Το πιθάρι της Πανδώρας

 Τα «Πανδώρα πέιπερς» όπως και τα «Πάναμα πέιπερς» τιμούν την ερευνητική δημοσιογραφία, δυστυχώς όμως δεν κατορθώνουν να ατιμάσουν αμετάκλητα τους μεγιστάνες του ψεύδους και της κλοπής.

1089676663 170 0 2901 2048 1920x0 80 0 0 4fbe61f6195a7ec8830bba8fa14d6f0a

«Ε όλα κι όλα. Αλλ’ όχι και ο Γκουαρντιόλα» Ο παλιός μου φίλος τυγχάνει λάτρης του Πεπ Γκουαρντιόλα από τον καιρό της Μπαρτσελόνα και του τίκι-τάκα, που άλλοι το έβρισκαν συναρπαστικό, κάτι σαν πλέι-στέισον επί χόρτου, και άλλοι, κυρίως οι αντίπαλοι, ληθαργικό. Η λατρεία του τον έχει πείσει να του συγχωρήσει πολλά. Οταν όμως είδε το όνομά του ανάμεσα στα υπόλοιπα των μεγάλων και τρανών αυτού του κόσμου που φοροδιαφεύγουν, σοκαρίστηκε. Δεν λέει να το χωνέψει.

Αγανακτισμένος, τα έχει βάλει με την Πανδώρα και το πιθάρι της, με τον Ηφαιστο, που την έπλασε από χώμα και νερό κατ’ εντολήν του Δία –και κατ’ απομίμηση της βιβλικής «Γενέσεως» θα έλεγαν όσοι ερίζουν για το ποιοι κοσμογονικοί μύθοι είναι οι παλαιότεροι– με την Αθηνά, την Αφροδίτη και τον Ερμή, που την εξόπλισαν με δεξιότητες, χάρη και δολιότητα, με τον μνησίκακο Δία βέβαια. Τον Ησίοδο τον άφησε στην ησυχία του. Αυτόν τον λατρεύει. Κι όχι για να περνάει η ώρα, όπως συμβαίνει με τη λατρεία του για τον Πεπ Αλλά για ν’ αντέχει τον βίο του και να τον παρηγορεί.

Εβγαλαν λοιπόν οι συνεργαζόμενοι δημοσιογράφοι το «πίθου μέγα πώμα»για «κουτί της Πανδώρας»συνηθίζουμε να μιλάμε πια, δεν χάθηκε ο κόσμος) και πετάχτηκαν εκατοντάδες λαμπρά ονόματα φοροφυγάδων, ουρανός ολόκληρος με τ’ αστέρια του. Πρόεδροι χωρών και πρωθυπουργοί (πρώην και νυν), υπουργοί Οικονομικών, στρατηγοί, δήμαρχοι, δικαστές, και διασημότητες του σόου, αθλητικού ή μουσικού. Ολος ο καλός ο κόσμος. Που παραδίδει μαθήματα κατά της διαφθοράς, εμπαίζει απροκάλυπτα τους υπηκόους του, στήνει «ηθικούς»πολέμους (βλ. Τόνι Μπλερ), εμπορεύεται αρχαιότητες από την Καμπότζη (κάθε καιρός και ο Ελγίνος του), ανακουφίζει την ψυχή του (και τη φορολογητέα ύλη του) επιδιδόμενος σε «φιλανθρωπίες» Τίποτε ασυνήθιστο.

Ντρέπεται τάχα ο –κάθε–Μπλερ βλέποντας τ’ όνομά του στον κατάλογο όσων φοροδιαφεύγουν κλέβοντας τη χώρα τους και τους τύποις συμπολίτες τους; Μπα. Πιο πιθανό είναι να καμαρώνει. Σίγουρα θα διαθέτει πολυμήχανη ομάδα νομικής υποστήριξης, κάτι θα βρει. Τα «Πανδώρα πέιπερς» όπως και τα «Πάναμα πέιπερς» τιμούν την ερευνητική δημοσιογραφία, δυστυχώς όμως δεν κατορθώνουν να ατιμάσουν αμετάκλητα τους μεγιστάνες του ψεύδους και της κλοπής. Ασυγκίνητοι, όπως κάθε αποφασισμένος αμοραλιστής, θα συνεχίσουν να ηγεμονεύουν, στο πεδίο του ο καθένας. Και θα πεταχτούν κι άλλοι, κι άλλοι όμοιοί τους από το πιθάρι. Γιατί η Πανδώρα δεν πρόλαβε να ξαναβάλει το πώμα.

Πηγή: Καθημερινή 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…