ΠΓΔΜ - δημοσκόπηση: Η πλειοψηφία στο πλευρό του Ζάεφ για συμφωνία με την Ελλάδα

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα η πλειοψηφία των πολιτών της πΓΔΜ και ιδιαίτερα η συντριπτική πλειοψηφία των Αλβανών πολιτών της χώρας στηρίζει την κυβέρνηση Ζάεφ για επίλυση της διαφωνίας με την Ελλάδα στο ονοματολογικό.

NewsRoom 02/02/2018 | 22:13

Η δημοσκόπηση ήταν τηλεφωνική και σύμφωνα με αυτήν το 61% των ερωτηθέντων εκφράζει την υποστήριξή του σε μια συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με το 43% να εκφράζει την απόλυτη υποστήριξή του στην κυβέρνηση Ζάεφ για συμφωνία, ενώ το 18% να είναι θετικό στην υποστήριξη της κυβέρνησης.

Συνολικά το 50% των Σλάβων (απόλυτη υποστήριξη εξέφρασε το 30% και θετικό για υποστήριξη απάντησε το 20% των ερωτηθέντων) δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν αλλαγή στην ονομασία χάριν της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ σε ό,τι αφορά τους Αλβανούς της μειονότητας στη γείτονα χώρα, η συντριπτική πλειοψηφία, το 95% συνολικά, θα υποστήριζε αλλαγή του ονόματος (απόλυτη υποστήριξη εξέφρασε το 84% και θετικό για υποστήριξη απάντησε το 11%).

Στην ερώτηση εάν «η αλλαγή ονόματος θα άλλαζε το νόημα του τι είναι η ‘’Μακεδονία’’ και ο ‘’Μακεδονικός λαός’’», το 34% απάντησε ότι η αλλαγή θα άλλαζε «εντελώς» το νόημα, το 19% απάντησε ότι θα άλλαζε «μερικώς» το νόημα, 33% απάντησε ότι δεν θα άλλαζε καθόλου το νόημα και 4% απάντησε ότι δεν θα άλλαζε «μερικώς» το νόημα.

Το 60% των Σλάβων δηλώνουν ότι η ταυτότητα θα άλλαζε μετά την αλλαγή του ονόματος, με το 40% εξ αυτών να δηλώνει ότι θα άλλαζε «εντελώς» και το 20% να απαντά ότι θα αλλάξει «μερικώς». Το 35% πιστεύει ότι η «μακεδονική ταυτότητα» δεν θα αλλάξει καθόλου με την αλλαγή της ονομασίας.

Το 30% των Αλβανών θεωρούν ότι η ταυτότητα θα άλλαζε μετά την αλλαγή του ονόματος, με το 13% εξ αυτών να δηλώνει ότι θα άλλαζε «εντελώς» και το 17% να απαντά ότι θα αλλάξει «μερικώς». Το 48% εκτιμά ότι η «μακεδονική ταυτότητα» δεν θα αλλάξει καθόλου με την αλλαγή της ονομασίας.

H τηλεφωνική δημοσκόπηση διεξήχθη το διάστημα 19-26 Ιανουαρίου σε δείγμα 1.000 ατόμων από την M-Prospect για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Societas Civilis.

Πηγή: Skai.gr

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.