Pledgeball: To ποδόσφαιρο στο πλευρό του περιβάλλοντος

Πώς το «Γ. Καραϊσκάκης» μπορεί μέσα σε πέντε λεπτά να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα; Η Kέιτι Κρος μιλάει στο Κουτί της Πανδώρας για το πώς κινητοποιεί την ποδοσφαιρική κοινότητα προς όφελος του περιβάλλοντος.

pledgeball

Το ζήτημα της αντίδρασης της ποδοσφαιρικής κοινότητας προς όφελος του περιβάλλοντος, συζητήθηκε πρόσφατα στον διεθνή Τύπο με αφορμή τον τελικό του Champions League, ο οποίος αρχικά ήταν προγραμματισμένος να γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Από τη στιγμή που αντίπαλες θα βρεθούν δύο αγγλικές ομάδες, υπολογίστηκε ότι για να μετακινηθούν οι 4.000 οπαδοί από Μάντσεστερ και Λονδίνο, θα εκπέμπονταν στην ατμόσφαιρα περίπου 6.400 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα. Όσο δηλαδή θα εκπέμπονταν από την καύση της βενζίνης 84 φορτηγών. Ο τελικός άλλαξε έδρα, αλλά δεν μετακινήθηκε στην Αγγλία. Πήγε στην Πορτογαλία

Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στη ζωή όλων μας. Η Κέιτι Κρος, αποφάσισε να κάνει κάτι γι’ αυτό, χρησιμοποιώντας ως όχημα το αγαπημένο της ποδόσφαιρο, μια πλατφόρμα με τεράστια δυναμική για την κοινωνική αλλαγή, όπως έχει αποδειχθεί τόσες και τόσες φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Έτσι, προχώρησε στην ίδρυση του Pledgeball, το οποίο μάλιστα κέρδισε το βραβείο #footballcan2041 Innovation Challenge. Μιλώντας στο Κουτί της Πανδώρας, ξεκαθάρισε πως το ποδόσφαιρο έχει τη δύναμη να βοηθήσει ουσιαστικά το περιβάλλον, ενώ εξήγησε τον τρόπο!

Πώς αποφάσισες να ξεκινήσεις το Pledgeball και ποιοι ήταν οι λόγοι πίσω από την απόφαση αυτή;

«Το Pledgeball ξεκίνησε ως μια απάντηση στην απόγνωση που αισθάνομαι όταν διαβάζω για την κλιματική αλλαγή. Ξεκίνησα να αναζητώ τι μπορώ να κάνω προσωπικά και τον αντίκτυπο που αυτό θα είχε. Μοιράστηκα μία “δέσμευση” με την ομάδα μου, καθώς και τον πιθανό συλλογικό αντίκτυπο και εντυπωσιάστηκα από την ανταπόκριση και το ενδιαφέρον. Με έκανε να σκεφτώ ότι ίσως κι άλλοι όπως εγώ ήθελαν να κάνουν κάτι, αλλά δεν ήταν σίγουροι τι ή πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει. Όσο προχωρούσε η ιδέα και μελετούσαμε τα στατιστικά που περιλαμβάνουν την ποδοσφαιρική κοινότητα, μείναμε άναυδοι. Συλλογικές μικρές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν τεράστια μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Ποια είναι η βασική σας στρατηγική και πώς την επηρέασε η πανδημία;

«Το Pledgeball λειτουργεί ενθαρρύνοντας τους ποδοσφαιρόφιλους να κάνουν μια σειρά από μικρές, βιώσιμες δεσμεύσεις στον τρόπο ζωής τους, ως ένδειξη υποστήριξης στην ομάδα τους. Η ομάδα των οπαδών που δεσμεύεται να περιορίσει περισσότερο τις εκπομπές άνθρακα, νικά μια αναμέτρηση και ο συνολικός αριθμός, για τον οποίο δεσμεύονται, καθορίζει τη θέση τους στο πρωτάθλημα Pledgeball. Όλοι μπορούν να πάρουν μέρος. Κάθε οπαδός, σύλλογος, ή σύνδεσμος οπαδών. Αν και προς το παρόν εμφανίζονται μόνο επαγγελματικοί σύλλογοι στο site μας, για τεχνικούς λόγους, αν μια ομάδα, ένας φίλαθλος ή κάποιο οπαδικό γκρουπ θέλει να συμμετάσχει, μπορούμε να τους προσθέσουμε. Είναι πιο εύκολο για εμάς να φτάσουμε στους φιλάθλους όταν συμμετέχουν οργανισμοί και επίσης μας βοηθά να υποστηρίζουμε στην πράξη τον κόσμο, ώστε να τηρεί τις δεσμεύσεις του. Η πανδημία έκανε δυσκολότερη την πρόσβαση σε ομάδες, κυρίως σε αυτές που δεν αγωνίζονται στο επαγγελματικό επίπεδο, επειδή δεν είχαν κάποια πηγή εσόδων, με τα παιχνίδια τους να ακυρώνονται και τόσους πολλούς ανθρώπους να μπαίνουν σε αναστολή εργασίας. Έγινε επίσης δυσκολότερη η προσέγγιση φιλάθλων, καθώς έπρεπε να επικεντρωθούμε σε online μεθόδους αποκλειστικά».

Πώς λειτουργεί το Virtual Pledgeball;

«Το πρωτάθλημα του lockdown ήταν η δική μας απάντηση στην πανδημία, ένας τρόπος να αλληλοεπιδράσουμε με τον κόσμο, παρότι δεν υπήρχαν πραγματικοί αγώνες. Γινόταν ως εξής, προσεγγίζαμε δύο ομάδες και τους ζητούσαμε να το επικοινωνήσουν στα κανάλια τους, ζητώντας από τους οπαδούς τους να προχωρήσουν σε δεσμεύσεις, προκειμένου να νικήσουν την αντίπαλη ομάδα. Αυτό έγινε σαββατιάτικη ρουτίνα για κάποιους από τους οπαδούς της πρωτοπόρας ομάδας μας, της Γουάιτχοκ».

