Πλανήτης Αντιθέσεων: Ο Ηλίας Μαμαλάκης μιλάει για την κατασπατάληση της τροφής στο μαγείρεμα

«Η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα οφείλεται στη νοοτροπία αλλά και την απουσία εκπαίδευσης των πολιτών»

1489012

Καταξιωμένος σεφ, αγαπημένος τηλεοπτικός μάγειρας και ευαισθητοποιημένος πολίτης. Ο Ηλίας Μαμαλάκης είτε μέσα είτε έξω από τις κουζίνες δεν παύει να ασχολείται με το θέμα της σπατάλης των τροφίμων, προσπαθώντας να υιοθετεί αλλά και να προτείνει απλές και εύκολες πρακτικές που να οδηγούν στην καλύτερη διαχείριση των φαγητών, την ανακύκλωσή τους και την εξοικονόμηση χρημάτων. «Εδώ και μερικά χρόνια παρατηρώ ότι ακόμη και στα μικρά νοικοκυριά πετιέται μεγάλο κομμάτι των τροφίμων, γιατί θεωρείται ότι δεν είναι βρώσιμο. Αυτό ισχύει για παράδειγμα για τα κοτσάνια από το μπρόκολο ή τις ρίζες από τα μαρούλια.

Ωστόσο αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν πάρα πολύ εύκολα αν καθαριστούν σωστά και ενταχθούν στο καθημερινό φαγητό. Το ίδιο συμβαίνει και με το κρέας. Κάποιος ιδιότροπος όταν βρει για παράδειγμα ένα παχάκι το αφήνει στο πιάτο του και τρώει μόνο το ψαχνό» εξηγεί στο Documento. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κακή διαχείριση στην αγορά, στο μαγείρεμα και στην κατανάλωση των φαγητών οδηγεί τελικά σε απώλεια της τάξης του 40% των τροφίμων που έχουν αγοραστεί. «Οπως γίνεται λοιπόν αντιληπτό, το κέρδος θα ήταν πολύ σημαντικό για τον προϋπολογισμό των οικογενειών» συμπληρώνει.

Παράλληλα, ο Ηλ. Μαμαλάκης αναφέρεται και στην ανάγκη ανακύκλωσης των συσκευασιών των τροφίμων. «Οι περισσότερες συσκευασίες των φαγητών που αγοράζουμε είναι ανακυκλώσιμες. Παρ’ όλα αυτά, εμείς τις πετάμε κανονικά στα σκουπίδια χωρίς να κάνουμε κάποια διαλογή. Ενδεικτικά να σας πω ότι σε κάποιες χώρες όπως η Σουηδία και η Ολλανδία τα επίπεδα ανακύκλωσης έχουν φτάσει σε τόσο υψηλό ποσοστό που πλέον δεν διαθέτουν αρκετά απορρίμματα και αναγκάζονται να εισάγουν από άλλες χώρες προκειμένου να τα αξιοποιούν ως καύσιμη ύλη σε διάφορα εργοστάσια» αναφέρει.

ΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Οπως επισημαίνει ο ίδιος, η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα οφείλεται στη νοοτροπία αλλά και την απουσία εκπαίδευσης των πολιτών σε σχέση με αυτά τα ζητήματα.

«Ολα παίζουν τον ρόλο τους. Για παράδειγμα μια κοινωνία η οποία είχε συνηθίσει να ζει ημέρες ευμάρειας και αφθονίας ανέπτυξε τη νοοτροπία ότι δεν έγινε και κάτι αν πετάξουμε και λίγο από το φαγητό που δεν καταναλώθηκε. Ενδειξη παιδείας δεν είναι η ύπαρξη άφθονου φαγητού στα σπίτια μας αλλά η γνώση ότι υπάρχουν τρόποι διαχείρισης του περισσευούμενου φαγητού οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν στην ανακύκλωσή του ή την κατανάλωσή του από κάποιον άλλον που μπορεί να το έχει ανάγκη» εξηγεί.

Ο ίδιος ωστόσο παραμένει αισιόδοξος καθώς διαπιστώνει πως πολλά μικρά παιδιά μαθαίνουν από το σχολείο για τη σημασία της ανακύκλωσης των τροφίμων και στη συνέχεια μεταφέρουν στο σπίτι και στους γονείς τους αυτές τις γνώσεις. «Αυτά τα παιδιά πιστεύω ότι θα καταφέρουν να διορθώσουν σε μεγάλο βαθμό τη σημερινή κατάσταση και να εφαρμόσουν και στο δικό τους νοικοκυριό όλα όσα έχουν μάθει» συμπληρώνει.

ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΔΟΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

Οσο για τις καθημερινές απλές συνήθειες που μπορεί να υιοθετήσει ο καθένας στο σπίτι του προκειμένου να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων, ο κ. Μαμαλάκης προτείνει να γίνει μια αρχή με την αγορά δύο κάδων σκουπιδιών, όπου στον ένα θα καταλήγουν τα οργανικά τρόφιμα και στον άλλο τα ανακυκλώσιμα υλικά.

«Επίσης καλό είναι να διαλέγουμε τρόφιμα που βρίσκονται μέσα σε ανακυκλώσιμες συσκευασίες καθώς –όπως ελπίζω να ξέρουμε όλοι πια– ένα πλαστικό ποτήρι χρειάζεται περίπου 100 χρόνια για να αποσυντεθεί» σημειώνει. Ακόμη τονίζει πως καλό είναι να γίνεται πολύ προσεκτική επιλογή στις ποσότητες όταν ψωνίζουμε. «Πρέπει να περιοριζόμαστε στις δοσολογίες που προτείνονται για το φαγητό μας κι όχι να μαγειρεύουμε περισσότερο φαγητό, το οποίο τις περισσότερες φορές θα καταλήξει στα σκουπίδια. Αυτό αποτελεί απόρροια του κατοχικού συνδρόμου και το αποτέλεσμά του είναι πάντα να σαπίζουν τα φαγητά ή να πετιούνται ενώ θα μπορούσαν να καταναλωθούν.

Ακόμη, καλό είναι να προσέχουμε τον τρόπο καθαρισμού πολλών φαγητών. Παρατηρώ πολύ κόσμο να αγοράζει για παράδειγμα κασέρια ή τυριά που έχουν γύρω γύρω κερί και στην προσπάθειά του να το καθαρίσει πετάει πολύ μεγάλη ποσότητα του τυριού» καταλήγει.

* Περιοδικό Hot Doc #170, «Ο πλανήτης των αντιθέσεων», 13/01/2019

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…