ΠΦΣ: Αυξάνονται οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων

cover
NewsRoom 19/05/2014 | 20:20

Αύξηση της τιμής μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων 30-40% επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) και αναφέρει πως μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, με πρόσχημα την αλλαγή συσκευασίας, αύξησε την τιμή κατά 32% σε πασίγνωστο αναλγητικό, ενώ το ίδιο ποσοστό αύξησης έγινε και σε γνωστό αποσυμφορητικό.

Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Οι φόβοι και οι επιφυλάξεις των φαρμακοποιών -οι οποίοι κατά το υπουργείο Ανάπτυξης σκέφτονται «συντεχνιακά»- για την αύξηση των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ μετά την απελευθέρωση του καναλιού πώλησής τους, επιβεβαιώνονται πλήρως. 

Μόλις ενάμιση μήνα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, τα πιο καλοπουλημένα  μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αρχίζουν να αλλάζουν συσκευασία και να πωλούνται στην αγορά κατά 30-40% ακριβότερα. Φαίνεται πως το περιβόητο πολυνομοσχέδιο του ενός άρθρου, αρχίζει να έχει αποτελέσματα. Όχι όμως αυτά που υπόσχονταν το Υπουργείο Ανάπτυξης αλλά ακριβώς τα αντίθετα.

Οι καταναλωτές αρχίζουν να πληρώνουν περισσότερα για τα προϊόντα αυτά που μέχρι σήμερα πωλούνταν μόνον από τα φαρμακεία. Ήδη μεγάλη πολυεθνική εταιρεία με πρόσχημα την αλλαγή συσκευασίας αύξησε την τιμή κατά 32% σε πασίγνωστο αναλγητικό. Το ίδιο ποσοστό αύξησης έγινε και σε γνωστό αποσυμφορητικό.

Δυστυχώς τα γεγονότα επιβεβαιώνουν τις δήθεν «συντεχνιακές» θέσεις των φαρμακοποιών που φώναζαν ότι το φάρμακο δεν είναι κοινό καταναλωτικό αγαθό και ότι οι τιμές των ΜΥΣΥΦΑ είναι οι χαμηλότερες στην Ε.Ε. Ελπίζουμε να μην θεωρηθεί και πάλι υπεύθυνο το… καρτέλ  των φαρμακοποιών για τις αυξήσεις στις τιμές.