιχείο της δικογραφίας.

Σύμφωνα με όσα διαπίστωνε στην έκθεσή του ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, το περιβόητο 112 δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε. Το μήνυμα που προειδοποιούσε τους κατοίκους για ακραία καιρικά φαινόμενα στάλθηκε κατόπιν εορτής και συγκεκριμένα στις 22.00. Ώρες δηλαδή αφότου ο «Ιανός» είχε αρχίσει ήδη να επελαύνει. Όσο για το Μουζάκι, οι κάτοικοι δεν έλαβαν ποτέ το προειδοποιητικό μήνυμα επειδή εκεί δεν εκπέμπουν οι κεραίες του νομού Καρδίτσας αλλά του νομού των Τρικάλων.

 

Η τραγωδία με την αδικοχαμένη φαρμακοποιό

Ήταν Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020. Η φαρμακοποιός Ευδοκία Πλακιά ακολουθεί το συνηθισμένο της δρομολόγιο προς το φαρμακείο που διατηρεί στο Μουζάκι Καρδίτσας, συγκεκριμένα στον οικισμό Γ. Καραϊσκάκη. Είναι λίγο μετά τις 17.00. Η 41χρονη Ευδοκία κάνει μια παραγγελία στον Συνεταιρισμό Φαρμακείων Καρδίτσας και περιμένει. Η πρωτοφανής κακοκαιρία χτυπά ανελέητα την περιοχή. Οι καταστροφές είναι μεγάλες. Οι κάτοικοι στο Μουζάκι μένουν χωρίς ρεύμα και νερό. Σταθερά και κινητά τηλέφωνα είναι εκτός λειτουργίας.

Η παράδοση των φαρμάκων καθυστερεί. Η Ευδοκία Πλακιά αποφασίζει να κλείσει το φαρμακείο της στον συνοικισμό και να επιστρέψει στο σπίτι της στην κωμόπολη του Μουζακίου. Η ώρα είναι λίγο μετά τις 20.00. Η φαρμακοποιός ξεκινά με το αυτοκίνητο και περνά από την κεντρική γέφυρα του Μουζακίου, ενώ στρίβει αριστερά προς το κέντρο υγείας. Στο σημείο εκείνο όμως το οδόστρωμα έχει υποχωρήσει. Η Ευδοκία πέφτει με το αυτοκίνητό της στα ορμητικά νερά του ποταμού. Κανείς από τους αρμόδιους δεν είχε φροντίσει να την ενημερώσει για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζε. Η κρατική μηχανή για ακόμη μια φορά ήταν ανύπαρκτη.

Η μητέρα της 41χρονης αρχίζει να ανησυχεί. Παίρνει δύο ομπρέλες, μία για την ίδια και μία για την κόρη της. Κρατώντας έναν φακό ξεκινά με τα πόδια για να τη βρει. Κοντά στη γέφυρα, όπως περιγράφεται στην αγωγή που έχει κατατεθεί από την οικογένεια της φαρμακοποιού, συναντά μερικούς κατοίκους αλλά και τον δήμαρχο Μουζακίου. Ρωτά απεγνωσμένα για την κόρη της και ο δήμαρχος απαντά ότι δεν έχει δει κάτι και την προτρέπει να πάει στην αστυνομία. Την ίδια περίπου απάντηση λαμβάνει και στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Την επόμενη μέρα εντοπίζεται το αυτοκίνητο της Ευδοκίας σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το σημείο που έπεσε στο ποτάμι. Ο επίλογος της τραγωδίας γράφτηκε έξι μέρες μετά, όταν εντοπίζεται η σορός της σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από το σημείο που έπεσε στο κενό.

Πηγή: Documentonews