Πλατφόρμα κενού… περιεχομένου από τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Κομπάζει ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης για το άρθρο (106) που ρυθμίζει τις πρόβες και ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή.

Αυτό που αναγκάστηκε να αναμορφώσει εντελώς μετά τις πιέσεις του ΣΕΗ, να εισαγάγει τελικά τον όρο «εξαρτημένη εργασία» και να αφαιρέσει τη φράση «χωρίς σημαντικό λόγο απόλυσης». Λέξεις που έκαναν, επί της ουσίας, τη διαφορά. Εκανε τις αλλαγές· κέρδος είναι. Καμία αμφιβολία.

Για το προεδρικό διάταγμα βεβαίως ανυποχώρητος. Οσο για το Μητρώο Απασχολουμένων στον Πολιτισμό στο ίδιο νομοσχέδιο – για το οποίο είπε στη Βουλή ότι «αποτελεί εργαλείο για χάραξη πολιτικής»–, αποτελεί, πάλι με δικά του λόγια, «μετεξέλιξη» του μητρώου καλλιτεχνών που στήθηκε επί πανδημίας όπως όπως για να μπουν στα μέτρα ενίσχυσης οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό. Θεσμοθετήθηκε τώρα μεν, αποτελεί ευχολόγιο δε.

Καμία μετεξέλιξη για την ώρα. Ακόμη δεν γνωρίζουμε με σαφήνεια το περιεχόμενο και τον σκοπό του. Θα είναι μια πλατφόρμα που θα προστατεύει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα; Θα θεσμοθετηθεί αυστηρός έλεγχος από την αρμόδια Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα;

Ή θα είναι μια ακόμη πλατφόρμα δίπλα σε αυτές που ήδη υπάρχουν (Εργάνη, e-ΕΦΚΑ, Ατλας, ΗΔΙΚΑ);