Newsroom

Newsroom

Πιο επιφυλακτικοί οι πολίτες απέναντι στο ρώσικο και κινέζικο εμβόλιο

Τι πιστεύουν οι πολίτες σε όλον τον κόσμο για τα εμβόλια, ποιοι λαοί οι πιο δύσπιστοι και ποιοι οι πιο «πρόθυμοι» 

emvolio1 Medium 2

Οι πολίτες ανά τον κόσμο είναι σε γενικές γραμμές πιθανό να πούνε ναι σε ένα εμβόλιο κατά της COVID-19, αλλά εμφανίζονται περισσότερο δύσπιστοι απέναντι σε εκείνα που έχουν παρασκευαστεί στην Κίνα ή στη Ρωσία σε σχέση με εκείνα στη Γερμανία ή στις ΗΠΑ, όπως προκύπτει από μια διεθνή δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση, την οποία διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov και δόθηκε κατ΄αποκλειστικότητα στο Reuters, διαπιστώνει ότι οι Βρετανοί και οι Δανοί είναι οι πιο πρόθυμοι να εμβολιαστούν όταν θα είναι διαθέσιμο σε εκείνους το εμβόλιο, ενώ οι πιο διστακτικοί είναι οι Γάλλοι και οι Πολωνοί.

Η δημοσκόπηση βασίστηκε στις απαντήσεις σχεδόν 19.000 ανθρώπων.

Διαπίστωσε ακόμη ότι η προθυμία για εμβολιασμό βελτιώνεται τις τελευταίες εβδομάδες σε πολλές χώρες καθώς τα εμβόλια που έχουν παρασκευάσει εταιρείες στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, στην Κίνα, στη Γερμανία και στη Βρετανία αρχίζουν  να διανέμονται και να χορηγούνται σε πολίτες χωρών της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας.

Στη Βρετανία το 73% των πολιτών απάντησε ότι θα εμβολιαστεί, ενώ στη Δανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 70%.

Στις ΗΠΑ ωστόσο μόλις λίγο λιγότεροι από τους μισούς από τους ερωτηθέντες απάντησαν ότι θα εμβολιάζονταν, ένα ποσοστό που έχει παραμείνει σταθερό σε γενικές γραμμές από τον Ιούλιο.
Περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στην Πολωνία και σχεδόν οι μισοί στη Γαλλία –37% και 48% αντίστοιχα– απάντησαν ότι θα αρνούνταν να εμβολιαστούν.

ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ

Η εμπιστοσύνη των πολιτών σχετικά με τα εμβόλια θα είναι ένας βασικός παράγοντας στις κυβερνητικές προσπάθειες να μειώσουν το ποσοστό των μολύνσεων στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού SARS-CoV-2, που μέσα σε ένα χρόνο έχει μολύνει πάνω από 92 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει προκαλέσει τουλάχιστον 1,98 εκατομμύρια θανάτους.

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο από επιστήμονες που υποστηρίζουν τους εμβολιασμούς διαπίστωσε ότι οι θεωρίες συνωμοσίας και η παραπληροφόρηση πυροδοτούν την καχυποψία και κινδυνεύουν να ωθήσουν τα ποσοστά χορήγησης των εμβολίων σε χαμηλότερα επίπεδα από τα απαιτούμενα για την προστασία των πληθυσμών από τη νόσο.

Η δημοσκόπηση αυτή της YouGov κατέληξε ότι, ενώ καθόλου αμελητέες μειονότητες σε πολλές χώρες απάντησαν ότι δεν θα εμβολιαστούν τώρα, οι περισσότεροι από αυτούς που είπαν όχι εξηγούν ότι προτιμούν να περιμένουν και να δουν αν είναι ασφαλή τα εμβόλια και λίγοι είναι οι ορμώμενοι από παγιωμένες “αντιεμβολιαστικές” απόψεις.

Στη Γαλλία, για παράδειγμα, το ποσοστό του πληθυσμού που λέει ότι θα αρνούνταν να εμβολιαστεί επειδή “αντιτίθεται στα εμβόλια εν γένει” ήταν το υψηλότερο (9%), αλλά πολύ μικρότερο από το ποσοστό εκείνων που απορρίπτουν ένα εμβόλιο για την COVID-19 συγκεκριμένα.

Με την παραγωγή και τις προμήθειες του εμβολίου να αυξάνονται, η δημοσκόπηση της YouGov διερεύνησε και τις απόψεις των ερωτηθέντων ως προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, μια πολιτική που τελεί υπό συζήτηση από κάποιες κυβερνήσεις για την ανοσοποίηση όσο περισσότερων ανθρώπων γίνεται.

Μια τέτοια κίνηση εμφανίστηκε περισσότερο δημοφιλής στην Ινδία ( 77%) , την Ινδονησία (71%) και το Μεξικό (65%).

Οι Βρετανοί εμφανίζονται διχασμένοι με το 40% να τάσσεται υπέρ και το 42% κατά, ενώ οι Αμερικανοί αντιτίθενται κατά 46% με μόλις το 29% να υποστηρίζει τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…