πΓΔΜ: Δεν ωφελούν τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία οι βιαστικές ενέργειες

Να αποφευχθούν οι βιαστικές κινήσεις όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας, ζητάει σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ, τονίζοντας παράλληλα πως εργάζεται σκληρά για μια λύση πριν την Ευρωπαϊκή Σύνοδο.

NewsRoom 07/06/2018 | 19:53

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας, «η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη να επιτευχθεί μια μακροχρόνια και βιώσιμη λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές αντισταθμίζουν με διαφορά την ανάγκη να τηρηθούν διορίες για την οριστικοποίηση της διαδικασίας».

«Σε αυτή τη συγκυρία, όπως και σε οποιαδήποτε διαδικασία αυτού του χαρακτήρα, είναι απαραίτητο οι ομάδες εργασίας να καταγράψουν την εν λόγω καλή θέληση σε κείμενο συμφωνίας, το οποίο θα αντικατοπτρίζει καταλλήλως τις ουσιαστικές παραμέτρους, που χαρακτηρίζουν την πολιτική κατανόηση που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών», αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει:

Ζητήματα τέτοιας σημασίας δεν ωφελούνται από βιαστικές ενέργειες, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΜΔ, το οποίο επισημάνει παράλληλα πως και οι δύο πλευρές έχουν επιδείξει καλή διάθεση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του σκοπιανού ΥΠΕΞ:

«Σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή όπου υπάρχει προσπάθεια υπέρβασης των διαφορών στο ονοματολογικό μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, το υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί απαραίτητο να ενημερωθεί το εγχώριο και διεθνές κοινό για τα εξής:

Εχει επιδειχθεί καλή θέληση και έχουν επιτευχθεί σημαντικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Σε αυτή τη συγκυρία, όπως και σε οποιαδήποτε διαδικασία αυτού του χαρακτήρα, είναι απαραίτητο οι ομάδες εργασίας να μεταφέρουν την εν λόγω καλή θέληση σε κείμενο συμφωνίας, το οποίο θα αντικατοπτρίζει καταλλήλως τις ουσιαστικές παραμέτρους, που χαρακτηρίζουν την πολιτική κατανόηση που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Με αυτό το στόχο, η ΠΓΔΜ εργάζεται σκληρά για να επιτευχθεί αυτό το ταχύτερο δυνατό και πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ΠΓΔΜ υπογραμμίζει ότι θέματα τόσο μεγάλης σημασίας δεν επωφελούνται από τυχόν βιαστικές κινήσεις. Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης μίας βιώσιμης λύσης αποδεκτής και από τις δύο πλευρές υπερβαίνουν κατά πολύ την ανάγκη τήρησης οποιωνδήποτε προθεσμιών για την οριστικοποίηση της διαδικασίας».

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.