ΠΓΔΜ: Γενικές εκλογές για τις 5 Ιουνίου εν μέσω διαδηλώσεων

Προκηρύχθηκαν σήμερα πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ για τις 5 Ιουνίου μετά τη διάλυση του σώματος στις 7 Απριλίου.

5710b81a1dc524534c8b482a

“Σήμερα υπέγραψα την απόφαση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 5 Ιουνίου 2016”, δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Τράικο Βελιάνοφσκι.

Πάντως χθες το βράδυ σημειώθηκαν εκ νέου επεισόδια μεταξύ υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και της αστυνομίας στο κέντρο των Σκοπίων.

Περίπου 2.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν για τρίτο συνεχόμενο βράδυ χθες, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ και την ματαίωση των πρόωρων εκλογών που προγραμματίζονται για τις 5 Ιουνίου.

Οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να προσεγγίσουν την έδρα του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, όμως ισχυρή δύναμη της αστυνομίας τους εμπόδισε την πρόσβαση. Κάποιοι από τους διαδηλωτές πέταξαν πέτρες προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα επεισόδια τραυματίστηκαν ελαφρά πέντε αστυνομικοί.

Η χθεσινοβραδινή διαδήλωση των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης ήταν αρκετά πιο ήρεμη σε σχέση με αυτήν το βράδυ της Τετάρτης, όταν οι διαδηλωτές κατέστρεψαν ένα γραφείο που χρησιμοποιεί περιστασιακά ο κ.Ιβάνοφ στο κέντρο των Σκοπίων και συγκρούστηκαν έντονα με την αστυνομία.

Αφορμή για τις διαδηλώσεις αυτές υποστηρικτών της αντιπολίτευσης αποτελεί η απόφαση του προέδρου της ΠΓΔΜ για απονομή χάριτος σε πολιτικούς και συνεργάτες τους που εμπλέκονται σε υποθέσεις σχετικά με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.