Πίτα Ταουφατοφούα: Ο αθλητής που νίκησε και το ηφαίστειο

Ο Πίτα Ταουφατοφούα, ο γυμνόστηθος σημαιοφόρος της Τόνγκα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, χρησιμοποιεί τον αθλητισμό για να βοηθήσει τους συμπατριώτες του, μετά τις τεράστιες καταστροφές που δημιούργησε η έκρηξη του ηφαιστείου στον Νότιο Ειρηνικό.

pita

Η Τόνγκα, στην Πολυνησία, αποτελεί ένα συγκρότημα 170 νησιών, στα οποία κατοικούν περίπου 100.000 άνθρωποι. Η έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου στην περιοχή του Νότιου Ειρηνικού και το τσουνάμι που ακολούθησε άφησαν πίσω τους ανυπολόγιστες καταστροφές, ρημάζοντας νησιά ολόκληρα και προκαλώντας προβλήματα και σε άλλα μέρη του κόσμου. Στο Περού, για παράδειγμα, συνδέεται με μια μεγάλη διαρροή πετρελαίου στα διυλιστήρια της Παμπίγια. Το τσουνάμι έγινε αισθητό στην Ιαπωνία και στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ. Άνθρωποι έχασαν τις ζωές και τα σπίτια τους, ενώ άλλοι αγνοούνται, με τις γειτονικές χώρες να αναζητούν τρόπο για να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια. Στην κρίση αυτή, ένας αθλητής βγήκε μπροστά, αποδεικνύοντας ξανά πως ο αθλητισμός αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό «εργαλείο».

Από το τάε κβον ντο στο σκι

Η Τόνγκα, ένα από τα ελάχιστα μέρη του πλανήτη που κατάφερε να προστατευτεί από τον Covid- 19, έγινε περισσότερο γνωστή στον κόσμο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Ο σημαιοφόρος της και πρωταθλητής στο τάε κβον ντο, Πίτα Ταουφατοφούα, εμφανίστηκε γυμνόστηθος, φορώντας μόνο την παραδοσιακή φορεσιά «τουπένου» από κάτω και έχοντας καλύψει το υπόλοιπο σώμα του με λάδι καρύδας. Ήθελε, έτσι, να τιμήσει τις παραδόσεις της πατρίδας του. Στη συνέχεια, απασχόλησε ξανά τον κόσμο του αθλητισμού, αφού κατάφερε να προκριθεί στους Χειμερινούς Αγώνες του 2018 κάνοντας σκι!

Ο Πίτα δεν είχε ιδέα από χειμερινά σπορ. Τον Ιανουάριο του 2017 ταξίδεψε στη Γερμανία για να συναντήσει τον Γιάκομπ, έναν ερασιτέχνη δάσκαλο σκι για παιδιά, τον οποίο γνώρισε μέσω της Ομοσπονδίας της χώρας του. Ήταν η πρώτη φορά που δούλευε με έναν 34χρονο, καθώς συνήθως μάθαινε το σπορ σε ηλικίες 8-10 ετών. Στο διάστημα που βρισκόταν στο νότιο ημισφαίριο και την
Αυστραλία, ο Ταουφατοφούα χρειαζόταν να οδηγά 30 ώρες και να κοιμάται στο αυτοκίνητο για να βρει το κοντινότερο βουνό για σκι. Προπονούταν πολύ στην άμμο και τη θάλασσα, έκανε roller-ski στο δρόμο για να συντονίσει το σώμα του και η αλλαγή της παγκόσμιας ομοσπονδίας στους κανονισμούς, όπου πλέον τα τουρνουά roller-skiing μετρούσαν στη βαθμολογία της χιονοδρομίας
αντοχής, τον βοήθησε να κάνει το όνειρο πραγματικότητα. Από το Ρίο βρέθηκε στην Πιονγιάνγκ ως ο μοναδικός εκπρόσωπος της Τόνγκα σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς.

Το ρεκόρ του Ταουφατοφούα

Θέλοντας να σπάσει κάθε ρεκόρ, προσπάθησε να προκριθεί στους Ολυμπιακούς του 2020 στο κανόε καγιάκ! Προπονήθηκε, πήρε μέρος σε τουρνουά, αλλά δεν τα κατάφερε. Παρόλα αυτά ήταν εκεί, στο παραδοσιακό του άθλημα, κρατώντας τη σημαία. Ξανά με λάδι στο στήθος, αλλά αυτή τη φορά φορώντας ένα κολιέ με μαύρα μαργαριτάρια, για να τιμήσει τους νεκρούς από την πανδημία και την οικογένειά του. Έγραψε ρεκόρ, καθώς έγινε ο μοναδικός αθλητής με τρεις σερί παρουσίες σε θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς, από την έναρξη των δεύτερων το 1924.

Ο Ταουφατοφούα μεγάλωσε με τους γονείς και τα έξι αδέρφια του σ’ ένα σπίτι με ένα δωμάτιο στην Τόνγκα, το οποίο σχεδόν καταστράφηκε από τροπική καταιγίδα. Έπειτα, μοίραζε τον χρόνο του ανάμεσα στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας και την πατρίδα του. Γνωρίζοντας πολύ καλά, λοιπόν, την καταστροφή που υπέστησαν οι άνθρωποι στα νησιά της Τόνγκα, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει
την πλατφόρμα που του προσφέρει η καριέρα του για να βοηθήσει.

Ανταπόκριση από όλον τον κόσμο

Μέσω των επίσημων λογαριασμών του στα Social Media, μοιράστηκε τον ηλεκτρονικό έρανο που δημιούργησε μέσω της ιστοσελίδα του GoFundMe. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερες από 600.000 δολάρια, από 2.602 δωρεές! «Σε στιγμές ανάγκης χρειάζεται να ορθώσεις ανάστημα και να προχωρήσεις. Σας ευχαριστούμε όλους», έγραψε προς τους ανθρώπους που έσπευσαν να τον βοηθήσουν. Νωρίτερα, είχε ενημερώσει ότι δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τον πατέρα του, ο οποίος ήταν τοπικός κυβερνήτης, την ώρα που η υπόλοιπη οικογένειά του, ήταν ασφαλής. «Όλο αυτό συμβαίνει επειδή είχατε κομβικό ρόλο, μοιράζοντας τον έρανο, το περιορισμένο οπτικό υλικό της καταστροφής και την ανησυχία σας για τους ανθρώπους της Τόνγκα», έγραψε χαρακτηριστικά.

Ο Ταουφατοφούα είναι πρεσβευτής της UNICEF και έχει δηλώσει ότι στόχος του είναι να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για το περιβάλλον. «Θέλω να στρέψω την προσοχή στους ωκεανούς, στον πλανήτη μας και να κάνω τους ανθρώπους να δουν ότι αυτό που συμβαίνει στον πλανήτη μας είναι κάτι, για το οποίο πρέπει να γνωρίζουμε όλοι», είπε χαρακτηριστικά στο CNN. Το ποσό που έχει συγκεντρώσει και ολοένα αυξάνεται, θα δοθεί σε εκείνους που έχουν περισσότερο ανάγκη, με τον Πίτα να αποδεικνύει ξανά πόσο πολύ μπορεί ο αθλητισμός να βοηθήσει όταν η κοινωνία βρίσκεται σε ανάγκη.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

5848271

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

Την αναστολή των καθηκόντων του επίορκου γιατρού αποφάσισε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης μετά…

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

Απόδημος

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

«Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται», ανέφερε ο Δημήτρης Σαββίδης στο βίντεο…

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Κασσελάκης 1

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για όλα λίγη ώρα πριν περάσει την πύλη του στρατοπέδου στη…