Newsroom

Newsroom

Πιθανή μια νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, προειδοποιούν οι τραπεζίτες

Σαφή προειδοποίηση πως μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση είναι πιθανό να χτυπήσει τις αναδυόμενες οικονομίες, έστειλε μια ομάδα κεντρικών τραπεζιτών.

5950ffc61dc5245d498b45c5

Οι αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα παρουσιάζουν σημάδια ότι οι οικονομίες τους υπερθερμαίνονται, σημάδια που παρουσίασαν επίσης οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την οικονομική κρίση του 2007-08, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

ΟClaudio Borio, επικεφαλής του νομισματικού και οικονομικού τμήματος του BIS, δήλωσε ότι μια νέα ύφεση μπορεί να έρθει έχοντας «εκδικητικό χαρακτήρα».

Η BIS, μέλος της οποίας είναι και ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας (BOE), Mark Carney, προειδοποίησε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία. Προέβλεψε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια μετά από χρόνια χαμηλών επιπέδων προκειμένου να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό που θα «πνίξει» την ανάπτυξη.

Η ομάδα προειδοποίησε επίσης για την απειλή που προκλήθηκε από την αύξηση του χρέους σε χώρες όπως η Κίνα και την άνοδο του προστατευτισμού, όπως στις ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε η City AM.

Το κινεζικό εταιρικό χρέος έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2007, φθάνοντας πλέον στο 166% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος των νοικοκυριών αυξήθηκε στο 44% του ΑΕΠ πέρυσι.

Τον περασμένο Μάιο, η Moody’s μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας για πρώτη φορά από το 1989 από το A1 στο Aa3, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει το κόστος δανεισμού για την κινεζική κυβέρνηση.

Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να ανακάμπτει από την οικονομική κρίση την περίοδο 2007-08 και την κρίση του ευρώ που την ακολούθησε το 2010.

Την ίδια ώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο λέγεται ότι βιώνει μια «χαμένη δεκαετία», καθώς η παραγωγικότητα και οι μισθοί έχουν μειωθεί.