«Pietà» της Μάρθας Μπουζιούρη – Μία παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ για τις γυναικοκτονίες

Η παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ, «Pietà», της Μάρθας Μπουζιούρη έρχεται στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

pieta

Η Pietà είναι η νέα παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ της σκηνοθέτριας Μάρθας Μπουζιούρη, η οποία αυτή τη φορά τολμά να αγγίξει ένα επώδυνο, επίκαιρο και εκκωφαντικά επείγον θέμα, με την πολύτιμη συμβολή μιας καλλιτεχνικής ομάδας που αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες ηθοποιούς και δημιουργικούς συντελεστές. Η Pietà ψηλαφεί το προσωπικό και συλλογικό τραύμα της γυναικοκτονίας – της ύστατης πράξης στην πυραμίδα κλιμάκωσης της έμφυλης βίας.

Έμπνευση και οδηγός της παράστασης στάθηκαν πέντε γυναίκες-μητέρες που βίωσαν την υπέρτατη απώλεια, τη δολοφονία του παιδιού τους: οι Κούλα Αρμουτίδου (μητέρα Ελένης Τοπαλούδη), Ελένη Κρεμαστιώτη (μητέρα Ερατώς Μανωλακέλλη), Κατερίνα Κώτη (μητέρα Ντόρας Ζαχαριά), Αλεξάνδρα Μάκου (μητέρα Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου) και Ρόζα Φωτιάδου (μητέρα Σοφίας Σαββίδου).

Μέσα από μια μακρά κι έντονα φορτισμένη περίοδο συναντήσεων, εκμυστηρεύσεων κι ανταλλαγών, διανοίχτηκε ένας χώρος εγγύτητας κι εμπιστοσύνης, εντός του οποίου διαμορφώθηκε σταδιακά το κείμενο της παράστασης, βασισμένο στις πραγματικές αφηγήσεις των μητέρων, αλλά και σε βιωματικό υλικό των ηθοποιών.

Μέσα από την αιχμηρή και ταυτόχρονα παρηγορητική γλώσσα του θεάτρου, η παράσταση Pietà πραγματοποιεί ένα δύσκολο ταξίδι στα μονοπάτια της απώλειας, του πένθους και της αναγέννησης, επιδιώκοντας να μετατρέψει τη σκηνή σε έναν τόπο αλληλοφροντίδας, διεκδίκησης και δημόσιας μνήμης. Πρόκειται για μια βαθιά βιωματική θεατρική παράσταση που ισορροπεί με γενναιότητα και ευαισθησία ανάμεσα στο πολιτικό και το ανθρώπινο, αποτίνοντας φόρο τιμής στα θύματα γυναικοκτονιών και σε όλες τις γυναίκες εκεί έξω.

Η σκηνοθέτρια Μάρθα Μπουζιούρη σημειώνει: «Πέντε σπουδαίες γυναίκες, παρά την οδύνη από την υπέρτατη απώλειά τους, μου επέτρεψαν να τις πλησιάσω, και μέσα από αυτές να πλησιάσω και να αφουγκραστώ την Ελένη, την Ερατώ, την Ντόρα, τη Γαρυφαλλιά, τη Σοφία. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στις γυναίκες αυτές, που δεν βρίσκονται πια ανάμεσά μας αλλά ζουν μέσα από εμάς. Γινόμαστε η φωνή τους. Η ομορφιά και η μνήμη τους φωτίζει τον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς βία, χωρίς διακρίσεις, χωρίς φόβο».

Ταυτότητα της παράστασης Pietà

  • Έρευνα – Δραματουργία – Σκηνοθεσία: Μάρθα Μπουζιούρη
  • Κείμενο: Η Ομάδα, με την πολύτιμη συνδρομή των μητέρων: Κούλας Αρμουτίδου, Ελένης Κρεμαστιώτη, Κατερίνας Κώτη, Αλεξάνδρας Μάκου και Ρόζας Φωτιάδου 
  • Σκηνικά-Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα
  • Σχεδιασμός φωτισμών: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
  • Πρωτότυπη μουσική: Άννα Στερεοπούλου
  • Επιμέλεια κίνησης: Μαριέλα Νέστορα
  • Δημιουργία-Επιμέλεια βίντεο υλικού: Μάρθα Μπουζιούρη
  • Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Πολυκάρπου
  • Παίζουν: Νικολίτσα Αγγελακοπούλου, Μαρία Μοσχούρη, Μάρθα Μπουζιούρη, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Ελίνα Ρίζου

Η παράσταση Pietà πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.
Παραγωγή: PLAYS2PLACE, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο του Νέου Κόσμου και το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

Συζήτηση | Σάββατο 7 Οκτωβρίου

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, μετά το τέλος της παράστασης, θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τους συντελεστές και τις μητέρες των δολοφονημένων κοριτσιών, που θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ράνια Τζίμα. Η συζήτηση θα φωτίσει όλες τις εκδοχές αυτών των τραγικών περιστατικών γυναικοκτονίας και θα αναδείξει το πώς μπορεί η δύναμη της τέχνης να συμβάλει στην επούλωση του τραύματος, αλλά και στην ευαισθητοποίηση για ένα τόσο φλέγον θέμα που μας αφορά όλους.

INFO: 

Aπό 6/10 έως 19/11

Κάθε Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 21:15 και Κυριακή στις 18:30

Θέατρο του Νέου Κόσμου, Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Αθήνα