Πήγαν… κουβά οι δημοσκόποι και στην Ολλανδία – Πρωτιά για τους Εργατικούς του Τίμερμανς

Τα ολλανδικά φιλοευρωπαϊκά κόμματα διέψευσαν δημοσκοπήσεις και αναλυτές

AP timm 0

Τα ολλανδικά φιλοευρωπαϊκά κόμματα, ιδίως οι Εργατικοί, διέψευσαν χθες Πέμπτη δημοσκοπήσεις και αναλυτές που ανήγγειλαν τον θρίαμβο των λαϊκιστών κι επικράτησαν στην ψηφοφορία, κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, με τον Φρανς Τίμερμανς, υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην πρώτη γραμμή.

Η Ολλανδία και η Βρετανία ήταν οι χώρες που μπήκαν πρώτες σε αυτόν τον χορό, αλλά κανένα στοιχείο δεν αναμένεται να γίνει γνωστό για το αποτέλεσμα στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία στις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ, το βράδυ της Κυριακής.

Οι ολλανδοί Εργατικοί (PvdA) του Τίμερμανς, μνηστήρα του θώκου τον οποίο καταλαμβάνει σήμερα ένας Λουξεμβουργιανός, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ξεπέρασαν κατά τις πρώτες εκτιμήσεις τόσο τους φιλελεύθερους (VVD) όσο και τους ακροδεξιούς λαϊκιστές (FvD), που θεωρούνταν τα φαβορί της αναμέτρησης, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με το 18,1% των ψήφων, το PvdA αναμένεται να εξασφαλίσει τις πέντε από τις 26 έδρες που κατανέμονται στην Ολλανδία· η παράταξη του δεξιού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, το Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) αναμένεται να καταλάβει τέσσερις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού συγκέντρωσε 15% των ψήφων· ενώ το Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD) του ευρωσκεπτικιστή λαϊκιστή Τιερί Μποντέ θα εξασφαλίσει τρεις έδρες, αφού συγκέντρωσε το 11% των ψήφων, κατά τις εκτιμήσεις του ινστιτούτου Ipsos που μεταδόθηκαν από την ολλανδική δημόσια τηλεόραση NOS.

«Μια άλλη Ευρώπη»

«Εκτιμώ ότι (…) έχουμε ανάγκη μια άλλη Ευρώπη, μια Ευρώπη που αγωνίζεται πολύ περισσότερο εναντίον της κλιματικής αλλαγής», σχολίασε ο Τίμερμανς.

«Μια Ευρώπη που βλέπει ότι χρειάζεται να συνεργαζόμαστε περισσότερο σε κοινωνικό επίπεδο, οι μεγάλες επιχειρήσεις να καταβάλλουν περισσότερους φόρους» — και για αυτά «εργάζεται η σοσιαλδημοκρατία», πρόσθεσε ο Τίμερμανς σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση.

Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αφού κλείσουν οι κάλπες σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο, όπου οι πάνω από 400 εκατομμύρια ψηφοφόροι των 28 χωρών μελών της ΕΕ καλούνται να αναδείξουν τα 751 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαδικασία που διαρκεί ως μεθαύριο. Σειρά παίρνουν σήμερα η Ιρλανδία και η Τσεχία, με τις περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες να ψηφίζουν την Κυριακή.

Οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ενίσχυση, αν όχι απογείωση, των εθνικιστών και των λαϊκιστών σε αυτές τις ευρωεκλογές, άρα απώλειες για τις δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του ΕΚ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), την παράταξη της φιλοευρωπαϊκής δεξιάς, και τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (το άλλοτε Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ή ΕΣΚ).

Κατά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, ο Εθνικός Συναγερμός (άκρα δεξιά), προηγείται κι αναμένεται να κερδίσει αυτό του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, ενώ στην Ιταλία όδευε πρώτο στη γραμμή του τερματισμού το κόμμα της Λέγκας, του Ματέο Σαλβίνι, με λόγο καθαρά αντιευρωπαϊκό.

Μπρέξιτ, το πανταχού παρόν

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πολίτες ψήφισαν σε βαρύ κλίμα λόγω του Brexit, που μονοπωλεί τον πολιτικό διάλογο ήδη πολύ πριν διεξαχθεί το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

Καθώς δεν αποχώρησε από την ΕΕ στο χρονοδιάγραμμα που προβλεπόταν, το ΗΒ ήταν αναγκασμένο να οργανώσει αυτή την θα έλεγε κανένας σουρεαλιστική ψηφοφορία, οι νικητές της οποίας ενδέχεται να διατηρήσουν τις έδρες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μερικές εβδομάδες, αν τις καταλάβουν καν τον Ιούλιο.

Η χώρα τυπικά θα αποχωρούσε από την ΕΕ την 29η Μαρτίου, όμως, ελλείψει υποστήριξης από μέρους των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων, όπου η Συμφωνία Αποχώρησης που κλείστηκε ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες τον Νοέμβριο απορρίφθηκε τρεις φορές, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναγκάστηκε να αναβάλλει την ημερομηνία του διαζυγίου, η προθεσμία του οποίου είναι πλέον η 31η Οκτωβρίου το αργότερο.

Για να αποφευχθεί η αποχώρηση χωρίς συμφωνία, η συντηρητική Μέι πασχίζει να πείσει τους βουλευτές να εγκρίνουν ένα σχέδιο νόμου που η ίδια παρουσιάζει ως την «τελευταία ευκαιρία» για να γίνει το Μπρέξιτ. Αλλά αναγκάστηκε να αναβάλει επ’ αόριστον την ψηφοφορία, δεχόμενη επιθέσεις πανταχόθεν· και προχθές Τετάρτη υπέβαλε την εκκωφαντική παραίτησή της η υπουργός αρμόδια για τις σχέσεις με το κοινοβούλιο, η ευρωσκεπτικίστρια Άντρεα Λίντσομ.

Μέσα σε αυτή την αλλόκοτη συγκυρία, το Κόμμα του Μπρέξιτ υπό τον ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φαράζ απαιτεί αποχώρηση από την ΕΕ άμεσα, χωρίς συμφωνία. «Ήδη ψηφίσαμε το Μπρέξιτ, μας αγνόησαν, θα τους το ξαναπούμε λοιπόν», τόνιζε ο Φαράζ χθες Πέμπτη. Ευελπιστεί ότι θα γίνει «ο ευρωβουλευτής με την πιο σύντομη θητεία στην ιστορία», καθώς προσβλέπει στην άμεση αποχώρηση της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φήμες και θεωρίες πολιορκούν το Παλάτι: «Πέθαναν» τον Κάρολο, σωσίας η Μίντλετον – Το χρονικό του…παραλόγου

AP23186564078814

Φήμες και θεωρίες πολιορκούν το Παλάτι: «Πέθαναν» τον Κάρολο, σωσίας η Μίντλετον – Το χρονικό του…παραλόγου

Όργιο φημολογίας και θεωριών συνωμοσίας επικρατεί για το τι συμβαίνει στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Τα…

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

5848271

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

Την αναστολή των καθηκόντων του επίορκου γιατρού αποφάσισε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης μετά…

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

Απόδημος

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

«Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται», ανέφερε ο Δημήτρης Σαββίδης στο βίντεο…

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Κασσελάκης 1

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για όλα λίγη ώρα πριν περάσει την πύλη του στρατοπέδου στη…