Πιέζει για αλλαγές στις ληξιπρόθεσμες οφειλές η τρόικα

Πιέζουν για περισσότερες αλλαγές οι δανειστές, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015, για το μέγεθος του οποίου υπάρχει…

Πιέζουν για περισσότερες αλλαγές οι δανειστές, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015, για το μέγεθος του οποίου υπάρχει διαφωνία ανάμεσα σε ελληνική κυβέρνηση και τρόικα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Οι δύο πλευρές διαφωνούν αναφορικά με το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού για το 2015, όπως δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

Σύμφωνα με δύο άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης, που επικαλείται το πρακτορείο, η τρόικα υποστηρίζει ότι η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 100 δόσεις θα αυξήσει το δημοσιονομικό κενό.

Η Αθήνα συμφώνησε να αφαιρέσει τον φόρο για τα ακίνητα (ΕΝΦΙΑ) από τη ρύθμιση, αλλά οι δανειστές πιέζουν για περισσότερες αλλαγές, σημείωσαν τα ίδια στελέχη, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Οι δανειστές εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κενό του 2015 θα φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ, εκτός εάν αλλάξει η ρύθμιση, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Η ελληνική πλευρά, που αναμένεται να καταθέσει τον προϋπολογισμό στη Βουλή αυτήν την εβδομάδα, υπολογίζει το δημοσιονομικό κενό σε λιγότερο από 1 δισ. ευρώ για τον επόμενο χρόνο.

“Πιστεύω ότι θα βρεθεί μια λύση”, τόνισε κυβερνητικό στέλεχος. “Τα χρονικά περιθώρια θα στενέψουν εάν (η τρόικα) δεν επιστρέψει στην Αθήνα έως την επόμενη εβδομάδα”.