Πήγαμε στην ονομαστική εορτή της Καίτης Γκρέυ

Στη γιορτή της τραγουδίστριας Καίτης Γκρέυ κάθε χρόνο, εδώ και πολλές δεκαετίες, μαζεύονται οι φίλοι της και οι αφηγήσεις της έχουν μεγάλο ενδιαφέρον! 

46644872 1922845047835560 3502587516840574976 o

Φτάσαμε στο σπίτι της Καίτης Γκρέυ, στη Νέα Σμύρνη, λίγο μετά τις 7 χθες το απόγευμα: Ο Στέλιος Βαμβακάρης, οι τραγουδιστές Εβελίνα Αγγέλου και Παντελής Θεοχαρίδης, ο Νίκος, ο μάνατζερ του Στέλιου, κι εγώ. Κρατούσαμε γλάστρες με λουλούδια και κρασιά στα χέρια μας – εγώ προτίμησα το κρασί, καθώς θυμόμουν τα λόγια του Νίκου Κούνδουρου: «Μην πηγαίνεις ποτέ λουλούδια σε κάποιον, εκτός του ότι είναι ξεπερασμένο, είναι και υποκριτικό». Πόσο υποκριτικό τώρα είναι να προσφέρεις λουλούδια, ποτέ δεν το κατάλαβα, αλλά anyway Κούνδουρος ήταν αυτός, ότι ήθελε έλεγε…Χτυπήσαμε το κουδούνι «Καλαϊτζή» και προς στιγμήν μπερδεύτηκα, έχοντας ξεχάσει πως το πραγματικό όνομα της Καίτης Γκρέυ είναι Αγγελική Καλαϊτζή, γεννημένη στους Μυτιληνιούς της Σάμου την 14η Μαΐου του 1924. Εν ολίγοις, η κυρία Γκρέυ βαδίζει προς ολοταχώς για τα 95, ζωή νά’χει, μόνο που ο χρόνος ήταν και είναι εξαιρετικά γενναιόδωρος μαζί της. 

Μας υποδέχτηκε η ίδια στην πόρτα. Παραμέσα ήταν η Γεωργιανή κοπέλα που τη βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού. Όχι καμία ιδιαίτερη βοήθεια, εδώ που τα λέμε, καθώς η Γκρέυ (ή η Γκρέυς, όπως την έλεγαν οι λαϊκοί καλλιτέχνες του ’50 και του ’60) ξυπνάει αργά σχετικά, μαγειρεύει μόνη της και τα βράδια, έχοντας μειώσει πια τις εξόδους της, τα περνάει ακούγοντας τα παλιά βινύλια της: «Η Καίτη Γκρέυ στα τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη», «Η Καίτη Γκρέυ τραγουδά Πάνο Τζαβέλλα: Θρήνοι και Αναστάσιμα», τέτοια πράγματα. Έχει κι ένα ωραίο στερεοφωνικό με τα ηχεία τοποθετημένα ψηλά στις δύο γωνίες της σαλονοτραπεζαρίας της. «Μόνο εσύ θα αγγίζεις το πικάπ» μου λέει και αφήνει μπροστά μου μια στοίβα με 45άρια δισκάκια της. Κατάλαβα, τον DJ της Καίτης Γκρέυ θα κάνω απόψε…

Το κορμί αυτής της γυναίκας παραμένει εντυπωσιακό για την ηλικία της. Ένα πλούσιο στήθος («ποτέ μου δεν έβαλα σουτιέν» μας λέει με χιούμορ) και μια λεπτή μέση με αδύνατα πόδια. Αν δεν την ξέρεις δηλαδή, άνετα την «υπολογίζεις» είκοσι χρόνια νεότερη! Φοράει ένα μαύρο στενό παντελόνι και μια μπλούζα εξίσου στενή στο κόκκινο της φωτιάς. «Δεν πρόλαβα να μαγειρέψω φέτος» μας ενημερώνει και με ένα μικρό άγχος μας δείχνει το τραπέζι, στρωμένο με ουίσκι, παγοθήκη και πολλούς ξηρούς καρπούς. 

Λίγοι είναι οι καλεσμένοι της την ώρα που εισβάλουμε στο χώρο της. Ο Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου «Φίλοι Στέλιου Καζαντζίδη» με τη σύζυγο του, μία γιατρός, δύο κύριοι που κάθονται αμίλητοι σχεδόν όλη την ώρα. Δεν περνάει πολλή ώρα και εμφανίζονται η τραγουδίστρια Νάντια Καραγιάννη, ένας γιατρός ακτινολόγος και ο νεαρός γιος του αντιπροέδρου του καζαντζιδικού συλλόγου με έναν φίλο του. Η οικοδέσποινα δεν μιλάει με κάποιον απ’ όλους ιδιαιτέρως. Προτιμά να μας βάζει τραγούδια της ν’ ακούμε, ενώ όταν η οικιακή βοηθός της τη φωνάζει να πάει στο τηλέφωνο, απαντά με ένα «Πες τους να πάρουν σε καμιά ώρα». «Με έχουν ζαλίσει από το πρωί για ευχές, δεν πάει άλλο αυτό το πράγμα» μας ενημερώνει, «βουίζει το κεφάλι μου»

Στο σπίτι της Καίτης Γκρέυ δεν επιτρέπεται το κάπνισμα. Έχει όμως αφημένο ένα τασάκι στη βεράντα της και οι καλεσμένοι της μπαινοβγαίνουμε. Αφού, λοιπόν, δεν καπνίζουμε, έχουμε κι άλλα «θέματα» ν’ απασχολήσουν την προσοχή μας: Οι τοίχοι πρώτα απ’ όλα γεμάτοι καδραρισμένες μεγεθυμένες φωτογραφίες της από το παρελθόν! Η Καίτη Γκρέυ με ένα νεαρότατο Στράτο Διονυσίου, η Καίτη Γκρέυ δίπλα στον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Γιάννη Παπαϊωάννου, η Καίτη Γκρέυ σε ασπρόμαυρους τρυφερούς εναγκαλισμούς με τον Στέλιο Καζαντζίδη. «Παίζει» πολύ ο Καζαντζίδης στην οικία της! Στην κουζίνα της υπάρχει κρεμασμένο ένα τεράστιο ημερολόγιο με φωτογραφίες του, έκδοση του συλλόγου των φίλων του! Στο μάτι χτυπάνε και τα πανέμορφα πορτραίτα της απ’ όλες τις φάσεις της πλούσιας καριέρας της: Αλλού με μακριά μαλλιά, αλλού με κοντά, σαν σταρ του Χόλιγουντ! 

Όταν επιτέλους κάθεται στην ομήγυρη κι αρχίζει να λέει τις ιστορίες της, οι πάντες σιωπούν. Ως και το πικάπ σταματά, απ’ τα ηχεία του οποίου λίγο πριν ξεχυνόταν η φωνή της και έκανε τα τζάμια της μπαλκονόπορτας να τρίζουν! «Τώρα θα μάθεις την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού από πρώτο χέρι» σκύβει και μου λέει συνωμοτικά σχεδόν ο Στέλιος Βαμβακάρης. «Εγώ τα ξέρω, τά’χω ξανακούσει δεκάδες φορές και τά’χω ζήσει κιόλας, αλλά δεν σου τυχαίνει κάθε μέρα να βρίσκεσαι με την Ουμ Καλσούμ της Ελλάδας». Τα χίλια δίκια έχει ο υιός Βαμβακάρης

«Τον αγάπησα πολύ τον Στέλιο» λέει η Καίτη Γκρέυ και θυμάται τη μάνα του, την κυρα – Γεθσημανή, που την παρακάλαγε να μη χωρίσει με τον γιο της – σε έναν από τους πολλούς χωρισμούς, βέβαια, κατά τη διάρκεια της θυελλώδους σχέσης τους. «Εμένα η καρδιά μου δεν είναι αγκινάρα», είχε πει της πεθεράς της, «ο Στέλιος τώρα είναι με τη Μαρινέλλα και εγώ έχω άλλον άνθρωπο στη ζωή μου»! Για τη Μαρινέλλα μιλάει με συμπάθεια, «Δεν μπορώ να πω τίποτα για την κοπέλα, είχαμε άριστη σχέση κι ακόμα όποτε με δει, μου κάνει χαρές». Δεν συμβαίνει το ίδιο για συναδέλφισσές της σαν τη Σεβάς Χανούμ και τη Σωτηρία Μπέλλου, που έχουν φύγει από τη ζωή. Η ιστορία γράφεται με υποκειμενικό τρόπο πάντα σχεδόν! Αναπολεί και μιαν άλλη πιο σύντομη σχέση της, αυτή με τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Ένα βράδυ του 1973 άργησε να γυρίσει στο σπίτι που μένανε μαζί. Τα χαράματα, οι κοινοί τους φίλοι, το ζεύγος των ηθοποιών Κώστας Ρηγόπουλος – Κάκια Αναλυτή, της έφεραν τα δυσάρεστα μαντάτα: Τον Μπάρκουλη τον συνέλαβαν για ποσότητα χασίς. Η σχέση τους έληξε άδοξα και έμελλε να ξανασυναντηθούν κάποια χρόνια αργότερα στην Αμερική. «Εγώ είχα δύο παιδιά ήδη, δεν θα έβαζα ανάμεσα τους έναν χασικλή, όσο κι αν τον αγαπούσα» ομολογεί η Καίτη Γκρέυ. Στο σημείο αυτό πετάγεται ο Στέλιος Βαμβακάρης: «Δεν έκανε και κάνα έγκλημα, Καίτη μου, ο άνθρωπος. Μαυράκι του θεού έπινε»

Η Καίτη Γκρέυ έφερε στη μνήμη της και τη Μαρίκα Νίνου που την αγαπούσε πολύ! Την άκουγα να λέει πως η Νίνου, λίγο πριν φύγει από τη ζωή, την έχρισε διάδοχο της! Μου φαίνεται απίστευτο σχεδόν πως μπροστά μου έχω έναν άνθρωπο που γνώρισε δια ζώσης τη μία και μοναδική Νίνου, τη «φωνή – βυζαντινό μαχαίρι», όπως την είχε χαρακτηρίσει ο Μάνος Χατζιδάκις! Αρκετά, όμως, με τις διηγήσεις της Καίτης Γκρέυ. Όπου νά’ναι, άλλωστε, θα διαβάσετε αποκλειστικά στο koutipandoras.gr τη συνέντευξη της, στην οποία μου μίλησε διεξοδικά για πρόσωπα και καταστάσεις από την Πινακοθήκη του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Για την ώρα, χρόνια της πολλά, «και στα χίλια», όπως ευχήθηκε ο ποιητής και φίλος της, Γιώργος Χρονάς, ο οποίος παρεμπιπτόντως δεν τα κατάφερε να παραστεί στη φετινή ονομαστική εορτή της.  

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.