Πήγαμε στις «Μουσικές Ιστορίες» του Στέφανου Κορκολή στη «Σφίγγα»

Με τη Σοφία Μανουσάκη στην ερμηνεία και ένα απόλυτα ψυχαγωγικό ρεπερτόριο, ο Κορκολής λειτούργησε σαν έναν dj που ικανοποιεί και τον πιο δύσκολο θαμώνα στο μαγαζί του! 

75640802 912242422492981 2577999113777840128 n

Η χθεσινή πρώτη παράσταση του Στέφανου Κορκολή με τη Σοφία Μανουσάκη και το επιτελείο τους στη μουσική σκηνή «Σφίγγα» ήταν ο ορισμός της ψυχαγωγίας. Ένα πρόγραμμα που τα είχε όλα: Αναδρομές σε jazz standards, στο FM Rock των 70s (Kansas, Supertramp, Eagles), στον Σταμάτη Κραουνάκη («Ανθρώπων έργα», «Τρίτο στεφάνι»), σε κομμάτια που έχουν τραγουδήσει σπουδαίοι Έλληνες ερμηνευτές (Δημητριάδη, Μητροπάνος, Γαλάνη, Πρωτοψάλτη) και που ελάχιστοι γνωρίζουν ότι τα έχει γράψει ο Κορκολής, ενώ ακούσαμε εμβόλιμα μικρά αφιερώματα στους συνθέτες Μάνο Λοΐζο, Γιάννη Σπανό, Μίμη Πλέσσα, Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη. Η συγκίνηση χτύπησε κόκκινο, όταν το αφιέρωμα στον Σπανό έκλεισε το πρόγραμμα λίγο πριν τις τρεις τα χαράματα, εις μνήμην του μεγάλου μουσικοσυνθέτη που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες. Τραγούδια του σαν την «Οδό Αριστοτέλους» και το «Άνθρωποι μονάχοι» αποδόθηκαν έξοχα από τη Σοφία Μανουσάκη, υπενθυμίζοντας μας το ανεξάντλητο και τόσο δημοφιλές έργο αυτού του ανθρώπου!  

Από τη βραδιά δεν έλειψαν και οι αναφορές του Κορκολή στα 80s και στα δικά του 90s. Τραγούδια που εμπεριέχουν όλη την ηδύτητα μιας εποχής που πέρασε ανεπιστρεπτί, ταυτισμένης με την εφηβεία όσων βρισκόμαστε στην ηλικία των 40 plus: Το «Χαμένο νησί» του Ανδρέα Μικρούτσικου και το «Σκόνη και θρύψαλα» μαζί με το «Φιλαράκι» της Σοφίας Βόσσου και τους «Πέντε ανέμους». Παρακολουθούσα, λοιπόν, τους ανθρώπους της γενιάς μου να τραγουδάνε αυτά τα κομμάτια με την ίδια θέρμη που θα βρίσκονταν σ’ ένα μπαράκι και ο dj θα ικανοποιούσε τα γούστα όλων! Διότι έτσι λειτούργησε ο Κορκολής χθες βράδυ: Σαν ένας dj που ξέρει να ξεσηκώνει το κοινό του, ακροβατώντας μεταξύ μιας pop διάθεσης και χαμηλότονων μπαλανταδόρικων στιγμών από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού! 

Για τη Μανουσάκη, με την ιδιαίτερα ασκημένη φωνή, τά’χουμε ξαναπεί: Είναι μια άκρως επικοινωνιακή τραγουδίστρια που ξέρει πως να περάσει το τραγούδι στον κόσμο, είτε πρόκειται για ένα λόγιο ρεπερτόριο, απ’ το οποίο σαφώς προέρχεται, είτε για πιο pop – rock καταστάσεις. Έκπληξη ήταν που την ακούσαμε να αποδίδει το «Hit the road Jack» ή το «Malo – Malo» με τη στόφα τραγουδίστριας που δεν φοβάται την αναμέτρηση με κανένα είδος τραγουδιού, ελληνικού και ξένου. Επίσης έκπληξη ήταν για μένα και η Ρόλη Γιαμοπούλου, η ντράμερ στη μπάντα του Κορκολή, η οποία όμως όταν ερμήνευσε το «I will survive» με την ατόφια soul φωνή της, ψάχναμε να βρούμε μήπως μας τραγουδούσε η…Gloria Gaynor από τη γιγαντοοθόνη! Ομοίως ο Κορκολής έδωσε «χώρο» και στους δύο άλλους μουσικούς της ομάδας του: Τον ηλεκτρικό κιθαρίστα Κωστή Πυρένη που τραγούδησε, μεταξύ άλλων, το «Unchain my heart» και τον σαξοφωνίστα Βασίλη Δεφίγγο, που απέδωσε συγκλονιστικά ένα δημοτικό τραγούδι εισάγοντας μας στο «Ήτανε μια φορά» των Σ. ΞαρχάκουΚ. Φέρρη με τη Μανουσάκη

Το παράδοξο στην παράσταση αυτή δεν ήταν το άκρως επιμελημένο πρόγραμμα, όπως σίγουρα δεν ήταν και οι εξαίρετες ερμηνείες της Μανουσάκη. Το παράδοξο ήταν να ακούς τον Κορκολή να τα περνάει όλα μέσα από το φίλτρο της υψηλής πιανιστικής του τέχνης σαν ένας μουσικός ακομπλεξάριστος είτε υπηρετεί τον Astor Piazzolla («Libertango») είτε εκείνο το αριστουργηματικό πιάνο σόλο που υπάρχει στο «School» των Supertramp! Είμαι σίγουρος πως θα χρειάστηκε οπωσδήποτε λίγο νερό να βουτήξει μέσα τα δάχτυλα του, που είχαν μελανιάσει μετά από ένα τρίωρο ασταμάτητου παιξίματος!

Και κάτι ακόμη που το θεωρώ σημαντικό: Στο τέλος της παράστασης του, ο Κορκολής μίλησε και για τα άλλα προγράμματα του μαγαζιού. «Να έρθετε αύριο», είπε, «στην τελευταία παράσταση των Μαρίζας Κωχ – Νένας Βενετσάνου». Και μετά: «Χειροκροτήστε! Πρέπει να χειροκροτάτε όποτε ακούτε αυτά τα ονόματα». Μίλησε και για τις παραστάσεις του Σταμάτη Κραουνάκη. «Να έρθετε στο πρόγραμμα του Κραουνάκη και μετά να το πείτε παντού, γιατί είναι ο μόνος τρόπος διαφήμισης που μας απόμεινε»

* Οι παραστάσεις των Στέφανου Κορκολή – Σοφίας Μανουσάκη στη μουσική σκηνή «Σφίγγα» (Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής) θα συνεχιστούν για όλες τις Παρασκευές του Νοεμβρίου (8, 15, 22 και 29/11). Εισιτήρια από το viva.gr: https://www.viva.gr/tickets/music/sfiga/stefanos-korkolis-kai-sofia-manousaki/

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…