Πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυα της ΝΔ κρύβεται ο εφιάλτης της ανεξέλεγκτης εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης

Με έκπληξη χιλιάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ανέγνωσαν χθες την ανακοίνωση της ΝΔ για τα ζητήματα Παιδείας, όπου γίνεται αναφορά στη νομοθετική ρύθμιση για την ιδιωτική εκπαίδευση, την οποία – κατά την εκτίμηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης – η ρύθμιση αυτή διαλύει.

57adbd5f1dc524604c8b4c83

Του Γιώργου Χριστόπουλου

Με έκπληξη χιλιάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ανέγνωσαν χθες την ανακοίνωση της ΝΔ για τα ζητήματα Παιδείας, όπου γίνεται αναφορά στη νομοθετική ρύθμιση για την ιδιωτική εκπαίδευση, την οποία – κατά την εκτίμηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης – η ρύθμιση αυτή διαλύει.

Όλοι, βεβαίως, θυμούνται πως την ιδιωτική εκπαίδευση διέλυσε ολοκληρωτικά ο Ν. 4254/2014 που περιείχε τη ρύθμιση Αρβανιτόπουλου με την οποία επί της ουσίας καταργήθηκε η κρατική εποπτεία στο χώρο και απελευθερώθηκαν πλήρως οι απολύσεις των εκπαιδευτικών. Επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ας ρωτήσουν οι υπεύθυνοι του κόμματος τους Διευθυντές Εκπαίδευσης της περιόδου (πολλοί εκ των οποίων αποτελούν κομματικά τους στελέχη) που έστελναν αγωνιώδη ερωτήματα στο Υπουργείο Παιδείας λόγω του ότι πλέον δεν μπορούσαν να ελέγξουν το προσωπικό των ιδιωτικών σχολείων, δεν ήξεραν ποιοι απολύονται και ποιοι προσλαμβάνονται. Ας ρωτήσουν για ποιο λόγο τα τελευταία δύο χρόνια οξύνθηκαν φαινόμενα όπως αυτά της έκδοσης παράνομων τίτλων σπουδών, των απλήρωτων εκπαιδευτικών, των αδήλωτων εργαζόμενων. Και ας μας απαντήσουν, επιτέλους, για ποιο λόγο εν μέσω αυτής της κατάστασης η τότε ηγεσία της ΝΔ αποφάσισε να καταργηθεί εν μία νυκτί η Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας. Μήπως επειδή εισηγήθηκε πως η απόλυση εκπαιδευτικού που είχε την ατυχία να παρατηρήσει εντός αίθουσας τον υιό κορυφαίου στελέχους του κόμματος σε μεγάλο ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας ήταν παράνομη ως καταχρηστική;

Η νέα ρύθμιση για την ιδιωτική εκπαίδευση πράττει τα συνταγματικώς αυτονόητα. Διασφαλίζει, όπως προβλέπεται στην Ε.Ε., την ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών παρέχοντας πλαίσιο αυτονομίας στον εκπαιδευτικό που πλέον δεν θα υπογράφει τίτλους-μαϊμού, δεν θα παραχαράσσει βαθμολογίες και δεν θα καταστρατηγεί το ωρολόγιο πρόγραμμα υπό το φόβο της απόλυσης. Υποχρεώνει τα ιδιωτικά σχολεία να δηλώνουν όλες τις δραστηριότητες και τους εργαζόμενους σ’ αυτές για να ανακοπεί ο χείμαρρος μαύρης εργασίας και φοροδιαφυγής που είχε πλημμυρίσει την ιδιωτική εκπαίδευση το τελευταίο διάστημα. Για πρώτη φορά, επίσης, μπαίνει σειρά και τάξη στο χώρο των φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών που ήταν χώροι ασύδοτης επιχειρηματικότητας και εργασιακά κολαστήρια για τους κακοπληρωμένους και εκμεταλλεύσιμους εκπαιδευτικούς.

Φοβούμαι πως τα δάκρυα της ΝΔ για την ιδιωτική εκπαίδευση είναι κροκοδείλια. Δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην ιδιωτική εκπαίδευση, δεν την απασχολεί η εκπαιδευτική καινοτομία. Το μόνο που την απασχολεί είναι η πλήρης εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης. Το μόνο που φαίνεται να την στενοχωρεί είναι η μέσω της νομοθετικής ρύθμισης για την ιδιωτική εκπαίδευση απώλεια της αθέμιτης κερδοφορίας, από τη μαύρη εργασία, τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, για τους εκλεκτούς της πελάτες, τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων. Το μόνο που επιδιώκει είναι η εγκαθίδρυση όρων ανεξέλεγκτης αγοράς και στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας. Ας θυμίσει κάποιος στους αρμόδιους της ΝΔ ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εδώ και ένα χρόνο έχει επιβάλει στα κράτη-μέλη της να υιοθετήσουν αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας της ιδιωτικής εκπαίδευσης για να ανακοπεί η ανεξέλεγκτη εμπορευματοποίηση της Παιδείας που λαμβάνει χώρα κυρίως σε χώρες που μαστίζονται από οικονομική κρίση (όπως η Ελλάδα). Μάλλον και τον ΟΗΕ τον ελέγχουν οι πανταχού παρόντες μπολσεβίκοι….

Επειδή, όμως, όλοι μας, γονείς και εκπαιδευτικοί θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι κάθε παιδί, ανεξαρτήτως του σχολείου στο οποίο φοιτά, ανεξαρτήτως της οικονομικής δυνατότητας των γονιών του, θα έχει ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και στην είσοδο στην αφορά εργασίας, ενημερώνουμε τη ΝΔ ότι δεν θα επιτρέψουμε να μετατρέψει και τους μαθητές σε πελάτες. Το δυστοπικό όραμα του Μίλτον Φρήντμαν δεν θα γίνει εφιάλτης για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

*Ο Γιώργος Χριστόπουλος είναι γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Εκρηκτικοί μηχανισμοί στο αυτοκίνητο του δράστη – Η έρευνα στο Discord

trump apopeira

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Εκρηκτικοί μηχανισμοί στο αυτοκίνητο του δράστη – Η έρευνα στο Discord

Η αμερικανική αστυνομία βρήκε εκρηκτικούς μηχανισμούς στο αυτοκίνητο του νεαρού άνδρα ο οποίος επιχείρησε να…

ΣΥΡΙΖΑ για επίθεση στον Τραμπ: « Οι πράξεις πολιτικής βίας αποτελούν απειλή για την Δημοκρατία παγκοσμίως»

syriza grafeia 0

ΣΥΡΙΖΑ για επίθεση στον Τραμπ: « Οι πράξεις πολιτικής βίας αποτελούν απειλή για την Δημοκρατία παγκοσμίως»

Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε, την Κυριακή (14/7), την επίθεση που δέχθηκε ο τέως Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ…