Πιάνουν τόπο τα αναδρομικά των σαμαροβενιζέλων: Το ΣτΕ άνοιξε το δρόμο για μαζικές απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Από δημοσιεύματα του τύπου πληροφορηθήκαμε ότι η πλειοψηφία του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή της ΟΙΕΛΕ κατά της…

Από δημοσιεύματα του τύπου πληροφορηθήκαμε ότι η πλειοψηφία του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή της ΟΙΕΛΕ κατά της εγκυκλίου Αρβανιτόπουλου που έδινε τη δυνατότητα στα ιδιωτικά σχολεία να απολύουν μαζικά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και να μειώνουν δραματικά το ποσό των αποζημιώσεων.

Στο μεταξύ ο κ. Αρβανιτόπουλος είχε ήδη «φροντίσει» να νομοθετήσει τα παραπάνω στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο, ενώ εκκρεμούσε η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ.

Η πλειοψηφία των δικαστών έκρινε ότι δεν είναι το ΣτΕ αρμόδιο να συζητήσει/ελέγξει τη συνταγματικότητα της εγκυκλίου, την οποία χαρακτήρισε «ερμηνευτική». Επομένως, η πλειοψηφία δεν εξέτασε επί της ουσίας την αίτηση ακύρωσης της ΟΙΕΛΕ. Αντίθετα, μια ισχυρή μειοψηφία δικαστών έκρινε ότι η εγκύκλιος εισάγει νέες ρυθμίσεις κανονιστικού περιεχομένου και επομένως μπορεί να ελεγχθεί από το ΣτΕ. Επίσης χαρακτήρισε αντισυνταγματική την εγκύκλιο.

Μετά την εξέλιξη αυτή το προεδρείο της ΟΙΕΛΕ συνεδρίασε σήμερα και αποφάσισε να προσβάλλει άμεσα δικαστικά τις απολύσεις που λαμβάνουν χώρα στα ιδιωτικά σχολεία αυτές τις ημέρες, ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικές οι σχετικές ρυθμίσεις Αρβανιτόπουλου.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Επειδή όμως το θέμα είναι εξόχως πολιτικό, καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να τοποθετηθεί για το αν θα συνεχίσει την προκλητική υπέρ των σχολαρχών και εις βάρος της εκπαίδευσης πολιτική του προκατόχου του, ή θα διαφοροποιηθεί έμπρακτα καταργώντας τις ρυθμίσεις του αίσχους.

Αρχές Σεπτεμβρίου η ΟΙΕΛΕ θα ανακοινώσει ποια σχολεία σεβάστηκαν τους εκπαιδευτικούς τους, τη νομιμότητα στη λειτουργία τους, το αγαθό της εκπαίδευσης και το Σύνταγμα της χώρας και ποια προέβησαν σε μαζικές απολύσεις λειτουργώντας αμιγώς ως επιχειρήσεις.

Ήρθε η ώρα να αποφασιστεί από την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. και από τα πολιτικά κόμματα ποια ιδιωτικά σχολεία πρέπει να εκδίδουν ισότιμους των δημοσίων τίτλους και ποια όχι.

Το Δελτίο Τύπου κοινοποιείται στον Υπουργό και στον Υφυπουργό Παιδείας και στους Τομείς Παιδείας όλων των κομμάτων.

Πηγή: ΟΙΕΛΕ

«Επιστημονική φαντασία» για τον Μητσοτάκη οι «γαλάζιες» υποσχέσεις για τρένο στην Ήπειρο

«Επιστημονική φαντασία» για τον Μητσοτάκη οι «γαλάζιες» υποσχέσεις για τρένο στην Ήπειρο

Ποιοι είναι όμως οι «διάφοροι» που μιλούν «συχνά» για τη σιδηροδρομική διασύνδεση του λιμανιού της…