Με πόσες ομάδες συνεργάζεστε; Αναζητάτε περισσότερες συνεργασίες;

«Οι δημόσιες συνεργασίες που έχουμε είναι με την Γουάιτχοκ, την Μπρίστολ Σίτι, την ομάδα γυναικών της Μπρίστολ Σίτι, την Ένωση Οπαδών της Χάντερσφιλντ, την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Μπέρμιγχαμ και το δίκτυο Spirit of Football. Έχουμε κάποιες ακόμα έτοιμες για την επόμενη σεζόν, αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα. Φυσικά είμαστε ενθουσιασμένοι στην προοπτική να καλωσορίσουμε κι άλλες ομάδες, αλλά δεν τις αναζητούμε ενεργά, για να διαβεβαιώσουμε ότι μεγιστοποιούμε τον αντίκτυπο και ότι η στρατηγική είναι εξατομικευμένη σε κάθε σύλλογο και υλοποιείται. Οπότε θα αναζητήσουμε το επόμενο κύμα, όταν οι προγραμματισμένες είναι έτοιμες να λειτουργήσουν. Ωστόσο, αν κάποια ομάδα θέλει να συμμετάσχει, φυσικά θα την καλωσορίσουμε».

Αισθάνεσαι ότι οι οπαδοί μπορούν να κινητοποιηθούν μέσω της μεγάλης τους αγάπης, του ποδοσφαίρου, ούτως ώστε να βοηθήσουν το περιβάλλον;

«Με βεβαιότητα. Δεν υπάρχει άλλη πλατφόρμα σαν το ποδόσφαιρο. Έχει τόσο μεγάλη, διαφορετική εμβέλεια, παρέχει συχνά γεγονότα και προκαλεί μοναδικά συναισθήματα, στο κυνήγι ενός κοινού σκοπού. Όλα αυτά παρέχουν μια ιδεατή πλατφόρμα, από την οποία μπορείς να ξεκινήσεις την αλλαγή στη συμπεριφορά. Επίσης, έχω μελετήσει και έχω υπάρξει μέλος εκπληκτικών υποστηρικτικών κοινοτήτων, που ενώνονται από το ποδόσφαιρο. Δείχνοντας σε αυτή τη μεγάλη κοινότητα τον αντίκτυπο που μπορούμε να έχουμε συλλογικά, θα προκαλέσουμε την αλλαγή και αυτή η αλλαγή στη συνέχεια θα φέρει μια νέα, στην κοινωνία. Δεν χρειάζονται μεγάλοι αριθμοί για να προκαλέσεις ένα κοινωνικό κίνημα και τα ποσοστά του πληθυσμού που είναι οπαδοί του ποδοσφαίρου ξεπερνούν αυτό το νούμερο».

Έχεις δηλώσει ότι μικρές αλλαγές μπορούν να έχουν μια πραγματική και άμεση επίδραση στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Μπορείς να μας πεις περισσότερα;

«Όταν εφαρμόζουμε τη μείωση εκπομπών με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας στα μεγέθη του ποδοσφαίρου, τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά. Για παράδειγμα, αν οι θεατές μόνο στο “Γ. Καραϊσκάκης”, απλώς μειώσουν την ώρα που κάνουν ντουζ κατά πέντε λεπτά, η μείωση των εκπομπών διοξειδίου είναι σαν να παίρνεις 2.400 αυτοκίνητα από τον δρόμο. Και όλα αυτά χωρίς να λάβουμε υπόψη τον βαθύτερο αντίκτυπο που μπορεί να έχει λόγω των σφαιρών επιρροής που θα έχουν, όπως τις οικογένειές τους, τις εργασίες τους, τους φίλους τους, καθώς και την καταναλωτική τους δύναμη».

Θα μπορούσαμε να δούμε κάτι αντίστοιχο σε μεγαλύτερες ομάδες και περισσότερους οπαδούς;

«Σίγουρα. Το ίδιο μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερα κλαμπ. Είναι εύκολα κλιμακούμενο, αλλά η στρατηγική θα διαφέρει από σύλλογο σε σύλλογο, ανάλογα με τους οπαδούς του, που ξέρουν την ομάδα, την επικοινωνία μεταξύ τους και σίγουρα τα εμπόδια. Η έρευνά μας δείχνει ότι το “pledgeballing” εμψυχώνει, δείχνει με απλό τρόπο τις αλλαγές που εμείς, ως ατομικότητες, μπορούμε να κάνουμε και τον τεράστιο συλλογικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει. Ποιος δεν θα ήθελε να εφαρμόσει αυτές τις αλλαγές, από τη στιγμή που ξέρει πόσο δύναμη έχει για να βοηθήσει τον πλανήτη μας;»

Τι είναι για σένα το ποδόσφαιρο;

«Το να παίζω ποδόσφαιρο και το να είμαι μέρος μιας ποδοσφαιρικής κοινότητας μου δίνει ελευθερία, αυτοπεποίθηση, προοπτική και χαρά. Χωρίς την ποδοσφαιρική μου ομάδα, το Pledgeball δεν θα ξεκινούσε ποτέ. Το ποδόσφαιρο είναι ένας ενωτικός παράγοντας τόσο πολλών ζωών, που δίνει προοπτική πυροδότησης μιας τεράστιας κοινωνικής αλλαγής. Ο ρόλος του όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, λοιπόν, είναι μοναδικός και σημαντικός».

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…