Πιθανά, απίθανα και σχέδια στο παρασκήνιο

Ο πρωθυπουργός επιμένει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, επιμένουν όμως και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης ότι οι εκλογές θα γίνουν σύντομα...

ek ekloges

Ο πρωθυπουργός επιμένει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, επιμένουν όμως και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης (προφανώς αξιοποιώντας πληροφορίες από παράγοντες της κυβέρνησης) ότι οι εκλογές θα γίνουν σύντομα. Δίνουν μάλιστα και ημερομηνίες: τέλη Σεπτέμβρη ή αρχές Οκτώβρη. Ποια κυβέρνηση όμως θα έχουμε (αν έχουμε) την επόμενη μέρα; Τα σενάρια αρκετά. Μερικά λογικά, μερικά απίθανα, κάποια αποτυπώνουν τις επιθυμίες αυτών που τα γράφουν. Εχουμε και λέμε:

– Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι ο στόχος του είναι η αυτοδυναμία. Ούτε ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να τον πιάσει. Αν δεν τα καταφέρει με την πρώτη, θα προκαλέσει ξανά εκλογές, εφόσον φυσικά αποτύχουν τα άλλα κόμματα να καταλήξουν σε συμφωνία. Κι αν ούτε η δεύτερη κάλπη του κάνει το χατίρι; Εχει αποκλείσει κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού γιατί με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως λέει, τον χωρίζει άβυσσος. Οπότε; Θα ήθελε να συμπράξει με τη Νέα Δημοκρατία το ΠΑΣΟΚ. Γίνεται; Ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν θα πουν όχι. Ομως ο πρόεδρός τους στην εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο του κόμματος περιέγραψε ως εξής την κυβέρνηση που θέλει: «Κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό κορμό, πρόγραμμα και αντίστοιχη στελέχωση. Αυτονομία από τα ισχυρά συμφέροντα κάθε είδους που επιδιώκουν να αιχμαλωτίσουν την πολιτική». Αρα ούτε με τη Νέα Δημοκρατία (εκτός αν αυτή αποχωρήσει από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ενταχθεί στην ομάδα των ευρωσοσιαλιστών!) και, όπως προκύπτει από τα συμφραζόμενα, ούτε συμφωνία για κυβέρνηση σαν αυτή του Λουκά Παπαδήμου και σαν αυτή που έχουν στην Ιταλία με τον Μάριο Ντράγκι.

– Και στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε τερματίσουν πρώτοι είτε δεύτεροι, αποκλείουν τον μεγάλο συνασπισμό και προτιμούν κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, στην οποία κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να χωρέσει και το ΜέΡΑ25, το οποίο καλεί σε συγκρότηση αντιδεξιού μετώπου. Στο ΠΑΣΟΚ δεν πετάνε τη σκούφια τους για συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε που τους περνάει από το μυαλό ότι μπορούν να συνυπάρξουν με το κόμμα του κ. Βαρουφάκη, ωστόσο ο αρχηγός τους, μιλώντας συνεχώς για κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα και ανάλογη στελέχωση, δεν κλείνει την πόρτα στον ΣΥΡΙΖΑ, στο κόμμα δηλαδή που κατηγορεί για λαϊκισμό. Να θυμίσουμε ότι την ίδια κριτική δεχόταν το ΠΑΣΟΚ από τη Δεξιά και από ένα κομμάτι της Αριστεράς την εποχή της παντοδυναμίας του.

– Ενα σενάριο που δεν έχει συζητηθεί (ακόμη) είναι αυτό για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Δεν φαίνεται πιθανό στην παρούσα φάση, το ξορκίζουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, αλλά αν τα πράγματα στην οικονομία δυσκολέψουν πολύ (τεράστιο δημόσιο χρέος, αύξηση του κόστους δανεισμού, απογείωση των ελλειμμάτων, πληθωριστικά σοκ, εκτόξευση της ακρίβειας), δεν αποκλείεται να κερδίσει έδαφος η συγκεκριμένη ιδέα. Αν μάλιστα την υποστηρίξουν ευρωπαϊκά κέντρα και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα -αυτά που κατά τον κ. Ανδρουλάκη επιχειρούν να αιχμαλωτίσουν την πολιτική- τότε οι πιέσεις που θα ασκηθούν και στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ θα είναι φορτικές. Το ΜέΡΑ25 δεν πρόκειται να δεχτεί να συμμετάσχει σε τέτοια κυβέρνηση.

Πάντως το μόνο κόμμα που δεν έχει καμιά αγωνία σε ό,τι αφορά τη σύνθεση μιας κυβέρνησης συνεργασίας είναι το ΚΚΕ. Δηλώνει έτοιμο για πρόωρες εκλογές όποτε κι αν γίνουν και εμφανίζεται παγερά αδιάφορο για το ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί και ποια κόμματα θα πάρουν μέρος. Σίγουρα θα το ευνοήσει ένα σχήμα που θα υποδύεται την κυβέρνηση εθνικής ενότητας γιατί θα περιμένει να εισπράττει ακόπως τις διαμαρτυρίες από τις σκληρές πολιτικές που θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει.

Ανάγωγα

Στη μάχη των εσωκομματικών εκλογών για την αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου είχε κάνει λόγο για εξωθεσμικά κέντρα που παρεμβαίνουν και θέλουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Στην ομιλία του στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για ισχυρά συμφέροντα κάθε είδους που επιδιώκουν να αιχμαλωτίσουν την πολιτική. Κανένα ονοματάκι, βρε παιδιά, θα δώσετε;

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr