Πίεση της Άγκυρας στην Αθήνα για έκδοση των τούρκων στρατιωτικών

Την έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που έφτασαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη το βράδυ του πραξικοπήματος στην Τουρκία, ζητάει η Άγκυρα με έγγραφο το οποίο εμφανίζεται να έχει εκδώσει ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης.

57ab5d641dc52432578b4a21

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN Turk και η αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας Hurriyet το ένταλμα έκδοσης έχει σταλεί από τον εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης στο τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο με τη σειρά του θα αναλάβει να το αποστείλει στις ελληνικές Αρχές, ζητώντας την ικανοποίηση του αιτήματος.

Σύμφωνα με το οκτασέλιδο αίτημα, οι οκτώ στρατιωτικοί κατηγορούνται για παραβίαση του Συντάγματος, διά της βίας, απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της χώρας, εγκλήματα κατά του νομοθετικού οργάνου και την κυβέρνηση και κλοπή. Φαίνεται παράλληλα πως στο αίτημα έκδοσης αναφέρεται ότι οι οκτώ στρατιωτικοί αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης, από πέντε έτη έως και ισόβια για τα εγκλήματά τους.

«Οι οχτώ ύποπτοι επιβιβάστηκαν στο ελικόπτερο Black Hawk που ανήκει στην αεροπορική βάση Σαμαντούρα και προσγειώθηκαν σε περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Οι ύποπτοι, οι οποίοι έκαναν τηλεφωνήματα ενώ βρίσκονταν εκεί, απογειώθηκαν ξανά στις 16 Ιουλίου στις 10:40 π.μ. και προσγειώθηκαν στην Ελλάδα», αναφέρει το αίτημα έκδοσης σύμφωνα με την Hurriyet, που επισημαίνει ότι οι ένοπλοι αξιωματικοί έκλεψαν το ελικόπτερο τη νύχτα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση, η οποία είναι δεσμευτική για την Ελλάδα και όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διαδικασία που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις περιλαμβάνει τρία βήματα: σε πρώτη φάση το αίτημα θα πρέπει να κατατεθεί στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα από το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης, σε δεύτερη φάση η ελληνική πρεσβεία θα διαβιβάσει τον φάκελο στο υπουργείο Εξωτερικών και σε τρίτη φάση το υπουργείο Εξωτερικών θα προωθήσει τον φάκελο στο ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί δεν έχουν περάσει ακόμη από την Επιτροπή Ασύλου στην Ελλάδα, αφού έχουν πάρει δύο αναβολές, κάτι που αναμένεται τελικά να γίνει στις 19 Αυγούστου.

Μυστήριο με τα εξαφανισμένα στελέχη της τουρκικής πρεσβείας

Στο μεταξύ, δύο στελέχη της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα φέρονται να έχουν εξαφανισθεί εκουσίως τις τελευταίες ημέρες, υπό το φόβο να ανακληθούν στην Άγκυρα και να υποστούν κυρώσεις ως φίλα προσκείμενοι στους επίδοξους πραξικοπηματίες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», πρόκειται για τον επικεφαλής της στρατιωτικής αποστολής στην Αθήνα και τον ναυτικό ακόλουθο της πρεσβείας.

Σύμφωνα με την τουρκική Hurriyet τα στελέχη αυτά είναι οι Ιλχάν Γιασίτι και Χαλίς Τουντς οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν εξαφανιστεί μαζί με τις οικογένειές τους. Πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ακύρωσε τα διαπιστευτήριά τους στις 7 Αυγούστου, μετά από σχετικό αίτημα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Σημειώνεται ότι η ακύρωση των διπλωματικών διαβατηρίων ισοδυναμεί με άρση της διπλωματικής ιδιότητας και προστασίας.

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…